Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı ve Türk-İş Sakarya Temsilcisi Cemal Yaman, sendika binasında yaptığı basın açıklamasında geçen hafta TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülen torba kanun teklifi ile yıllardan beri karşı durdukları esnekleşme ve güvensizleştirme konularının tekrar gündeme geldiğini belirtti.

“İstihdam paketi” adı altında kamuoyuna sunulan düzenlemenin uzun vadede bir güvensizleştirme ve sendikasızlaştırma paketi olduğunun altını çizen Yaman, “25 Yaş altı ve 50 Yaş üstündekilere “istihdam kolaylığı sağlayacağı” iddia edilen düzenleme, aslında belirli süreli iş sözleşmelerinin yaygınlaşmasına, kıdem ve ihbar tazminatı gibi işçilerin en temel istihdam güvencelerinin ve de çalışma barışının ortadan kalkmasına, sendikal yaşamın alt üstü olmasına neden olacaktır. Böyle bir düzenlemeye  karşı çıkmaksak hem kendimize hem de çocuklarımıza büyük kötülük yapmış oluruz. İşverenlerin isteklerinin bizim aleyhimize olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu yaşayarak öğrendik. Bu gidişe dur dememiz gerekiyor. İşsizlik Sigortası Fonu, işvereni teşvik fonuna dönüştürmüştür. Meclisten geçen sözüm ona istihdam paketi, işverenlere teşvik muafiyet af getirmektedir. İşçinin emeği sermayenin sömürüsüne bırakılmaktadır. Yıllardan beri, esnekleşme, güvencesizleştirme ve kuralsızlaştırmaya karşı verdiğimiz mücadeleyi aynı kararlılık ve azimle sürdürmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Salgın koşullarının fırsata dönüştürülmek istendiği anımsatan Yaman, “Çalışma hayatını işçiler aleyhine dönüştürmek için çabalayanlara yanıtımız çok açıktır. Yapamayacaksınız, yaptırmayacağız! Hükümetin uygulaması gereken öncelikli politika kayıt dışı çalışmayı önlemektir. Ülke ekonomisi ve işçiler, kayıt dışı çalışmadan dolayı ağır bedeller ödemektedir. Kayıt dışılığa dayanan emek sömürüsü ortadan kaldırılmalıdır.Kayıt dışı istihdamla ülke büyük bir gelir kaybına uğramaktadır. Salgın koşullarında işsizlikle mücadele böyle olmaz, İstihdamı artıracağız deyip işçiler güvencesizliğe, sendikasızlığa mahkum edilemez" sözlerine yer verdi.