ÖNDER ÜLKE

Yazılı bir açıklama Engin Özkoç, Türkiye’nin dünyada eşi olmayan çok boyutlu bir jeopolitik konuma sahip olduğunu belirtti. Özkoç, “Türkiye bir Avrupa ve Balkan ülkesiyken, aynı zamanda Akdeniz ve Ortadoğu ülkesi, hem de Kafkasya ve Asya ülkesidir. Bu çok boyutluluk ülkemiz için bir dezavantaj gibi görünse de aslında, değerlendirilebilirse bir avantajdır da. Türkiye bölgesinde önder bir ülke olabilecek avantaja sahip bir ülkedir” dedi.

DIŞ POLİTİKA

Engin Özkoç, “Bu ülke 1920’li, 1930’lu yıllarda başarıyla uyguladığı dış politikayla, yakın bölge ülkeleriyle iyi ilişkiler kurarken aynı zamanda Balkanlar’da, Ortadoğu’da oyun kurucu barışı sağlayıcı bir ülke olmuştur. İki kutuplu dünyanın hakim olduğu bir dönemde bile Kıbrıs sorununu çözebilmiştir. Türkiye bugün geldiği noktada Akdeniz’de yalnızlaşıyor, Kıbrıs’ta çözümsüzlüğe itiliyorsa daha güçsüz duruma gelmiş olmasından değildir. Türkiye geçmişe göre bugün daha güçlüdür. İçine düştüğümüz yalnızlığın ve etkisizliğin tek nedeni, Türkiye’nin gücünün, Türkiye’yi yöneten Saray tarafından değerlendirilememiş olmasındandır” ifadelerine yer verdi.

SİYASİ TIKANIKLIK

Engin Özkoç açıklamasının devamında; “Türkiye’nin tek ihtiyacı bölge ülkelerle ülkenin menfaatleri doğrultusunda diplomatik adımların atılması, son yollarda içine sürüklendiği siyasi tıkanıklık ve ekonomik bunalımdan bir an önce kurtulması ve demokrasinin eksiklerinin giderilmesidir. Kendi bölgesinde güçlenen bir Türkiye’yi hiçbir güç, hiçbir ittifak durduramaz” diye kaydetti.