Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolun ilk adımının atıldığı gün "Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanıyor. Aslında mayıs ayındaki gençlik etkinliklerinin geçmişi, Cumhuriyet öncesine dayanıyor. Kutlamaların o zamanki adı "İdman Bayramı" olarak biliniyordu. Bu bayram 1916'da Selim Sırrı Tarcan'ın girişimiyle kutlanmaya başlanmıştı.

1926 YILINDA BAYRAM OLARAK KUTLANMAYA BAŞLANDI
19 Mayıs tarihinin bayram olarak kutlanması ise 1926 yılında yerel düzeyde başladı. Atatürk'ün Samsun'a çıkıp Milli Mücadele'yi başlatmasının onuruna, Samsun halkı tarafından 1926 yılı itibarıyla ilk etapta "Gazi Günü" olarak mahalli bir bayram günü olarak kutlandı. 19 mayıs daha sonra 1928'de ilk olarak Ankara'da, İstanbul, İzmir ve diğer Anadolu şehirlerinde bayram olarak kutlanmaya başlandı. Cumhuriyeti, Türk gençliğine emanet eden Atatürk'ün doğum günü olarak da kabul edilen 19 Mayıs günü, bu etkinliklerin birleştiği tarih oldu.

BİRÇOK İSİMLE ANILDI
Ancak kutlamaların adı üzerindeki kararsızlık birkaç yıl sürdü. "Atatürk Spor Günü, Atatürk Spor Merasimi, 19 Mayıs Şenlikleri, Atatürk Günü, İdman Bayramı, Atatürk Spor Bayramı, Jimnastik Bayramı, 19 Mayıs İdman Şenlikleri, Jimnastik Şenlikleri" gibi isimlerle anılan bu bayram; 20 Haziran 1938 tarihinde ulusal bayram ve genel tatiller hakkında çıkarılan ek kanun ile "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kabul edildi.

19 Mayıs kutlamaları son adını Atatürk'ün doğumunun 100. yılında aldı. O günden beri 19 Mayıs, "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanıyor.