DİYANET HAK VE ADALET SEN Genel Başkanı İbrahim Kaya, anneler günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Tarih olarak ülkelere göre farklılık gösterse de Türkiye’de Anneler Günü’nün her yıl Mayıs ayının ikinci haftasında kutlandığına dikkat çeken Kaya, dünya da en çok acı çeken ve gözyaşı döken varlıkların anneler olduğuna vurgu yaparak şöyle dedi:
“Anne, öncelikle bir kadındır. Fıtratı gereği ince, narin ve duygusaldır. Doğurganlık özelliği yalnız anneye verilmiştir ve bu duygu canlı varlıkların en güçlü duygularından biridir. Cenabı Allah Ankebut Suresi 8. Ayette şöyle buyuruyor: “Biz insana, anne ve babasına iyi davranmasını emrettik…” Ahkâf Suresi 15. Ayette, “Biz insana, 'anne ve babasına' iyilikle davranmasını tavsiye ettik.” Lokman Suresi 14. Ayette, “Biz insana anne ve babasını (onlara iyilikle davranmayı) tavsiye ettik. Annesi onu, zorluk üstüne zorlukla (karnında) taşımıştır. Onun (sütten) ayrılması, iki yıl içindedir. "Hem bana, hem anne ve babana şükret, dönüş yalnız banadır." Kur’an-ı Kerim’de anneye iyi davranılmasıyla ilgili pek çok ayet vardır. Anneye iyi davranmak Cenabı Allah’ın emridir. Onlar, çocuklarını doğurur, emzirir, büyütür. Soğukta sıcakta, gece ve gündüz çocuklarının yanında olur ve onları merhamet, şefkat ve büyük bir sabırla korur ve büyütürler. Onlar, evlatlarından hiçbir şey beklemezler. Onlara verilebilecek en güzel hediye güzel söz, iyi davranışlar olacaktır. “Anne” öyle bir varlıktır ki, insanın yüreğindeki acıyı dindirir, onlar insan yüreğindeki sevgiyi coşturur, onlar, karanlık dünyamızı aydınlatan varlıklardır. Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Onlar, yüreğimizdeki sonsuz sevginin kaynağıdır. O merhametli insanlar, acılı yüreğimizin sığınacağı tek limandır. Üzüntülerimizde, sıkıntılı zamanlarımızda, sevinçlerimizde ve mutluluğumuzda yanımızda olan insanlardır.
İnsanın iki ana ödevi vardır: Birincisi Cenabı Allah’a ibadet ve iyi kul olmak, ikincisi ise ana ve babaya iyi davranmaktır. Allah Celle ve Celalühü ayetlerinde ana babaya iyi davranmayı emrediyor. Ayetler de Allah’a kullukla birlikte ana babaya iyiliğin yan yana anılması dikkat çekicidir. Buradan da anlıyoruz ki, ana babaya iyi davranmak Allah’a kulluğun bir gereğidir. Ana ve babaya iyi davranan insanların ödevlerini de iyi şekilde yaptığı anlaşılmaktadır. Hz. Peygamber Efendimiz hadislerinde şöyle buyuruyor: “Vaktinde kılınan namaz, anne babaya iyilik ve Allah yolunda cihad” Buhârî, “Edeb”, 1; Müslim, “Îmân”, 137). Ana ve babaya asi olmak hem büyük günah hem de Allah’ın emirlerine karşı gelmektir. Nitekim ayet ve hadislerden anlaşılan da, ana babaya iyi davranmanın Allah’a itaatle eş değer de olduğudur. Bunlardan da anlıyoruz ki, İnsan denen varlığın maddî ve mânevî olarak gelişip olgunlaşmasına katkı sunan tek varlık önce Allah’ın nimetleri sonra da ana ve babanın fedakârlıklarıdır.
Bütün annelerin Anneler Günü’nü içtenlikle kutluyor, onlara sağlıklı günler diliyorum. Gelin hep birlikte Nuh Suresi 28. Ayet ile Cenabı Allah’a yalvaralım: "Rabbim, beni, annemi, babamı, mü'min olarak evime gireni, iman eden erkekleri ve iman eden kadınları bağışla. Zalimlere yıkımdan başkasını arttırma."