//Esra Şenli//

2021 yılının ilk üç ayındaki ekonomik gel-gitlerin en çok emeklileri mağdur ettiğini belirten Tüm Emekliler Sendikası Sakarya Şube Başkanı Günay Şentürk, "Bizi yönetenlere yeniden sesleniyoruz; Geçinemiyoruz, ek zam talep ediyoruz. İnsanca, onurlu yaşamak ve yaşlanmak istiyoruz" dedi.

Tüm Emekliler Sendikası Sakarya Şubesi Başkanı Günay Sentürk yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

"GEÇİNEMİYORUZ"
"2021 bütçesinde emeklilere ayrılan payın komikliği ortadayken sesimizi duyurmaya çalıştık duymadılar."Oysaki; "Emekliler ve yaşlılar bizim başımız tacıdır,onlara ne kadar hizmet etsek emeklerini ödeyemeyiz"diyenler o sözlerini çoktan unutmuşlar.2021 yılının ilk üç ayındaki ekonomik gel-gitler en çok emeklileri mağdur etmiştir.Emekliler ve yaşlıların birikmiş sorunlarını kulak ardı eden görmezden gelen ve bir türlü sesimizi duymayan iktidara, kendimizi ve sorunlarımızı anlatmaktan yorulduk. Emekliler artık kendini dışlanmış ,önemsizleştirilmiş olarak hissetmeye başladı.

"EK ZAM İSTİYORUZ"
Bizi yönetenlere yeniden sesleniyoruz; Geçinemiyoruz, ek zam talep ediyoruz. İnsanca, onurlu yaşamak ve yaşlanmak istiyoruz. TUİK’in enflasyon oranlarının tutarsızlığı artık otaya çıktı. TUİK'le çarşı Pazar hesapları hiç örtüşmüyor, Bizlere yapılan komik maaş zamları ile temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamıyoruz.Gerçek enflasyon,%30'larda,elektriğe,doğalgaza %60 zam,temel gıda maddelerine %50 zam. Tedavi giderleri katkı paylarına %60 zam, emekliye gelince yıllık %8 gülünç bir zam. Maaşlarımızın %36'sı dolaylı vergi dediğimiz ÖTV, KDV yoluyla geri alınıyor Artık geçinemiyoruz, yoksuluz ve mutsuzuz. Ek zam istiyoruz.

"ARTIK YETER DİYORUZ"
Dini Bayramlarda ödenen 1000'er liranın asgari ücret tutarında artırılmasını bekliyoruz. Pandemi sürecinde bizleri evlere kapattınız bütün kurallara harfiyen uydukta ne oldu. En çok ölende, en çok yoksullaşanda,mağdur edilende biz olduk. Son aylarda pandemi pik yaptı. Emekçilerin ve emeklilerin yoksulluğu dip yaptı. Bir taraftan yoksulluğumuz artarken, bir taraftan da hastalıklarımız kronikleşti. Hastanelerden randevu almada sıkıntı yaşıyoruz. Bizlerin randevu sistemi dışında bir sistemle doktorlarla buluşturulmamız gerekiyor. Artık yeter diyoruz. Covid-19 aşılarımızı olduk.risk grubundan çıktığımızı düşünüyoruz. 65+ yaşlılara uygulanan tecrit kaldırılsın. Ulaşım araçlarına binme kısıtlamaları kaldırılsın. Belediyeler kendilerine yasalarca verilmiş sorumlulukları yerine getirsin.

"EMEK VE DEMOKRASİ MÜCADELESİNDEN EMEKLİ OLUNMAZ"
Dünya nüfusu yaşlanıyor, Türkiye yaşlanıyor, Sakarya yaşlanıyor.Yaşlılık sorunlarıyla ilgili Dünyanın çok ciddi çalışmalar yaptığını biliyoruz. Sakarya yerel yöneticilerinin de bu konulara ciddiyetle bütçe ayırmasını bekliyoruz. Bizler kent yöneticilerinden saygı ,sevgi ve hizmet bekliyoruz."Saldım çayıra mevlam kayıra" mantığı bizlerin anlayacağı bir yöntem değildir. Bizler bu ülkenin dününü yaratan, üreten bilgeleriz,Kültür elçileriyiz. Onurumuz zedelenmeden hizmet almak en doğal hakkımız.Kent yöneticilerini bir daha samimiyetle göreve çağırıyoruz. Bir taraftan yoksulluk ve hastalıklarımızla uğraşırken bir taraftan da Ülkemizde 13.5 milyon emeklinin sesi olmak ve onların her türlü sorunlarını dile getirmek, toplu sözleşmeli sendika taleplerini gerçekleştirmek, hak edişlerimizi ve sosyal yaşam alanlarımızı güzelleştirmek adına yaptığımız sendikal mücadeleye devam ediyoruz. Sendikalarımız kapatılmak isteniyor.Yandaş birilerine alan açmak çabalarının olduğunu görüyoruz. Örgütlenmek bir insan hakkıdır, demokratik yollardan örgütlenmeye, Demokratik ve sosyal haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Hiçbir engel bizi bu yoldan alıkoyamaz. Engeller aşılmak için vardır. Biz emekliler, bu engelleri aşacak kadar bilgi,birikim ve inanç sahibiyiz. Emek ve demokrasi mücadelesinden emekli olunmaz.

"ÖRGÜTLENMEYE ÇAĞIRIYORUZ"
Tüm Emekliler Sendikası, Emeğin ve Emekçinin yanında olduğu kadar; Savaşa karşı barışın, baskılara karşı özgürlüğün, haksızlıklara karşı hak ve adaletin,cins ayrımcılığına karşı eşitliğin yanında olacaktır. Bütün emeklileri ,demokratik yollardan ve sendikamız aracılığı ile birlikte mücadeleye ve örgütlenmeye çağırıyoruz. 13,5 milyon emeklinin sesini duyun artık! Geçinemiyoruz, ek zam talep ediyoruz."