PWC Almanya Otomotiv Endüstrisi Lideri Thomas Steinberger çip krizinin sektörlere olan etkisini değerlendirdi.

Bloomberg HT’ye konuk olan Steinberger, otomotiv sektöründe 2020’nin 2. çeyreğine kadar toparlanmayı öngörmediklerini ve krizden dolayı 11 milyon aracın etkilendiğini söyledi.

Çip krizini otomotiv sektöründeki 'uzun kovid' olarak adlandırdığını söyleyen Steinberger, “1,5 yıl yıl önce başladı. Otomotiv fabrikaları dünya çapında kapatıldı. Bu yüzden o zamanlar sektörün daha fazla parçaya ihtiyacı yoktu. Böylece yarı iletken endüstrisinde kapasite değişikliği oldu. Talep ortadan kalkmadı, bazı alanda olan talep arttı. Bu sebeple kapasitelerde farklı yerlerde kullanıldı. Otomotiv endüstrisi küresel yarı iletken endüstrisinin yüzde 8'ini kapsıyor” dedi.

Steinberger otomotiv üretiminin önümüzdeki yıl kapasitesi hakkında bir şey söylemenin zor olduğunu, çip krizinde toparlanmayı gelecek 6 ay içinde beklemediklerini söyleyerek şöyle devam etti:

“Çünkü kriz başladığı zaman Nisan'dan Haziran'a kadar tedarikte hacimler çok azalmıştı. Çip krizi nedeniyle üretimde 11 milyon aracın etkilenmiş olması olası. Kapasitenin tamamlanması için 12-24 ay geçmesi lazım ve yeni yatırıma ihtiyacı var. Bunun normale dönmesini biz 2022’nin 2. çeyreğinden önce görmüyoruz”