Yılmaz, yaptığı açıklamada, Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği'nin 09 Mayıs'ta yürürlüğe girdikten sonra mevzuat gereği Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin 21 Eylül'de teknik kriterleri ilan ettiğini söyledi.

Kurulun lisans başvurularına ilişkin onayladığı alt düzenleyici mevzuatların da geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatan Yılmaz, "Böylece elektrik depolamaya ilişkin mevzuat altyapısı tamamlandı. Yayımlanan kriterler kapsamında EPDK, 21 Ekim itibarıyla depolama tesisleri için başvuru almaya başlayacak. Depolama yönetmeliğinin etkin işleyebilmesi için Elektrik Piyasasında Lisans Yönetmeliği ile diğer mevzuatlarda depolamaya ilişkin hükümler ekledik. Bu kapsamda lisans sahibi şirketler veya lisans almak isteyen şirketler depolama sistemlerini projelerine eklerken bir sıkıntı yaşamayacaklar." dedi.

"Elektrik piyasası daha da derinleşecek"

Yılmaz, yönetmelikle piyasa katılımcılarının üretim santrallerine, tüketim tesislerine veya bu tesislerden bağımsız olarak elektrik depolama tesisleri kurabileceğini dile getirerek, böylece piyasaya yeni oyuncu tiplerinin ve davranışlarının gireceğini, elektrik piyasasının daha da derinleşeceğini ifade etti.

Elektrik depolama tesislerinin piyasada faaliyet gösteren şirketlere saatlik spot elektrik fiyatlarının değişiminden ötürü arbitraj imkanı sağlayacağını söyleyen Yılmaz, elektrik depolama tesisleri sayesinde piyasa fiyatlarının düşük olduğu dönemlerde depolanan enerjinin piyasa fiyatlarının yüksek olduğu dönemlerde ticaretinin yapılabileceğini bildirdi.

Yılmaz, arbitrajın, şebekeyi zorlayan gündüz ile gece arası elektrik tüketim dengesizliğini de uzun vadede azaltmasını beklediklerini belirtti.