Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, İstanbul'un su ihtiyacı ve baraj yatırımlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Yazılı açıklamada Kocaali ilçesi ile Düzce arasındaki Melen nehrinden İstanbul'a su taşıyan projeyle ilgili de detaylı açıklama yapıldı.

2017 yılında tamamlanan ancak gövdesinde yaşanan sorunlar nedeniyle proje güncellenerek yeniden ihaleye çıkılan Melen Barajı için DSİ, "2023 yılında Melen Barajı'ndan İstanbul'a su verilmeye başlanacaktır." açıklaması yaptı.

DSİ'den yapılan yazılı açıklamanın ilgili bölümü şu şekilde:
"İstanbul ilimizin içme ve kullanma suyu ihtiyacının önemli bir miktarı DSİ tarafından daha önce inşa edilen Ömerli , Alibeyköy , Büyükçekmece , Sazlıdere Barajı ile Yeşilçay ve Melen Sisteminden karşılanmaktadır. İstanbul’un su meselesine köklü bir çözüm getirmek maksadıyla Melen Projesi geliştirilmiştir. Melen Projesinin 1. aşaması olan ve 12 Aralık 2012 tarihinde tamamlanan Melen regülatörü, 189 km olan isale hattı, tüneller ve İstanbul Boğazının 135 metre altından geçen tünel vasıtasıyla yıllık 268 milyon metreküp su Kağıthane Dağıtım Tesislerine ulaştırılmaktadır. Bu sayede bugüne kadar İstanbul’da su sıkıntısı yaşanmamıştır."

İstanbul içme suyu ihtiyacının önemli bir kısmının Anadolu Yakası'ndaki su havzalarından karşılandığı bildirilen açıklamada, proje çalışmalara devam eden Melen Barajı ile ilgili şu açıklamaya yer verildi:
"Bu kapsamda yapımı devam eden ve Sakarya Kocaali ilçesinde bulunan Melen Barajı ile temelden 124 metre yüksekliğe ve 693,54 milyon metreküp depolama hacmine sahip olan Melen Barajı ile İstanbul'a yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su temin edilecektir. Baraj gövdesi 2017 yılında tamamlanan Melen Barajı'nda oluşan problemlerin çözümlenmesine yönelik yapılan proje çalışmaları akabinde 28 Şubat 2020 tarihinde projenin ihalesi yapılmış ve yüklenici ile yapım sözleşmenin imzalanmasının ardından 01 Haziran 2020 tarihinde inşaat çalışmalarına başlanmıştır. 1000 gün olarak planlanan iş yapım süresi ile birlikte 2023 yılında Melen Barajı'ndan İstanbul'a su verilmeye başlanacaktır."