Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, korona virüs salgını nedeniyle LGS ve YKS gibi sınavların ileri tarihe ertelenmesine rağmen geri alınmasını Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması için TBMM’ye soru önergesi veren CHP’li Yıldırım Kaya, “LGS ve YKS sınavları, Covid-19 riski dikkate alınarak ileri tarihlere ertelenecek midir?” diye sordu.

Kaya yaptığı açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı, Covid-19 salgınını gerekçe göstererek kendi bünyesindeki iki sınavı ertelerken, 20 Haziran’da yapılacak LGS’yi ertelememiştir. 25-26 Temmuz 2020 tarihinde yapılacak YKS ise öne çekilerek, 27-28 Haziran 2020 tarihine alınmıştır” dedi.

Kaya, “LGS ve YKS’ye girecek gençler ve çocuklar korktuklarını, psikolojilerinin bu sınavı kaldıracak durumda olmadığını söyleyerek, sınavların ileri tarihe ertelenmesini talep etmektedir. Sınav tarihleri yaklaştıkça tedirginlik ve stres daha da artmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kaya TBMM’ye verdiği soru önergesinde, “Korona virüse riskine rağmen; YKS tarihi neden öne çekilerek, 25-26 Temmuz’dan, 27-28 Haziran tarihine alınmıştır?” “Milli Eğitim Bakanlığı; Covid-19 riskini gerekçe göstererek, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı ile Kalfalık ve Ustalık Sınavını ileri tarihlere ertelerken, LGS sınavını neden 20 Haziran’da yapmakta ısrar etmektedir?” “Covid-19 riski gerekçe gösterilerek bazı sınavlar ileri tarihlere ertelenirken, bazı sınavların ise tam tersi, neden öne çekilmiştir?” “LGS ve YKS sınavları, Covid-19 riski dikkate alınarak ileri tarihlere ertelenecek midir?” sorularını sordu.

Kaya, “Covid-19 riski varsa; LGS’ye girecek çocuklar için de, YKS’ye girecek gençler için de vardır.” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın soru önergesi ve açıklaması şu şekilde:

Covid-19 salgını nedeniyle; 20 Haziran 2020’de yapılacak Liselere Geçiş Sistemi Merkezi Sınavı (LGS)  ile 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS);  daha uygun bir tarihe ertelenmesi talep edilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı da Covid-19 salgınını gerekçe göstererek; İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınav tarihini 6 Haziran'dan 5 Eylül'e, 2020 Haziran döneminde yapılacak Kalfalık ve Ustalık Sınavını ise 2020 Ağustos dönemine ertelemiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı, Covid-19 salgınını gerekçe göstererek kendi bünyesindeki iki sınavı ertelerken, 20 Haziran’da yapılacak LGS’yi ertelememiştir.

25-26 Temmuz 2020 tarihinde yapılacak YKS ise öne çekilerek, 27-28 Haziran 2020 tarihine alınmıştır.

LGS ve YKS’ye girecek gençler ve çocuklar korktuklarını, psikolojilerinin bu sınavı kaldıracak durumda olmadığını söyleyerek, sınavların ileri tarihe ertelenmesini talep etmektedir. Sınav tarihleri yaklaştıkça tedirginlik ve stres daha da artmaktadır.

Covid-19 riski varsa; LGS’ye girecek çocuklar için de, YKS’ye girecek gençler için de vardır.

Bu bilgiler kapsamında;

1. Covid-19 riskine rağmen; YKS tarihi neden öne çekilerek, 25-26 Temmuz’dan, 27-28 Haziran tarihine alınmıştır?

2. Milli Eğitim Bakanlığı; Covid-19 riskini gerekçe göstererek, “İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı” ile “Kalfalık ve Ustalık Sınavı”nı ileri tarihlere ertelerken, LGS sınavını neden 20 Haziran’da yapmakta ısrar etmektedir?

3. Covid-19 riski gerekçe gösterilerek bazı sınavlar ileri tarihlere ertelenirken, bazı sınavların ise tam tersi, neden öne çekilmiştir?

4. LGS ve YKS sınavları, Covid-19 riski dikkate alınarak ileri tarihlere ertelenecek midir?