CHP Adapazarı İlçe Başkanı Füsun Çetin, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Çetin, "CHP iktidarında başta SMA ve kanser hastalarının önündeki bütün bürokratik engellerin kalkığı, şehir hastaneleri adı altında sağlığı ticaret konusu yapan uygulamaları sonlandırıp halk sağlığını önceleyen bütüncül bir anlayışı geliştireceğiz" dedi.

Çetin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz için de önemli bir halk sağlığı sorunu olan, her ülkede, her yaş ve cinsiyette görülebilen, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan ve çağımızın vebası olarak tanımlanan “Kanser Hastalığı” konusunda toplum bireylerinin farkındalığının artırılması amacıyla, her yıl “1-7 Nisan Haftası” “Kanser Haftası” olarak belirlenmiştir.  

Kanser hastalığının önemi Her hastalıkta olduğu gibi sağlığımızı bozan her durum yaşam kalitemizi de bozmaktadır. Fakat hayatı tehdit eden hastalıklar kişilerin yaşama haklarını ellerinden alabilmektedirler. Hızlı ve sinsi ilerleyen kanser hastalığı da bu gruptaki önemli bir hastalıktır. Tedavi şansı ancak hastalık erken tanındığı takdirde mümkün olan kanser hastalığında kişilerin bilgili olması gerekmektedir.

Kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli ve her yönlü mücadele gerektiren bir hastalıktır.   Güncel verilerle, “kanser hastalığı”nın dünyadaki boyutu Kanser hastalığı, tüm dünyada giderek artış gösteren önemli bir halk sağlığı problemidir. Küresel kanser vakalarıyla ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü nün 15 Aralık 2020 tarihinde yayınladığı verilere göre, dünyada 2020 yılında 19.3 milyon yeni kanser vakası tespit edildiği bildirilmiştir. Bu rakamın 2040 yılında dünya genelinde yaklaşık 28.4 milyon yeni kanser vakasına ulaşacağı öngörülmektedir. Kanser hastalığından olan yaşam kayıplarında ise 10 milyon kişinin kanser nedeniyle gerçekleşen hastalıktan ölümler olarak bildirilmiştir.

Yapılan istatistiki çalışmalarda her 5 kişiden 1’inin yaşamının bir döneminde kanser tanısı aldığı, her 8 erkekten ve her 11 kadından 1’inin ise kanser hastalığına bağlı olarak yaşamını yitirdiği de ayrıca belirtilmektedir. Dünya çapında, kanser teşhisi konduktan sonraki 5 yıl içerisinde hayatta olan toplam kanser hastası sayısının 50,6 milyon olduğu bildirilmektedir. Kanserden olan ölümlerin %70 i az ve orta gelirli ülkelerdendir. Dünyada en sıklıkla görülen kanser vakalarının 1/3 den fazlası önlenebilmektedir. Diğer 1/3 ise erken teşhis ile erken tespit edildiği takdirde tedavi edilebilmektedir. Doğru stratejilerle kanserden koruma, erken teşhis ve tedaviye erişim konularındaki yatırımlarla yılda 3.7 milyon yaşam kurtarılabilmektedir.   Dünyada en sıklıkla görülen kanser türleri Dünya genelinde en sıklıkla görülen ilk 5 kanser türü sırasıyla; meme kanseri, akciğer kanseri, kolorektal kanserler, prostat kanseri ve mide kanseridir.

Dünya genelinde yaşam kayıplarına en sıklıkla sebebiyet veren kanser türleri sırasıyla; akciğer kanseri, kolorektal kanserler, karaciğer kanseri, mide kanseri ve meme kanseridir. Kadınlar arasında en sıklıkla görülen kanser türleri sırasıyla; meme kanseri, kolorektal kanserler, akciğer kanseri, rahim ağzı kanseri ve tiroid kanseridir. Erkekler arasında en sıklıkla görülen kanser türleri sırasıyla; akciğer kanseri, prostat kanseri, kolorektal kanserler, mide kanseri ve karaciğer kanseridir. Kanser hastalığı, tüm dünyada giderek artış gösteren önemli bir halk sağlığı problemidir.

