Koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında aşılama kampanyalarının hız kesmeden devam ettiği Norveç'te, virüse karşı tamamen aşılananlarda Covid-19 tespit edilmesi gündem oldu. Ülkede Covid-19'a karşı tamamen aşılanan 450 kişiye Covid-19 teşhisi konduğu kaydedildi. Aşıların koronavirüse yakalanma oranını ve yakalanılsa bile hastaneye yatışı ciddi derece azalttığı kanıtlandı.

Ancak çift aşı olanlar için İngiltere'den bir uyarı geldi. Hürriyet'in haberine göre, İngiliz bilim insanları tarafından yapılan araştırmada, çift aşı olunduğunda dahi koronavirüse yakalanmak mümkün. Yüzlerce hastayı inceleyen ekip en yaygın belirtileri de belirlemeyi başardı.

4 BELİRTİYE DİKKAT

İngiliz Mirror gazetesinde yer alan habere göre, aşı olmak size daha fazla koruma sağlarken, yine de virüse yakalanabilir ve hatta bunu çevrenize bulaştırabilirsiniz.

Çoğu durumda aşılanan kişilerin koronavirüs ile mevsimsel soğuk algınlığını ayırt edemediğinin altını çizen uzmanlara göre çift aşı olup virüse yakalananların gösterdiği en yaygın belirtiler şöyle;

ZOE Covid Semptom çalışması kapsamında bu kişilerde 4 ana semptom belirlendi. Ekipten yapılan açıklamada bunların baş ağrısı, burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı olduğu bilgisinin altı çizildi.

HANGİ AŞI NE KADAR KORUYOR?

Delta ver Delta Plus varyantları ülkemizde de görüldü. Haliyle son dönemin en merak edilen sorusu da 'Aşılar bu varyanta karşı ne kadar etkili?' İşte aşıların Delta'ya karşı koruma oranları...

Pfizer'in İsrail'deki tıbbi direktörü Alon Rappaport, BioNTech ile birlikte ürettikleri aşının Delta varyantına karşı yüzde 90 etkili olduğunu açıklamıştı.

Bu oran yeni çalışmalar sonrası azaldı. Reuters'ta yer alan bilgiye göre, İsrail, yeni enfeksiyonları ve semptomatik vakaları önlemede Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının etkinliğinin azaldığını ancak ağır vakaları önlemede hâlâ oldukça etkili olduğunu açıkladı.

Sinovac sözcüsü Liu Peicheng, COVID-19 aşısının Delta varyantına karşı etkili olduğunu duyurdu. Peicheng, Reuters'a yaptığı açıklamada aşılananlardan alınan kan örneklerine dayanan ön sonuçların, Delta varyantına karşı nötralize edici etkide üç kat azalma gözlemlendiği bilgisine yer verdi.

Peicheng, üçüncü doz uygulamasının, Delta varyantına karşı daha güçlü ve daha dayanıklı antikor reaksiyonunun ortaya çıkmasına yardımcı olacağını belirtti.

Delta varyantı ile ilgili son açıklama ise Moderna'dan geldi. Moderna, COVID-19 aşısının laboratuvar testlerini tamamladı. Şirket ikinci aşı dozunu aldıktan bir hafta sonra sekiz hastadan kan örnekleri aldı ve onları birden fazla varyanta maruz bıraktı.

Aşı, Delta varyantı da dahil olmak üzere test edilen tüm varyantlara karşı yüksek düzeyde nötralize edici antikor üretti. Yapılan resmi açıklamaya göre, antikor seviyeleri Delta varyantına karşı sadece 2,1 kat düştü.

Türkiye'de de aşılama hızla devam ederken; İstanbul'da birinci doz aşı sayısı 6 milyon 642 bin 431, ikinci doz aşı sayısı 2 milyon 468 bin 586, toplam 9 milyon 111 bin 17, Ankara'da birinci doz aşı sayısı 2 milyon 837 bin 195, ikinci doz aşı sayısı 1 milyon 262 bin 241, toplam 4 milyon 99 bin 436, İzmir'de ise birinci doz aşı sayısı 2 milyon 297 bin 384, ikinci doz aşı sayısı 1 milyon 24 bin 730, toplam 3 milyon 322 bin 114 doz olarak kayıtlara geçti.