Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Tevfik Özlü, NTV canlı yayınında pandemideki son durumu değerlendirdi. Özlü, Bilim Kurulu'nda gündeme gelen kısıtlama kararını açıkladı. 

Aşı yapılmasının önemine de dikkati çeken Özlü, tüm dünyada aşı oranının düşük olduğunu, Türkiye'de de yüzde 38 olan oranın 70'e çıkması gerektiğini kaydetti. 

"Yeni dalga olabilir mi" sorusunu da yanıtlayan Özlü, maske ve mesafe tedbirlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Özlü'nün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

TÜRKİYE'DE AŞILAMANIN DURUMU
Türkiye aşılamada iyi durumda ama genel olarak dünyada aşılamada yetersizlik var. İki doz aşısını yaptıranların oranı yüzde 55'lerde. Türkiye'de bu rakam yüzde 38. Ama pek çok ülke daha bu noktaya yaklaşmadı bile.

Dolayısıyla yeterli noktada değiliz. Yüzde 70'i bulmamız lazım. 

AŞILAMAYA RAĞMEN VAKA VE CAN KAYIPLARINDAKİ ARTIŞ 
Günlük oynamalar çok önemli değil ama genel olarak baktığımızda vaka sayılarımız yüksek olmaya devam ediyor. 5 binlerin altına inmiştik hatırlarsanız. Bunun nedeni kısıtlamaların kalkmış olması ve normalleşme süreci. Bunu takiben de yaz sezonu. Maalesef tedbirlere dikkat edilmiyor. Ama pandemi devam ediyor.

Unutmamak lazım kısıtlamalar kalktı ama pandemi bittiği için değil. Dünyada da vaka artışı devam ediyor. Günlük ortalama vaka sayısı 700 bin civarında. Maalesef ölümler de fazla. 

Hastane yatak doluluk oranları ve yoğun bakım doluluk oranları da artıyor. Giderek daha fazla kovid servisi açılmaya başlandı. Endişe verici bu durum. Okulların açılması, üniversitelerde yüz yüze eğitime geçiş söz konusu. Daha da endişe duymamız gerekiyor. 

YENİ DALGA YAŞANABİLİR Mİ?
Eğer hızlı bir şekilde aşılama yapabilirsek ve maske kullanımı ve mesafenin korunması gibi tedbirlere dikkat edersek elbette kontrol edebiliriz. Çok ciddi yükselme trendi yaşamadan okulların açılışını gerçekleştirebiliriz. Çünkü artık ne olursa olsun yüz yüze eğitime başlamak zorundayız. Tam kapasite açılması gerekiyor. Haftada iki gün ya da birkaç saat gibi düşünmemek lazım. Türkiye'de 18 milyon civarında öğrenci var.

Çok ciddi insan hareketliliği, şehirler arası ulaşım olacak. Gençlerimiz açısından çok risk görünmüyor. Delta virüsü maalesef gençleri de çok tutuyor ama çok ağır hastalık ve ölüme neden olmuyor. Ama bir evde okula giden çocuk varsa, o hanedeki anne babalar, dedeler, nineler ya da okulda çalışan personel, öğretmenler risk altında. Onun için bunların hızlı bir şekilde aşılanması gerekiyor. 

Bir hanede okula gidecek çocuk varsa o hanedeki herkesin hemen aşılanması, iki dozu tamamlaması gerekiyor. Aynı şekilde okulda çalışan personelin, öğretmenin ve servis şoförleri veya öğrencilerin uğradığı mekanlardaki kişilerin aşılanması gerekiyor. Öğrenciler artık virüsü alıyor ve saçıyorlar. Önceki varyantlar gençleri tutmuyordu ama delta virüsü gençleri tutuyor. 

Son zamanlarda yatırdığımız hastaların hemen hepsi genç yaşta kişiler. Genellikle kronik hastalığı olmayanlar. Ama aşısız kimseler. İki doz aşılı kimse yok. 

AŞI OLMAYANLAR SALGINI NASIL ETKİLİYOR?
Günlük ölüm sayımız 150 civarında. Çok ağır seyreden vakalar var. Önceden 65 yaşüstü ve kronik hastalığı olan kişilerde ölüm ve ağır seyretme riski vardı. Ama gençlerde ve kronik hastalığı olmayanlarda bu derece ağır seyretmesi ve ölümcül olmasını beklemiyorduk. Ama maalesef durum öyle değil. Hastalarımız da aşı yaptırmadıkları için çok pişman. Kimse ben gencim diye düşünmesin. Böyle düşünüp aşı olmayan çok sayıda hasta şimdi pişman.

AŞI OLUP HASTALIĞI GEÇİRENLERİN DURUMU
Aşılıların virüs bulaştırma oranları çok daha düşük. Yapılan çalışmalar bunu gösterdi. Aşılı kimse eğer kovid olursa bile ya bunu hiç anlamıyor ya da çok hafif bir hastalık şeklinde geçiriyor. Kovid olduğunu bile bilemiyor. Ama ne olursa olsun aşılı kişilerin kovid olması durumunda virüs yükleri çok daha az. Çok daha az virüsü etrafa saçıyorlar.

AŞI OLMAYANLARA KISITLAMA GETİRİLİR Mİ? 
Aşı kararı kişinin kendi vereceği bir karar. Ben buna saygı duyuyorum. Zorla aşı yapılamaz. Ama devletin toplum sağlığını koruma gibi bir görevi var. Dolayısıyla eğer aşılı değilseniz kalabalık, kapalı mekanlara girerken virüsü taşımadığınızı göstermeniz en azından istenebilir. En az 48 saat önce yapılan negatif test gösterilebilir. 

Yurt dışından Türkiye'ye gelecekseniz sizden bunu istiyorlar. Bunun benzeri stadyumlar için getirildi. Taraftarlar aşılı olmak zorunda. Bu şekilde aşılı olma veya PCR negatifliğinin Türkiye'de gelebileceğini düşünüyorum. Bilim Kurulu'nda tartışılmıştı, Sayın Bakanımız da ifade etmişti zaten. 

AŞI KARŞITLARI NASIL İKNA EDİLECEK?
Güneydoğu bölgesinde vaka sayıları çok düşüktü. Kırsal alana ulaşmak da zor. Güneydoğu'da genç nüfus yoğunluğu fazla. 18 yaş altına aşı yapmıyoruz. 18 yaş altına aşı yapılmamasının etkisi var. Batıya geldiğinizde nüfus daha yaşlı ve aşılama oranı daha yüksek. Günlük vaka sayıları maalesef güney ve güneydoğu illerimizde çok daha fazla. Arttığını görüyoruz. Aşısız olanlar daha çok hastalanıyor.