Toplantıda gündemdeki konular ve ekonomide hayata geçirilen destekler ile tedbirler kapsamında gelinen noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. İhtiyaç duyulan yeni adımlar istişare edildi.

TOBB Tİcaret Borsaları Konsey Başkan Yardımcısı Adem Sarı toplantı ile ilgili şu açıklamalarda bulundu; “Meslek komitelerimizden gelen görüş ve sorunları çözmek için çalışmalar yürütmekteyiz, yaşanan bu sorunları Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’nin katılımı ve TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun riyasetinde gerçekleştirdiğimiz TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısında dile getirdim.

Gelen sorunlar arasında özellikle öne çıkan konu, Covid-19 ile mücadeleye yönelik ekonomik destekler kapsamında 24 Mart tarihinde yürürlüğe giren Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca mücbir sebebin sektörel anlamda dağılımıdır. Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunan mükelleflerin haricinde, Koronavirüs salgınından doğrudan etkilenen ve ana faaliyet alanı itibarıyla hiçbir sektör ayrımı yapılmadan mücbir sebep ilan edilmesi talebinde bulunduk.

Şu anda üreticimizi olumsuz etkileyen konu; mücbir sebebin sektörel anlamda dağılımı. Sektörler arasında mücbir sebep konusunda NACE’ye göre ayrımlar yapmak fedakârlık ve beklentilerin eşit dağıtılması gereken dönemde ayrıma yol açmıştır. Üreticimiz bu zorlu günlerde, NACE üzerinden ayrımcılık yapılması birbiriyle ilişkisi olan, iç içe girmiş sektörler arasında ayrışma ve huzursuzluk doğurmaktadır. İstisnasız tüm sektörler mücbir sebep kapsamına alınmalıdır.

Mücbir sebep halinin belirli sektörler için ilan edilmesi sakıncalar doğurmaktadır; ilgili tebliğin dışında bırakılan sektörler için tamamında aynı sektörde faaliyet gösteren gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükellefleri açısında bir ayrımcılık oluşmaktadır”. dedi.

Ticaret Borsaları Konsey Başkan Yardımcısı Adem Sarı ayrıca tarımda çiftçi için üretim sezonuna girildiğini belirterek “Gecikmeler hepimize pahalıya mal olabilir. Koronavirüsün özellikle yaşlılar için risk oluşturması, 65 yaş üstündeki çiftçileri vurdu. Yani Türkiye’de çalışan yaşlı nüfusun yüzde 65.5’i tarım sektöründe yer alıyor. Ülke genelinde bu yaş grubundaki yurttaşın sokağa çıkması yasaklandığı için tarlaya, bağa, bahçeye gidemeyen çiftçiler oldu. Önerimiz çiftçilerin üretebileceği koşullar oluşturulsun, bu konuda zemin hazırlansın. Önlemler en üst düzeyde alınsın. Tarımda alınan tedbirlerin yanısıra tarımsal girdilerde indirim yapılmasını, tarım için ek destek paketi açıklanmasını talep ettik, dile getirilen tüm taleplerin takipçisi olacağız “ifadelerini kullandı.