KİMLER KATILDI!
Gazeteci Zafer Tokuş’un sunduğu gazeteci Hüseyin Cumalı ile Gazeteci Hakan Turhan’ın katıldığı program bu hafta Serdivan’da bulunan ‘Gönül Kahvesi’nde Pandemi kurallarına göre yapıldı. Saat 21.00’de başlayan programa Sakarya Kuaförler Güzellik Salonları İşletmeciliği Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Ali Ak, Sakarya Kuaförler Güzellik Salonları İşletmeciliği Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkan Yardımcısı Özlem Akyel, Sakarya Berberler Odası Başkanı  Haluk Hacıoğlu, Otobüsçüler ve Servis Araçları Odası Başkanı Cevat Demir, Adapazarı Katlı Pazar Çarşı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hocalar, esnaf temsilcileri katıldı.

ÖZLEM AKYEL TEPKİ GÖSTERDİ
Programda ilk sözü alan Sakarya Kuaförler Güzellik Salonları İşletmeciliği Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkan Yardımcısı Özlem Akyel esnafın virüsü yayıyor gibi gösterilmeye çalışmasına tepki gösterdi. Kuaförler ve Güzellik Salonları işletmecilerinin büyük zorluklarla ayakta durmaya çalıştığını vergi ve Bağ-Kur gibi ödemelerini yapamadığını dile getiren Özlem Akyel, “Sanki virüs hep bizim esnafımızdan yayılıyor gibi bir algı var. Oysa bizim esnafımız Pandemiden önce maske kullanıp, hijyene çok dikkat eden bir kitledir. Yine esnafımız bu pandemi zamanında büyük zorluklarla ayakta durmaya çalışırken, en çok iş yapacağı zamanlar olan hafta sonları işyerlerinin kapalı olması bizi mağdur ediyor” dedi.

ESNAF ÇOK DERTLİ
Aynı zamanda esnaf olduğunu anımsatan Özlem Akyel’den sonra söz alan berber, kuaför, otobüs ve katlı Pazar yeri esnafları da kendi sektörlerindeki dertlerini anlattı. Koronavirüs salgınında Türkiye’de ve Sakarya’da  durum ciddiyetini sürdürdüğünü iyi bildiklerini belirten esnaf, tedbirlerini aldıklarının da altını çizdi. Hafta sonu sokağa çıkma yasakları nedeniyle maddi olarak daha da kötü gittiklerini söyleyen küçük esnaflar, zincir marketlere tanınan özelliğin çifte standart olduğu vurgusunu yaptı.

MARKET ZİNCİRLER
Çarşıda bulunan esnaflar ise, “Yasal olarak hafta sonu dükkan açabiliyoruz. Ama hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması var. Dolayısıyla çarşıya kimse gemlemiyor. Bu şartlarda biz dükkan açsak ne olur açmasak ne olur! Katlı Pazar Yeri’nde balıkçılar açıyor ama kimsenin geldiği yok” dedi. Hükümetin belli marketleri koruduğunu yönelik toplumda bir algı olduğunu söyleyen katlı pazar esnafı hükümet açısından da bunun ciddi bir problem olduğunu söyledi. Yarın bugün esnaf demokratik ölçülerle cevabını verecek ifadesini kullanarak yetkililerden bu konuya çözüm bulunmasını istedi.

SERBEST KART
Programda konuşan Otobüsçüler ve Servis Araçları Odası Başkanı Cevat Demir, “Bizim en büyük sorunumuz korsan taşımacılık ve Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün S plaka zorunluluğunu aramamasıdır” dedi. Demir, “Halk otobüslerindeki serbest kartlara devlet ayda bin lira destek veriyor ama bu yetersiz. Gün içerisinde taşıdığı yolcuya bakıyorsunuz. Serbest kart ağırlıklı ve bu bizi kurtarmıyor.  Sakarya’da sahte engelli kartlar basan çete çökertildi. Yakın mesafeyi gözlüksüz okuyamıyorsam gidip bedava binebilmek için engelli raporu alabiliyorum. Burada da gerçek engellilerin hakkı yeniliyor” dedi.

ESNAF ÇOK MAĞDUR
Pandemi nedeniyle esnafın mağdur olduğunu belirten Başkan Demir, “Esnaf şuanda çalıştığı zaman yüzde 40 ile çalışmış oluyor. Bunun yüzde 12’si serbest karta denk geliyor. Yüzde 28 dolayında çalışıyor halk otobüsleri. Hastalığı kaparım korkusuyla yolcu kaybımız çok.  46 aracımızdan 23’ü çalışıyor. O da haftada iki gün çalışıyor. Çünkü iş yok ama giderler aynı şekilde işliyor. Çalışsın çalışmasın bu aracın muayenesi, sigortası derken ortalama 700-800 lira gideri var. Bunları karşılayamaz duruma geldik. Şoför yevmiye alsa aracın yakıtı çıkmıyor. Bizim dönebilmemiz için nakde ihtiyacımız var” diye konuştu.

