Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak, Çoklu Baro teklifinin TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanmasının ardından görüşmelere katılmak için Ankara’ya gitti. TBMM Adalet Komisyonu görüşmelerine Baro Başkanlarının alınmamasının üzerine Başkan Abdurrahim Burak’ın da aralarında bulunduğu Baro Başkanları, Meclisin kapısında oturma eylemi başlattı.

Başkan Abdurrahim Burak’a destek için Sakarya Barosu üyesi avukatlar da Ankara’ya geldi. Nöbetin ikinci gününde ise Ankara Adliyesi önünde buluşan avukatlar, Ankara’ya yürümesine engel olunan Baro Başkanlarına yapılan müdahaleye ilişkin suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu sonrası Adliye önünde Baro Başkanları ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından Adliye önünde de oturma eylemi başlatan avukatlar, Çoklu Baroya ‘Hayır’ dedi.

Daha sonra Başkan Abdurrahim Burak ve Sakarya Barosu üyesi avukatlar, TBMM önündeki oturma eylemine devam etti.

Baro Başkanları komisyon görüşmelerine alınmadı

Başkan Abdurrahim Burak, “30 Haziran Salı günü Ankara’da yaptığımız Baro Başkanları Toplantısı sonunda, Başkanlarımızla birlikte, 3 Temmuz Cuma günü Ankara’da Çoklu Baroya ‘Hayır’ demek ve sesimizi duyurmak için Büyük Savunma Mitingi yapma kararı aldık. Bu kararın duyurusunu yaptık. Baro Başkanları Toplantısı’ndan 1 gün sonra Ankara Valiliği Anayasaya aykırı bir şekilde karar alarak, 15 günlük gösteri ve yürüyüş yasağı ilan etti. Çoklu Baro teklifi de 2 Temmuz Perşembe günü Adalet Komisyonu’na geldi. Komisyon görüşmelerine Baro Başkanları olarak girmek için dilekçe verdik ama talebimiz reddedildi. Bizler de Baro Başkanları olarak komisyona alınana kadar Meclisin önünde oturma eylemi başlattık. Barolarla ilgili bir taslak görüşülürken Baro Başkanlarının içeri alınmamasına anlam veremedik” dedi.

Yargıda siyaset istemiyoruz

Meclisteki oturma eyleminin ikinci gününde, Ankara’ya yürüyen Baro Başkanlarının hukuksuz bir şekilde engellenmesinden dolayı suç duyurusunda bulunmak için meslektaşları ile Ankara Adliyesi’nde buluştuklarını ifade eden Başkan Burak, “Ankara Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunduk. Daha sonra Adliye önünde ortak bir basın açıklaması yaptık. Meslektaşlarımızın desteği ile burada da Çoklu Baroya “Hayır” dedik. Sonra Meclis kapısındaki oturma eylemimize devam ettik. Çoklu Baro düzenlemesi baroları siyasi hale getirecek. Hukukta, yargıda siyaset istemiyoruz. Hiç kimsenin arka bahçesi değiliz. Çoklu Baro yürürlüğe girerse, yargının bağımsızlığı için, tarafsızlığı için, savunma için, ülke için tehlike içerecek. Bir an önce teklifin geri çekilmesi gerekmektedir. Sakarya Barosu olarak Sakarya’da başlattığımız haklı mücadelemizi Ankara’da da devam ettirdik. Tüm meslektaşlarımla gurur duyuyor, teşekkür ediyorum” diye konuştu.