// Adnan Turgay Özbalkan //

Ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı kazalar nedeniyle kamuoyunda adı ‘ölüm kavşağı’ olarak bilinen Erenler Büyükesence Kavşağı’ndaki sıkıntı sürüyor. Halk54.com’un daha önce de gündeme taşıdığı kavşakta kazaların arkası kesilmez iken işin kötü yanı ise Ankara-İstanbul arasında bulunan kavşak navigasyonda Sakarya’nın Kuzeye açılan kapısı olarak yer alması…

Büyükesence Kavşağı’ndaki kanlı trafik kazaların artmasında en büyük etken olarak navigasyon yanlışlığı olduğunu dile getiren bölge halkı, “Ankara, Bolu, Düzce, Kocaeli, Bursa, Bilecik, Eskişehir, İstanbul gibi illerden Sakarya’nın Kuzey Bölgesi’ne gitmek için yola çıkan ve navigasyonu kullanan bütün sürücüler önce Büyükesence Kavşağı’na geliyor. Kavşaktan Büyükesence Mahallesi’ne giren bütün araçlar mahalle içinden geçerek Sakarya’nın Kuzey Bölgesi’ndeki Söğütlü, Ferizli, Karasu, Kocaali ilçeleriyle Karasu’da bulunan limana gidiyor” dedi.

Navigasyonu izleyerek Sakarya’nın Kuzey Bölgesi’ne gidenlerin kavşağı ve Büyükesence Mahallesi’ni kullandıklarını dile getiren Büyükesence Mahalle Muhtarı Saadettin Duman, "D-100 Karayolu'ndan Sakarya'nın kuzeyine geçmek için araçlar sürekli bu yolu kullanıyorlar. Burada yolun yetersiz olduğunu defalarca kez söyledik. Bu sapağa biz mutlaka ışıklı sistem istediğimizi belirttik. Ama bizi dinlemediler. Bunun için gerekli evrakları Karayollarına, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’na ilettik” diye konuştu.

Resmi girişimleri sürekli yaptıklarını ancak soruna bir çözüm bulamadıklarını belirten Muhtar Duman, “D-100 Karayolu’ndaki kazaların yanı sıra ağır tonajlı bütün araçlar mahallenin içinden geçiyor. Yolumuz yetersiz ve dar olduğu için buradan geçmeleri çok tehlikelidir. Birde TIR ve kamyon sürücüleri 9 kilometre kestirme olduğu için mahallemizi kullanıyor. Aslında Karasu'ya giden yol D-100 Karayolu’nun Erenler girişinden girip, Karasu Çevreyolu’dur. Oradan gitmeleri gerekiyor” diye konuştu.