Korana Virüs dünya genelinde insanlığı tehdit ederken, ABD başta olmak üzere bütün ülkelerde ekonomik kriz yaşanıyor. Virüs nedeniyle evlerinden çıkamayan, işyerlerini açamayan vatandaşlar, bir an önce Pandemi yani dünyayı saran ve sarsan virüsün son bulmasını bekliyor.

Bu bekleyiş sırasında evlerinden çıkamayan vatandaşlara Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) ile Adapazarı Gaz Dağıtım A.Ş. (AGDAŞ) cep telefonu üzerinden kısa mesaj ile "Sn. abonemiz ......... nolu aboneliğinize ait şu ..... TL olan ...... son ödeme tarihli faturanızı oluşturmuş ve adresinize bırakılmıştır" gönderiyor. Buraya kadar sıkıntı yok. Çünkü kullanılan tüketim var. Bunun bir bedeli var. İlgili firma da bunu abonesine bildiriyor.

Asıl sıkıntı ise bundan sonra başlıyor. Bu fatura uyarısı sonrasında yine aynı firmalar, "Değerli müşterimiz .... numaralı aboneliğinize ait ..... borcunuz bulunmaktadır. Gecikme faizi ödememek için en kısa sürede ödeme yapmanızı rica ederiz. Ödeme yaptıysanız bu mesajı dikkate almayınız" diyerek yine cep telefonu üzerinden kısa SMS gönderiyor.

Bankalarından aynı şekilde ödeme uyarısı gönderdiğini belirten vatandaşlar, "Korana Virüsü nedeniyle evde kal çağrısına sadık kalıyoruz. Evde kaldığımız için işyerlerimizi de kapattık. Yani çalışmıyoruz. Evde kaldığımız şu günlerde ilgili firmaların tükettiğimiz enerji, doğalgaz, kullandığımız telefon faturalarını bize göndermelerini saygıyla karşılıyoruz. Ancak bu fatura bildirimleri sonrasında "Sayın müşterimiz" ile başlayan ve "Gecikme faizi ödersiniz" ile biten mesajlarını anlayamıyoruz. Biz çalıştıkta borçlarımızı mı ödeyemedik. Ayrıca böylesine hassas bir dönemde evde oturan vatandaşa faturasını ödeyemediği için gecikme faizi uygulanır mı! " diye sordular.

Herkesin iş düzeninin bozuk olduğunu anımsatan vatandaşlar, "Ülke olarak değil, dünya olarak zor günler geçiriyoruz. Sürekli "EVDEKAL" çağrısı yapılıyor. Bizde evde kalıyoruz. Bu nedenle de faturalarımızı ödeyemiyoruz. Hal böyle iken, morallerimiz bu kadar bozuk iken, yıllarca bu firmalara kullandığımız malın faturalarını ödemiş iken, neden bu firmalar bizi 1 ay idare etmiyor! Neden sürekli "Öde" uyarısı gönderiliyor! Neden 1 aylık faturalarımıza gecikme faizi olmadan ödeme imkanı tanınmıyor" diye sordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan bu konuyla ilgili yardım beklediklerini dile getiren vatandaşlar, "Sayın Cumhurbaşkanımız virüsle beraber ekonomik anlamda ciddi kararlar aldı. Piyasaları rahatlatacak ekonomik paketler açıklandı. Virüs nedeniyle evde kaldığımız şu günlerde, çalışamadığımız şu günlerde sürekli bize "öde" uyarısı yaparak morallerimizi bozan şu firmalarla ilgili Cumhurbaşkanımızdan bir çalışma yaptırmasını rica ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, 1-2 ay faturalarda gecikme faizini uygulanmaması için talimat vermesini rica ediyoruz" dediler.