Dünyanın mücadele ettiği korona salgını Türkiye'de iki farklı sürecin ortaya çıkmasına neden oldu. Her iki sürecin ana aktörü olarak ise, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dikkat çekiyor. Koca, salgına karşı verilen savaşın taşıyıcı kolonu olan bakanlığın başında bir isim olarak tıbbi mücadelenin yanında bir de siyasi mücadele veriyor. 

Salgının ülkemize sıçramasının ardından Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Bilim Kurulu, süreç içerisinde defalarca Koca'ya baskıda bulundu. Birçok tavsiyesi Saray'dan dönen Bilim Kurulu'nun iktidara yönelik sitemlerini göğüslemek Koca'ya düştü.

BİLİM KURULU ÜYELERİNİ İSTİFADAN DÖNDÜRDÜ

Saray ile Bilim Kurulu arasında adeta denge unsuru haline gelen Koca, bu süreçte en zor anları İçişleri Bakanlığı tarafından 2 saat önceden ilan edilen ilk sokağa çıkma yasağı nedeniyle yaşadı. Tedbirsiz şekilde ve Koca'nın haberi olmadan ilan edilen sokağa çıkma yasağı izdihama neden oldu, özellikle market ve fırınlarda yaşanan manzara korona ile mücadeleyi adeta baltalar nitelikteydi.

Bu duruma tepki gösteren bazı Bilim Kurulu üyeleri istifanın eşiğine geldi. Söz konusu isimleri tek tek ikna eden Koca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile de gergin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ertesi gün ise istifasını açıklayan Soylu'nun bu kararında Sağlık Bakanı Koca'nın tepkisinin de etkili olduğu belirtildi.

MÜCADELELERİ YALNIZ SÜRDÜRÜYOR

Koca, bütün bu siyasi krizin içerisinde, korona ile mücadeleyi kaldığı yerden devam ettirdi. Ancak Koca'nın virüsle mücadelesi, perde arkasında daima siyasi bir kriz ile birlifAHREkte ilerledi. Halen de bu şekilde ilerliyor. Her iki mücadelede de dikkat çeken bir diğer boyut ise, Koca'nın yalnız kalması oldu.

CEBİNDE İSTİFA MEKTUBUYLA SAVAŞIYOR

Diğer yandan istifa krizini çözdüğü Bilim Kurulu'ndan baskı görmeye devam eden Koca'nın, korona ile mücadelesini bir süredir istifa mektubu cebinde olduğu şeklinde yürüttüğü ve dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan korona önlemlerini gevşetmeye yönelik kararlara da mesafeli yaklaştığı öğrenildi. Tedbirlerin gevşetilmesinin Koca'ya rağmen gerçekleştiği belirtildi.