Özkoç, kıraathanelere uygulanan oyun ve çalışma kısıtlamasının esnafta mağduriyet yarattığını belirterek, “Masalar boş, demlikler boş, esnaf siftahsız gün geçiriyor. Bir kısıtlama getiriyorsanız, esnafa da bununla başa çıkabilecek desteği sağlamak zorundasınız. Kepenkler kapanırsa, esnaf, çalışanlar ve aileleriyle birlikte bir milyona yakın insanımız büyük dara düşer” dedi.

Özkoç yaptığı yazılı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kıraathanecilerin temsilcileriyle, federasyon yöneticileriyle görüştüğünü, milletvekillerinin sahada esnafla biraraya geldiğini, dertlerine tanıklık ettiğini belirterek, parti olarak tüm esnaf içinde ayrı bir mağduriyet yaşayan kıraathanecilerin sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini söyledi.

Konuyu soru önergeleriyle Meclis gündemine de taşıdıklarını ifade eden Özkoç, “Esnafın artık dayanacak gücü kalmadı. Bir an önce destek sağlanmalı” dedi.

Özkoç özetle şunları kaydetti:

“Kıraathanelerin kültürümüzde, sosyal hayatımızda özel bir yeri var. İnsanlarımızın en fazla biraraya geldiği, sosyalleştiği yerlerden biri. Covid 19 önlemleri kapsamında ilk aşamada, 17 Mart genelgesiyle geçici olarak kapatıldı. 1 Haziran’da uygulamaya konulan normalleşme süreciyle de açıldı. Ancak oyun ve çalışma saati kısıtlaması getirildi. Oyun olmadığında masalar boş kaldı, demlikler boş kaldı. Esnaf iş yapamıyor. Siftahsız gün geçiren esnafları görüyoruz. Elbette salgınla mücadelede önlem alınır, kısıtlama getirilebilir. Ancak yapılan işlerin belli bir mantık ve tutarlılık düzeyinde olması; oluşan zorluklar karşısında esnafı ayakta tutacak desteklerin sağlanması gerekir. İş yapamayan esnaf, kirayı, faturayı, kredi borcunu, vergiyi, primi nasıl ödesin. Ailelerinin, yanındaki çalışanların giderini nasıl karşılasın. Borç batağına sürüklendiklerini, dayanacak güçlerinin kalmadığını söylüyorlar.

100 bin’den fazla esnaf, yanlarında çalışan işçiler, aileler ve çocukları düşündüğümüzde bir milyona yakın insanımız, büyük mağduriyet yaşıyor. Dertlerinin hafifletilmesi, salgın sürecinde ayakta kalabilmeleri için bir an önce destek sağlanması gerekir. Konuya ilişkin çağrımızı, Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili olarak ben, Engin Altay ve Özgür Özel’in ortak imzasıyla Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk ile Sağlık Bakanı Sayan Fahrettin Koca’ya gönderdik. Her türlü desteği, katkıyı vermeye hazır olduğumuzu ilettik. Tablo daha fazla ağırlaşmadan destek düzenlemeleri hayata geçirilmelidir.”