MİLLİ EĞİTİM
Demir, “Esnaf arkadaşlarımız plakalarını satmak zorunda kaldı. Çocuk gibi gözünden yaş aka aka plakasını satmaya gelip, borçtan dolayı satamayan esnaf var. Esnaf bu duruma gelmiş.
Büyük firmalarımız bizim pandemi döneminde 100 liraya çektiği servisi, D2 belgeli olan şehirlerarası çalışan otobüslerimiz ben 55 liraya çekeyim diyor, tercih onu ediyor. Biz korsanla mücadele etmeye çalışırken onu körükleyen firmalarımız var. Bizim en büyük sorunumuz korsandır. Milli Eğitim okul servislerinde S plaka zorunluluğu getirmiyor. S plakası olanda olmayandan servisçilik yapıyor. Oysa zamanında biz bu S plakaları belli bir standart gelsin diye aldık. Bunları alırken de büyük emek ve para harcadık. Milli Eğitim S plakası olanları neden göz ardı ediyor” dedi.

ŞAKŞAKÇI BAŞKANLAR!
Sakarya Kuaförler Güzellik Salonları İşletmeciliği Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Ali Ak, “Biz iki ay kapalı kaldık, teşkilat neredeydi?” dedikten sonra “Bazı oda başkanları şakşakçı, laubali” dedi.

BİRLİK VE BERABERLİK YOK
Sakarya Kuaförler Güzellik Salonları İşletmeciliği Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Ali Ak, Tv264’te yayınlanan Gazeteciler Soruyor programında pandemi döneminde üyelerinin yaşadığı sıkıntıları anlatırken, oda başkanlarına da yanında olmadıkları için isyan etti. 
Kuaförlerin pandemi döneminde hedef gösterildiğini ifade eden Ak, “Kuaför kesimi hep hedefte. Hastanelerden bir en hijyenik biziz. Hedefte biz olmayalım. Ben meslektaşlarıma güveniyorum. Bir iki oda başkanının konuşmasıyla bu iş düzelmez. 61 oda var sorunumuzu öyle bildirelim. Bir milletvekili geldi mi, esnafın sorununu dinledi mi? Biz oda başkanları olarak bir olamadık ki. Teşkilat yetersiz diyorum. 5 oda başkanı basın açıklaması yaptı ne oldu ses getirdi mi?” diyerek tepkisini dile getirdi. 

VEKİLLER NASIL OY İSTEYECEK!
Başkan Ali Ak, “Biz iki ay kapalı kaldık, teşkilat neredeydi? Ankara’ya tek kişinin sesi gitmez. Biz kapandığımızda yanımızda hiçbir oda başkanı yoktu. Bir dolmuş 10 kişi alıyor ama biz 3 kişi alamıyoruz. Üyeler kan ağlıyor, hedef kuaförler gösteriliyor. SEDAŞ birinci faturada kesiyor. Tek suçlu esnaf mı? Parasını ödediği halde elektriği kesilen üyem var. Federasyon başkanı sadece tebligat gönderiyor. Yapamıyorsan bu işi bırakacaksın. Üyesini tanımayan oda başkanları var. Bu milletvekilleri nasıl oy isteyecek bizden onu merak ediyorum” diye konuştu.

ŞAKŞAKÇI BAŞZKANLARLA OLMAZ 
SESOB’un yaptığı toplantılara neden katılmadığını açıklayan Ak, “Sonuç alamayacağımı bildiğim için katılmadım. Üyeme hizmet yapamazsam bırakırım. Çok tepki alacağım ama umurumda değil. 3-4 oda başkanı artist artist elinde sigara o toplantıya katılırsa ben ayrılırım. Şakşakçı oda başkanları var. Çok laubali olan oda başkanları var. Onların katıldığı ve sonuç alınmayacağını bildiğim toplantılara katılmam, katılmadım da” dedi.

HACIOĞLU: ZEKAT ALIYORUM
Sakarya Berberler Odası Başkanı  Haluk Hacıoğlu ise kendi esnafı için yardım ve zekat topladığını belirterek, “ ben oda başkanıyım. Her kesimden yardım alıp bu Pandemi sürecinde esnafıma dağıttım. Yardım kolileri aldım, erzak aldım, zekat aldım ve hepsini dağıttım. Sakarya Büyükşehir belediye Başkanı Ekrem Yüce, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, AK parti Sakarya İl başkanı Yunus Tever ve bize yardım eden herkese teşekkür ederdim. Ben yardım alırım, esnafım için toplarım. Pandemi sürecinde bunu yaparım” dedi.

BERBERİN SIKINTI YOK
Üyelerinin bir tek saat sıkıntısı olduğunu belirten başkan Hacıoğlu, “Benim esnafımın Bağ-Kur ve Sigorta borcu dışında tek sıkıntısı mesai saatledir. Şu anda saat 10.00 ile 20.00 arasında işyerlerini açıyoruz. Bu bizim için çok büyük sıkıntı oluyor. Biz, mesai saatlerinin en azından sabah 08.00 ile 21.00 arasında olmasını istiyoruz. Çünkü vardiyasından çıkan, işyerine erken gelenler sıkıntı yaşıyor. Biz de sıkıntı yaşıyoruz. Erken açarsak hem sıkışma olmaz, hem de hizmet ağımız genişler. Bunun dışında sıkıntımız yok” diye konuştu.