DSÖ koronavirüse karşı mücadele ekibinin lideri Kerkhove'nin asemptomatik vakalardan koronavirüs bulaşma ihtimalinin çok nadir görüldüğü hakkındaki açıklamasını geri çekti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüs (Covid-19) taşıdığı halde hastalık belirtisi göstermeyen "asemptomatik" hastalardan virüsün bulaşmasının "çok nadir" olduğunun belirtildiği açıklamayı geri çekti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) koronavirüse karşı mücadele ekibinin lideri olan Maria Van Kerkhove, pazartesi günü düzenlenen bir basın toplantısında koronavirüsü taşıdığı halde belirti göstermeyen asemptomatik hastaların virüsü bulaştırmalarının “çok nadir” görülen bir durum olduğunu belirtmişti.

Kerkhove, salı günü yaptığı yeni bir açıklamayle önceki günkü açıklamasının bir “yanlış anlaşılma” olduğunu söyleyerek geri adım attı.

Yapılan yeni açıklamada, belirti göstermeyen hastaların virüsü ne oranda yayabileceğinin büyük bir bilinmeyen olduğunu duyuruldu.

New York Times’ın haberine göre, Kerkhove, yaptığı ikinci bir açıklamayla, asemptomatik hastaların virüs bulaştırma ihtimalleri hakkındaki açıklamasının yalnızca iki veya üç farklı çalışmaya dayanan bir yanlış anlaşılma olduğunu söyledi.

Kerkhove ikinci açıklamada “DSÖ’nün ya da herhangi bir kurumun politikasından bahsetmiyordum. Yalnızca bana sorulan bir soruyu cevaplıyordum” dedi.

Kerkhove, semptom göstermeyen hastalardan virüs bulaşma ihtimali hakkındaki açıklamalarının birtakım modellemelere dayandığını ancak bu modellemelerin her zaman doğru bulguları temsil edemeyebileceğini belirtti.

“Koronavirüsün temel özellikleri hakkında çok fazla bağlama sahip olmayan ön araştırmaların bilimsel gerçeklik gibi paylaşılması, halkın ve politika yapıcıların salgına verdikleri tepkiler üzerinde büyük olumsuzluklar yaratabilir” diyen bilim insanlarının bu açıklaması kamuoyunda geniş yer buldu.