Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, incelemelerde bulunmak üzere Manavgat'taki yangın bölgesine gitti. Erdoğan, buradaki açıklamasında, bölgeye yönelik yardımları açıkladı. Erdoğan, "Yangınların çoğu kontrol altına alınmıştır. Son üç günde 4 bin personel, 6 uçak, 45 helikopter, 1 insansız helikopter, 9 İHA, 660 arazöz, 65 iş makinesi, 117 itfaiye aracı, 31 ambulans görev yapmıştır. 6 uçak, son adımla 13 uçağa çıkarılmıştır" diye konuştu. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

Yangından etkilenen bölgelerde acil ihtiyaçları karşılamak için 50 milyon lira ödenek gönderilmiştir. Yanan ve hasar gören yerlere kira yardımı yapılacak, hasarlar karşılanacak. Afet bölgesinde vergiler ertelenecek. SGK primleri ertelenecek. Esnaf kredi ödemeleri ertelenecek. Tarım Kredi ve Tarım Ziraat borçları ertelenecek. Faizsiz esnaf kredileri verilecek. 1 ay içinde evlerin inşaatına başlanacak. Evler yöresel mimariye uygun şekilde, ahırıyla deposuyla tamamlanacak. Devletimiz tüm kurumları ve imkanlarıyla vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmaktadır. Tarım ve Orman, Çevre ve Şehircilik, İçişleri, Sağlık, UIaştırma, Enerji, Kültür ve Turizm Bakanlığımız görevlerinin başındadır. 

Manavgat ve Akseki'de 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 334 vatandaşımıza gereken tıbbi müdahale yapılmış, hemen hepsi taburcu edilmiştir. Tedavisi süren pek az vatandaşımız kalmıştır. 16 mahalle zarar görmüştür. Binalar ve konutlarla ilgil tespitler ışığında çalışmalar yürütülecektir. Evlerdeki eşyalarla ilgili hasar tespitleri tamamlanmıştır. Çiftçilerimizin 650 dekar muz, 120 dekar sebze, 15 bin dekar zeytin, defne, keçiboynuzu ve narenciye alanı zarar görmüştür. 

"YANAN ALANLAR BAŞKA AMAÇLA KULLANILAMAZ"

Yangında evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlarımıza yeni konutlar inşa edip vereceğiz. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına müsaade etmeyeceğiz. Yanan her şeyi yerine koyabiliriz. Anayasamızın 169. Maddesi'ne göre, yanan alanlar başka amaçla kullanılamaz ve tekrar ağaçlandırılır. Türkiye'nin orman varlığını artırmış bir yönetim olarak yanan her yeri daha fazlasıyla ağaçlandırmak en başta gelen görevimizdir. 

"UÇAK SAYISI 13'E ÇIKARILMIŞTIR"

Yangınların çoğu kontrol altına alınmıştır. Son üç günde 4 bin personel, 6 uçak, 45 helikopter, 1 insansız helikopter, 9 İHA, 660 arazöz, 65 iş makinesi, 117 itfaiye aracı, 31 ambulans görev yapmıştır. 6 uçak, son adımla 13 uçağa çıkarılmıştır. Bazıları amfibik bazıları da bayağı yüklü tankerlerdir.

Uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebi uzun yıllardır bu görevi yürüten THK'nın filosunu ve teknolojisini yenileyememiş olmasıdır. Ukrayna, Azerbaycan, Rusya ve İran'dan gelen uçaklarla filomuz artmıştır. Orman teşkilatımız dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul edilir. 

Sabotaj şüpheleri bizi de rahatsız ediyor. Emniyetimiz, jandarmamız, istihbaratımız her türlü bilgiyi, emareyi değerlendirerek bu soru işaretlerini giderecektir. Bu vatanı ateşe verecek kadar ihanet içine girenler varsa onların yakasına yapışıp en ağır şekilde cezalandırılmalarını sağlamak boynumuzun borcudur.