HALK54.COM/Hüseyin CUMALI

MART AYINDAN BU YANA
Gazeteci Hüseyin Can İğdir’in hazırlayıp sunduğu “Gündem 264” ekranlarında esnafla ilgili soruları yanıtlayan Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, “Koronavirüs, Covid-19 dediğimiz ilk olarak Türkiye’de 10 Mart’ta çıktı. Sağlık Bakanı 10 Mart’ı 11 Mart’a bağladığı gece açıkladı. Sayın Cumhurbaşkanımız vakanın önemini, Türkiye’deki sağlığın önemini tüm camia ve Türk milletine açıklamış oldu. Hemen akabinde karar vericiler, temsilcilerimiz çeşitli önlemler almaya çalıştı” dedi. 

BİLİM KURU’NA GÖRE
Alişan, “Bunların içersinde Sakarya’da 11 bin dolayında esnaf ve sanatkar kesimini, yani halk ile teması olan özellikle kesiminin halktan uzaklaşarak bu virüsün ortadan kaldırılacağına inandılar, karar vericilerimizin inandı. Çünkü burada hassas konu şu, Bilim Kurulu’nun hareketine göre inandılar. Oysa ki şimdi aradan geçen süre içersinde Bilim Kurulu’nun kapasitesi, hükümetin kapasitesi esnafın etkisini daha rahat görebiliyoruz” diye konuştu.

SAĞLIKÇILAR VİRÜSÜ TANIMIYOR
Bilim Kurulu’na yüklenen Alişan, “O zaman dediler ki Bilim Kurulu olduğu iddia edilen bazı kesimler ‘şimdi Mart ayındayız. Önümüzdeki sıcaklar gelince, yazın bu virüs aşağıya inece’ dediler. Oysa ki aradan geçen zaman içersinde virüsün aşağıya inmediğini gördük. Demek oluyor ki bu daha sağlıkçılarımız her ne kadar ayakta alkışlamaya çalışıyor isek de sağlıkçılarımızın virüsü tanımadığının işaretidir” dedi.

VATANDAŞ AYDINLATILMALI
Alişan, “Biz bunu söylemedik. Çünkü biz sadece esnaf ve sanatlar temsilciyiz. Esnaf ve sanatkarımızın temsilcileriyle karar veriliceler arasında yükümsüz görevini görüyoruz. Şu an Coşkun Bilir’in yapmaya çalıştığı da bu. Almış olduğumuz sorunları, bir restore ederek  veya düzenleyerek, bir ilim sahibi ve yahutta karar verici noktasıyla iletiyoruz. Bizim görevimiz bu. Sağlıkçıların görevi de sağlık konusundaki Türkiye Cumhuriyeti devletinde yaşayan vatandaşları aydınlatmaktır” diye konuştu.

SAĞLIKÇILARA KIRGINIM
Sağlık camiasına virüsün yazın aşağıya ineceğini söylemesine rağmen virüsün aşağıya inmediğini ve bu nedenle kırgın olduğunu belirten Alişan,” Ben o konuda kırgın olduğumu söylemek istiyorum. Çünkü bize dekiler ki havalar ısınınca mikroplar aşağıya çöker ve dolayısıyla yazın bu mikrop da iner dediler. Şimdi ise 2. dalgadan bahsediliyor. Öyle değil mi !  Söylediklerime birileri kızabilir, birileri kırılabilir. Birileri kırılsın diye veya birileri üzülmesin diye söylem ve düşüncelerimizden taviz verecek halinde değiliz. Çünkü benim temsil ettiğim 45 bine yakın esnaf ve sanatkarım var Sakarya’da. Dolaylı etkilenen dolaysız etkilenen insanlar var” dedi.

KOBAY GİBİ KULLANILDIK
2. dalga ile birlikte sokağa çıkma kısıtlamasına esnafın dayanamayacağını da söyleyen Alişan, Bilim Kurulu’nu da sert dille eleştirdi. Alişan, “ Bilim Kurulu’nun söyleyeceği rakamlara, ağzından çıkacak kelimelere baktık hepimiz,  bugün Sağlık Bakanına baktığımız gibi. Onların söylediğini söylüyorum. Eksikliğim varsa şimdiden özür diliyorum. Ama onlar dediler ki bize, Mart ayında havalar ısınınca mikroplar aşağıya inecek. Virüs gücünü azaltacak. Şimdi ise en üst sıralarda kış geldi neredeyse arkadaş 2. dalgadan bahsediyoruz. İnsafınızı rica ediyorum. Bizim üzerimizde bir kobay olarak, vatandaşı kobay gibi kullanmak kimsenin hakkı olmadığını söylüyorum. Biz kobay kullanıldık” dedi.

GERÇEĞİ SÖYLEYEMİYORUZ
Alişan, “Biz bu mikrobu tanımıyoruz. Şu an aşı için konuşuluyor. 1 yıl sonra diyorlar, biz itiraz ediyor muyuz! Hayır diyor muz! Bir şey diyor muyuz! Hayır, yeter ki bize fayda sağlasın. Bu bir araştırmadır. Bu bilimdir, insana fayda sağlasın. Kolay olmayacağını biliyoruz. Ama hem alkışlamaya çalışıyoruz, hem bir şey bilmediğini biliyoruz ama söyleyemiyoruz. Ben bildiğimi söylüyorum” dedi.

SOKAĞI ÇIKMA YASAĞI OLAMAZ
Alişan, “Sakarya değil Türkiye esnafına bir daha sokağa çıkma kısıtlaması uygulamazsınız. Kimse uygulayamaz. Bir kez daha söylüyorum. Türkiye’deki işletmelerin ve esnafın kapanmasına kimse ve kimse bu konuda karar veremez. O iş bitmiştir. Böyle bir şey olamaz. Olmaz. Bir kez daha söylüyorum olmaz. Virüsün ortadan kalkması için kendimizi feda edecek bir nesiliz ama şu var. Türkiye’de bir ekonomik sistem var.  Bilir 35 milyar dolar turizm geliri beklerken 5 milyar dolar geldi dedi. Siz ülkenizi kapatırsanız dünya gelmez. Hesaplarımız alt üst olur. Buna hiç bir siyasi irade karar veremez. Vermez” dedi.

BİRİLERİ SÖYLEMELİDİR
Alişan, “Bakın, bizim için ibadet olarak algıladığımız camilerden sokağa çıkmayın dedi, Ama bir taraftan bankaların açık olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Yapmayın insafınızı rica ediyorum. Kimin dediğini yapacağız! Bankanın dediğini mi yapacağız, yoksa camiden çıkan minareden çıkan sese mi kulak vereceğiz. İkilem arasında kaldık. Ve şimdi ezan dahi okunsa C.C. diyemiyoruz. Niye ne söylediğini duymak istemediğimiz için diyemiyoruz. Bunu, bu gerçekte niye anlamıyoruz. Bunu söylemiyoruz. Farklı anlana bilinir. Önemli değil algılanalım. Birileri doğru söylemeli” dedi.