Rehberde bisiklet yolları, çocuk parkları, yürüyüş parkurları puanlandırıldı. ‘Sağlığı Geliştiren Belediye’ olarak değerlendirilebilmek için 100 puan üzerinden en az 75 puanı toplamak gerekiyor.

İşte o puanlardan bazıları:

BİSİKLET VE YAYA YOLUNA TEŞVİK

– Yaya yolu 5 puan.

– Yürünebilirliğin arttırılması amacıyla araç trafiğine açık yollardan uygun olanları gün içerisinde belli saatlerde araç trafiğine kapatmak 3 puan.

– Yaya yollarının ışıklandırılarak, kentsel mobilyalarla desteklenerek aktif olarak kullanılabilir halde düzenlenmesi 2 puan.

– Bisiklet yolu 5 puan.

– Cadde ve sokaklardaki yaya yollarında kaldırım genişliklerinin yürümeye, çocuk puseti sürmeye uygun olması 4 puan.

– Kaldırımlarda kalıcı veya geçici (çöp kutuları, su birikintileri) engellerle karşılaşmadan yürümenin mümkün olması 1 puan.

– Yeşil alan 3 puan.

PARK ET DEVAM ET

– Otopark alanları ve kapasitelerinin arttırılması, yeraltı otoparkları oluşturularak yaya dolaşımının desteklenmesi 2 puan.

– Okul bahçelerinin ağaçlandırılması 2 puan.

– Açık spor alanları ve çocuk oyun alanlarının yazın güneşten koruyarak, kışın güneşten yararlanılacak halde yapılması 2 puan.

– Fiziksel aktivitenin desteklenmesi amacıyla toplu taşıma ağları genişletilerek, “park et devam et sistemi” ve erişilebilirliğin arttırılması 2 puan.

– Çocuk parkı, yürüyüş parkuru ve egzersiz alanlarında tütün ürünü kullanımının engellenmesine yönelik çalışmalar yapmak 2 puan.

ÇOCUK PARKLARINA SAĞLIKLI MALZEME

– Oyun alanları zeminlerinde ve çocuk oyun setleri seçiminde sağlıklı malzeme tercih edilmesi 1 puan.

– Parkların çevre, nüfus profiline/sosyokültürel özelliklerine uygun şekilde projelendirilmesi 2 puan.

– Çocuk parklarının tasarımında yetişkinlerin fiziksel aktivite yapmalarına yönelik düzenlemeler yapılması 2 puan.

(Hürriyet)