Sosyal medya platformu Twitter'da hatırı sayılır bir takipçi kitlesi olan Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Yüksel Hoş, Sakarya ile ilgili dikkat çeken bir iddiada bulundu.

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Yüksel Hoş, Türkiye ile Rusya arasında olası bir savaş çıkması halinde Rus donanması ve ordusunun Sakarya üzerinden saldırabileceğini belirtti. 

Olası “Rusya saldırısı” senaryosuyla Türkiye’nin belli bazı illerini ulaşım olanakları ve askeri açıdan sınıflayan Hoş, “Hedef, Sakarya vadisi yoluyla Eskişehir 1. Ana jet üssüdür. Buraya doğru direkt ulaşım imkanı veren tek yer, Sakarya’dır. Sonraki hedefler ise Ankara, Bursa ve İstanbul olacaktır” dedi. Hoş, iddialarının 'bilgi kaynağı'nın da olduğunu belirtti.

Hoş'un tespitleri şu şekilde:

1-Olası bir savaş çıkması halinde Rus donanması ve ordusunun saldıracağı tek yer, Sakarya kıyılarıdır. Burada deltadan içeri doğru belli miktar su ulaşımı mümkün. Bu tür bir saldırıda İstanbul'un Ankara ile bağlantısı kopabilir ve ülkenin lojistik omurgası Eskişehir de düşebilir

2-Rusların bu senelerde Kuzey Anadolu coğrafyası üzerine ciddi analizler yaptıklarını biliyorum. Hedef, Sakarya vadisi yoluyla Eskişehir 1. Ana jet üssüdür. Buraya doğru direkt ulaşım imkanı veren tek yer, Sakarya'dır. Sonraki hedefler ise Ankara, Bursa ve İstanbul olacaktır.

3-Türkiye gibi bir ülkeyi bitirmek için ortadan ikiye ayırmanız ya da saldırmanız gerekmez. YOĞUN NÜFUSUN YAŞADIĞI YERLERİN ORTA NOKTASINDAN saldırmanız gerekir ki burası Türkiye'nin hayli kırılgan gördüğüm bir yeridir. Mevcut nüfusun çoğu da burada yaşamakta.
 
4-Ülkedeki demiryollarının da en yoğun olduğu ve deyimi yerinde ise düğümlendiği nokta yine burası. Demiryoluna ulaşmak da hedeftir. Dolayısıyla Sakarya-Eskişehir hattı, kuzeyden gelecek bir saldırıda güçlendirmemiz gereken bir saha. Burada yüksek sıradağlar da yok hatırlatırım.

5-Eskişehir'e girebilen bir düşman, buradan rahatlıkla Kütahya ve İzmir'e doğru yol bulacaktır. Buradan güneye gitmesi ise zordur. Isparta da diğer bir güçlendirilmiş noktamız. Ama İzmir, Arkadan bir taarruza karşı zayıftır ve savunma stratejileri Türkiye'de içeri doğru bakmaz

6-Bugünlerde Rus askeri coğrafyacıları harıl harıl bu bölgeleri çalışıyor. Aslında bunun gibi birçok ülkede birçok senaryoya dair rutin raporları vardır. Siz hala Yandex kullanır mısınız bilmiyorum ama çok önemli değil ama ülkemizin yol ağının DNA'sına sahipler yani onu da bilin 

7-Bilgi kaynağım olmadan söylemiyorum bunu. Adapazarı Eskişehir'le neden çok ilgilendiklerini o gün çözememiştim ama düşününce zor olmadı. Ülkenin ana omurgası burası. Bunu kırınca batı yolu açık. Bu konu üzerine kimler kafa yorar bilmem ama tüm HSS hesaplarına bu katılmalı

8-Samsun da düzdür ama buradan içeri girseniz yorulursunuz ve karşınıza (Samsun hariç) ciddi bir nüfus da çıkmaz ve batıdan tehdit edilirsiniz. Ama ülkenin batısını vurursanız, savunma, ekonomi, moral, iletişim hepten çöker. Bunu biliyorlar. Bizden de birileri bilsin Saygılar.