//Selen Saatli - Esra Solmaz//

Gelişen teknoloji ile birlikte günlük hayatta insanların vazgeçilmezi haline gelen akıllı telefonlar, yolda yürürken dahi ellerden eksik olmuyor. Hayatın her alanına giren ve binlerce özelliği bulunan cep telefonları hayatı kolaylaştırdığı kadar olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. 

Öyle ki akıllı telefonlar birçok alanda insanların işlerini hızlandırırken, gerek oyun gerekse sosyal medya yönünden insanları bağımlı hale getirdi. Halk54.com stajyer muhabirleri, vatandaşlara cep telefonlarında ne kadar vakit harcadığını sordu.

Teknolojinin kimi zaman kültürün gerisinde ve ilerisinde kaldığını ifade eden Sedat Balta, “Telefonun söylediğine göre, ben günde en fazla 1 saatimi onunla paylaşıyormuşum. Fakat teknoloji kimi zaman kültürün gerisinde kalıyor, ya da ilerisinde kalıyor. Görgü kuralları dediğimiz, insanlar arasındaki iletişimi düzenleyen kurallar zamanla değişiyor bence. Teknolojide çok hızlı geliştiği için örneğin, telefonda konuşurken bir başkası geldiğinde telefondakini bırakıp ona cevap mı vereceksiniz yoksa, konuşmaya devam mı edeceksiniz, böyle sorular doğuyor. Aslında baktığımızda ikisi de iletişim. Ama şu da bir gerçek ki telefonlar genel olarak tüm inşaların vazgeçilmezi oldu.” dedi.

Telefonun ellerden düşmeyen bir yaşam aleti olduğunu söyleyen Volkan İşçi ise, “Gün içinde telefon vaktimi çok fazla alıyor. Kolumuz bacağımız gibi bir uzvumuz olduğunu söylesem yeridir. Her insan için vazgeçilmez bir alet. Astım hastası nasıl solumun cihazına bağlı yaşıyorsa insanlar içinde cep telefonu artık bunun gibi bir makine. Küçük çocuklardan tutun 70 yaşındaki babama kadar durum maalesef böyle. Elimizden düşmeyen yaşam aleti oldu. Bu yüzden onsuz geçirdiğim zamanı daha kolaylıkla söyleyebilirim. Banka, fatura, arama, navigasyon artık her şey online ve bu etkenler ister istemez bizleri telefona daha da fazla bağlıyor.” dedi.