İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Hendek Belediyesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü hakkında yargıya başvurarak suç duyurusunda bulundu. 

Dikbayır'ın şikayetçi olduğu açıklamaları şu yönde;

1-2020 yılı Nisan ayı içerisinde Sakarya ili Hendek ilçesinde şebeke sularının kokması ve pis akması nedeniyle şikayetler artması üzerine; Hendek Belediyesinin su deposuna dışarıdan bir madde(mazot) atıldığı iddiaları artmıştır . Ancak bu iddialar açıklığa kavuşturulmadığı gibi gizlenmiş hiçbir adli tahkikat yapılmamış, sorumlular adeta korunmaya çalışmıştır.

Şöyle ki müvekkilimiz vekili olduğu halktan yoğun şikayetler duyamaya başlayınca olay ile ilgili Sakarya Valisi, Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü ve Sakarya İl Jandarma Komutanlığını arayarak durumun aslını öğrenmek istemiş ve duydukları karşısında duyduklarına inanamamıştır. Yetkili birimler tarafından kendisine; Hendek belediyesinin İçme suyu deposuna yabancı madde katıldığı, bununda sudan alınan şikayetler üzerine depoya gidildiğinde kapısının kırılarak içeri girildiği ve söz konusu vahim olay gerçekleştirildiği; herhangi bir kamera ve kaydın olmadığı bu durumların da tutanaklarla tespit edildiği bilgisini verilmiştir. 

2- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun "Görevi kötüye kullanma" suçu 257. maddede;
"(1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. şeklinde düzenlenmiştir.

Maddenin, uyuşmazlıkla ilgili birinci fıkrasında düzenlenen icrai davranışlarla görevi kötüye kullanma suçu, kamu görevlisinin görevinin gereklerine aykırı hareket etmesi ve bu aykırı davranış nedeniyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olunması ya da haksız menfaat sağlanması ile oluşmaktadır.

Buna göre, kamu görevinin gereklerine aykırı davranışın, kişilerin mağduriyetiyle sonuçlanmış olması veya kamunun ekonomik bakımdan zararına neden olması ya da kişilere haksız bir kazanç sağlamış olması hâlinde, görevi kötüye kullanma suçu oluşabilecektir” şeklinde vurgulanmış, öğretide de; TCK’nın 257. maddesindeki suçun oluşmasının, kamu görevlisinin görevinin gereklerine aykırı hareket etmesi sonucunda kişilerin mağdur olması veya kamunun zarar görmesi ya da haksız menfaat sağlanması şartlarına bağlı olduğu, bu sonuçları doğurmayan norma aykırı davranışların, suç kapsamında değerlendirilemeyeceği açıklanmıştır. (Mehmet Emin Artuk - Ahmet Gökçen, Ceza Hukuku Özel Hükümler, Turhan Kitapevi, 11. Bası, Ankara, 2011, s. 913 vd.; Mahmut Koca - İlhan Üzülmez, Türk Ceza Hukuku Özel Hükümler, Adalet Yayınevi, Ankara, 2013, s.769; Veli Özer Özbek - Mehmet Nihat Kanbur - Koray Doğan - Pınar Bacaksız - İlker Tepe, Türk Ceza Hukuku Özel Hükümler, Seçkin Yayınevi, 2. Bası, Ankara, 2011, s. 974.)

Öncelikle söz konusu olay yeri yani Hendek su depolarında gerekli kapı kilidi, güvenlik kamerası , güvenlik görevlisi gibi hayati derecedeki önlemler alınmayarak görevinin gereği yapılmamış ve bu durumdan kamu zarar görmüştür. Yukarıda açıkladığımız üzere Hendek halkı söz konusu su deposuna madde karıştırılması olayı sonucunda doğrudan etkilenmiş ve zarar görmüştür.

Ayrıca yapılan su analiz sonuçları da açıklanmamaktadır. Hendek halkı hala olayın etkisinde olup böylesine bir durumun tekrar yaşanmasından endişe etmektedir. Halkın huzur ve sükunu da bozulmuştur. Burada yetkililerin görevlerini ihmal ettiklerinden, sorumlularının tespit edilerek cezalandırılması gerekmektedir.

3-Ayrıca gerekli önlemler alınmayıp görevlerini ihmal ettikleri yetmezmiş gibi yaptığımız araştırma sonucunda; böylesi alçak bir insanlık suçunu işleyenlerin yakalanıp Türk Adaletine teslim etmek için başta Hendek Belediyesi ve Sakarya BŞB’ tarafından suç duyurusunda bulunmadığı öğrenilmiştir. Yetkililerin muttali oldukları hususu yetkili mercilere bildirmekte ihmal gösterenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 257 inci maddesine göre cezalandırılması gerekmektedir. Bu nedenle de görevlerini ihmal eden sorumluların tespiti ile cezalandırılmasını talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur.

4-Şikayet olunan yetkililer üzerlerine düşen görev ve sorumluluklarını yerine getirememişlerdir. Şikayet olunan yetkililer gerekli önlemleri alsalar idi söz konusu vahim, insan sağlığı ile oynayan olayın yaşanmayacağı aşikardır. İnsan hayatıyla oynamak bu kadar basit olmamalı, sorumluları cezalarını almalıdırlar. Açıklanan nedenlerle, şikayet olunan kişilerin görevi ihmal suçunu işledikleri, 29 Nisan 2020 tarihinde Hendek ilçesi Dikmen Balkaya’daki su deposunda gerekli önlemleri almadıkları için söz konusu olayın gerçekleştiği ve ayrıca suçluların bulunması için suç duyurusunda bulunmadıklarından sorumlu oldukları açıkça ortadadır. Bu sebeple Makamınızca hüviyeti tespit edilecek Hendek Belediyesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü hakkında şikayette bulunma zorunluluğum hasıl olmuştur.