Sakarya için söylediği "Canları Cehenneme" sözleri büyük tepki çeken Dr. Öğr. Üyesi Erol Mütercimler tepkiler sonrasında Gazeteci Zafer Tokuş'un sunduğu TV264'te yayınlanan Gündem 264 programına katılmış ve adeta çark etmişti. Mütercimler o programda "Yanlış anlaşıldım. Kalpleri kırılan, üzülen tüm Sakaryalılardan özür dilerim" demişti. 

Atılan bu geri adım Sakarya'da büyük ölçüde kabul görse de Mütercimlerin özrünü kabul etmeyen 64 Sakaryalı adliyeye giderek Erol Mütercimler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yapılan suç duyurularını tek tek inceleyen Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı "Suçun işlendiği il Sakarya değil" diyerek yapılan suç duyurularını "Yetkisizlik" kararı ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği ortaya çıktı. 

Dr. Öğr. Üyesi Erol Mütercimler'in üzerine atılı 64 ayrı suçlama hakkında ne zaman yargılanacağı veya yargılamaya esas bir durumun bulunup bulunmadığı ise şuan için İstanbul Adliyesi'nin alacağı karara bağlı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Mütercimler hakkında "halkın bir kesimini sosyal sınıf din, mezhep, cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçundan 1,5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Öte yandan Mütercimler son çıktığı mahkemede İlim Yayma Cemiyeti'nin avukatı Selçuk Kar tarafından Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne gönderilerek cezai müeyyidesinin olup olmadığının tespit edilmesini talep etmişti. 

Mütercimler'in o davada gelir beyanı olarak ise 300 TL beyan ettiği ve Mütercimler gibi bir profesörün aylık kazancının 300 TL olamayacağı iddia edilmişti.