Kanser vakalarıyla ilgili hazırlanan yeni raporda, kanser yükünün çoğalmasında en önemli etkenlerin dünya nüfus yoğunluğunun artması, yaşlılık, ekonomik ve sosyal faktörler olarak gösterilmiştir. Günümüz kanser verilerine baktığımız zaman, kanser hastalığına karşı artık evrensel ve bilimsel doğrular ışığında daha sistemli ve daha organize bir mücadeleye ihtiyaç duyulduğu muhakkaktır. Doğru koruma yöntemleri, erken teşhis ve tarama yöntemleri, kaliteli ve zamanında tedavi yöntemlerine erişim stratejilerinin uygulanması ile yılda 3.7 milyon kişinin hayatı korunabilecektir. Bu veriler, kanser hastalığıyla doğru bir mücadelenin önemiyle ilgili çok önemli bir güncel bilgidir. Hedef; yaşam kurtarmak, manevi ve maddi kayıpların önüne geçmektir.   Kanser hastalığı ve nedenleri... Kanser hastalığı tek hücre hastalığıdır. İnsan organizmasındaki herhangi bir organ veya dokudan köken alabilir. Kansere sebebiyet veren risk faktörlerine baktığımız zaman, en sıklıkla görülen kanser türlerinin %33’ü (1/3) önlenebilmektedir.  

Kanser hastalığının oluşumunda genel olarak “genetik risk faktörleri” ve “çevresel risk faktörleri” rol oynamaktadır. Genetik risk faktörleri, kanser hastalığının oluşumunda kabaca %5-15 oranında rol oynayan ve değiştirilmesi mümkün olmayan risk faktörleridir. Çevresel risk faktörleri içerisinde yer alan faktörler (tütün mamülleri kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, güneş ışınları, hareketsiz yaşam tarzı, alkol, obezite, mesleksel maruziyetler, stres faktörleri v.b. gibi ) (%85-90) ise, büyük oranda korunulabilmesi ve değiştirilebilmesi mümkün olabilen faktörlerdir.   Önemli belirtiler Kanserin önemli belirtileri arasında; vücudun herhangi bir yerinde ele gelen kitle, topak, sertlikler, dışkılama veya idrar yapma alışkanlıklarında değişiklik, istemsiz iştah kaybı, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, solukluk, sürekli uyuma isteği, nedensiz baş dönmesi, dengesizlik, çift görme, vücuttaki ben yapılarında şekil, renk, boyut değişikliği, anormal vajinal kanamalar (özellikle menopoz sonrası dönem), nedensiz öksürük, kanlı balgam çıkarma, nefes darlığı, ses kısıklığı ve güçsüzlük gibi şikayetler yer alabilmektedir.  

Korunmak için Kanser hastalığı riskinin azaltılması için yapılması gerekenler arasında, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması ve sağlıklı besinlerin tercih edilmesi, olabildiğince hareket etmek ve düzenli spor yapma alışkanlığı kazanmak, ideal kiloyu korumak, sigara ve diğer tütün mamülleri kullanımına son vermek, alkol tüketimini sonlandırmak, güneşle dost olmak yani güneş ışınlarından bilinçli bir şekilde yararlanmak ve solaryumlardan uzak durmak, kimyasal maddelerden ve kirlilik kaynaklarından uzak durmak (asbestos, pestisitler gibi), aşı yaptırmak, önemli belirti ve bulguları bilmek, farkında olmak ve şikayetleri geciktirmemek ve düzenli olarak kanser ve sağlık taramalarını yaptırmak yer almaktadır. Günümüzde birçok kanser türlerinden korunabilmek mümkün olup, birçok kanser türleri de erken tanı ile tedavi edilebilir hastalıklar arasına girmiştir. Kanser hastalığının başarılı tedavisi ancak hastalığın erken teşhisiyle mümkündür.  

CHP iktidarında başta SMA ve kanser hastalarının önündeki bütün bürokratik engellerin kalkığı, şehir hastaneleri adı altında sağlığı ticaret konusu yapan uygulamaları sonlandırıp halk sağlığını önceleyen bütüncül bir anlayışı geliştireceğiz