2020 yılına girmemizle birlikte vergi alanında e-belge dönemi resmi olarak başladı. 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle zorunlu olan e-belge uygulamalarının vergi mükelleflerine faydaları neler olacak? Sakarya’daki işletmelere e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye, e-Defter gibi e-devlet uygulamalarında çözüm ortağı olan ESBİ Bilişim ve Telekomünikasyon Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Levent Kırık, e-belge uygulamalarının birçok faydası olduğuna dikkat çekti.

e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye, e-defter, e-serbest meslek makbuzu gibi e-belgeleri kullanmanın avantajları arasında en çekici olanın maliyetleri düşürmesi olduğunu belirten ESBİ Genel Müdürü Levent Kırık uygulamayla; zarf, kağıt, mürekkep gibi çeşitli kırtasiye masraflarının ortadan kalktığını, e-belgeler için kağıt kullanılmadığından dolayı baskı, yazdırma, imzalama, kaşeleme, postalama ve arşivleme gibi ciddi masrafların da tarihe karıştığını ifade etti. e-belgelerin maliyeti düşürmesinin yanında faturalama ve ödeme süreçlerinin de hızlandığını belirten Kırık, daha önce 5-7 gün süren işlemlerin, E-fatura ve E-arşiv sayesinde saniyeler içerisinde hazırlanıp müşteriye iletilebildiğine dikkat çekti.

E-fatura ve E-arşiv uygulamasında ayrıca belge saklamanın çok kolay ve belgeleri kaybetmenin ise imkânsız olduğuna vurgu yapan ESBİ Genel Müdürü Levent Kırık; “e-Fatura çevre dostudur. Basım ve gönderim süreçlerinde kağıt tüketimini minimuma indirdiğinden dolayı doğa dostu bir uygulamadır. Sürdürebilirliğin bu kadar önemli olduğu bir çağda, kesilen ağaç sayısını azaltmak oldukça kritik bir konudur. Bu anlamda e-devlet uygulamaları da doğanın korunmasına katkıda bulunur. Muhasebe işlemlerini kolaylaştırarak fatura kesme, ulaştırma, arşivleme gibi işlemlerin hızla yapılmasına imkan sağlamaktadır. Kayıt dışı ekonominin azaltılmasına yardımcı olur ve anlık veri kaydı ve kontrolü ile hata oranını minimuma indirir.” dedi.

İlimizde 30 yıllık bir tecrübeye sahip olan ESBİ Bilişim ve Telekomünikasyon Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin uzman kadrosuyla e-devlet uygulamalarında işletmelere yardımcı olmaya devam ettiklerini belirten Genel Müdür Levent Kırık, 2020 yılında tüm işletmelere yeni uygulamalar çerçevesinde kolaylıklar ve bol kazançlar dileğinde bulundu.