// Hüseyin Cumalı’nın haberi //

Adapazarı Dörtyol, Geyve ve son olarak Hendek’te bulunan havai fişek fabrikalarında bu güne kadar yaşanan patlamalarla sarsılan, ölümlerle yıkılan, acı ve kanla yoğrulan, engelli ve yatağa mahkum olan onlarca çalışanla gözyaşı dinmeyen Sakarya’da bu kez Adapazarı’nın kuzey kesimde bulunan Taşkısığı Mahallesi’ndeki büyük patlayıcı deposu tedirginlik ve korku yaşanmasına neden oluyor. Üniversite alanı olarak bırakılan arazi üzerinde 3’ü 10 tonluk, biri ise 30 tonluk olmak üzere 60 tonluk 4 ana deponun bulunduğu arazinin kalıcı olarak üretim ve depolama merkezi yapılması istenirken, Adapazarı’nda 11 mahalle muhtarı itiraz dilekçesi imzaladı.

400 dökümlük arazi üzerindeki patlayıcı depolarının bir an önce kaldırılması için bölgede bulunan Taşkısığı, Göktepe, Harmantepe, Çaltıcak, İkizce, Osmaniye, İkizce Müslim, Acıelmalık, Dağdibi, Çamyolu ve Tekeler Mahallesi muhtarları imzaladıkları itiraz dilekçelerini Sakarya Muhtarlar Federasyonu üzerinden Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Adapazarı Belediyesi’ne geçen yıl teslim etti. 

Adapazarı, Serdivan ilçelerini direkt, Söğütlü ve çevresindeki yerleşim alanlarına yakınlığıyla korku saçan patlayıcı depolarının kesinlikle kaldırılması ve bölgeye hiçbir suretle patlayıcı deposu veya patlayıcı üretim merkezi yapılmasını istemeyen muhtarlar diken üzerinden bulunuyor. On binlerce insanın hayatının tehlikede bulunduğunu belirten muhtarlar, 11 mahalle sakininin tepkisini dile getirdi. Mahalle muhtarları, “İlle patlama, kan, dehşet, insan hayatına kast eden olaylardan sonra mı önlem alacağız” diye sordu.

Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem ise muhtarların kendisine imzalı dilekçeleri teslim ettiğini, imzalı dilekçeleri Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Adapazarı Belediyesi, Sakarya Kent Konseyi’ne teslim ettiklerini, bölge hakkının büyük endişe, panik, korku ve karamsarlık içinde olduğunu ve vatandaşın yaşadığı bu tedirginliğe yetkililerin duyarsız kalmaması gerektiğine vurgu yaptı. Başkan Erdem, “ Sakarya’da bir çok patlama olayında canlarımız kaybettik, halen engelli ve yatağa Mahmut olanlar var” vurgusu yaptı.

Sadece Taşkısığı Mahallesinde 450 hanede bin 500’e yakın vatandaşın kaldığını ve bölgede Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali, Bu santrale giden Doğalgaz Boru Hattı, yine aynı sınır içerisinde 7. Komando Tugayı, büyük sanayi kuruluşları ve bölgeye yakın 11 mahalle olduğunu anımsatan Başkan Erdem, bölgenin şehre yakınlığını da belirtti. 400 dönümlük alanın üniversite alanı olduğuna da dikkat çeken Erdem, “Bu konu bir daha açılmamak üzere kapanmalı ve bölge halkının, Sakarya halkının haklı isteğine herkesin kulak vermesi gerekir” dedi.

-------------

50 KİLOMETREDEN
Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11.15 sularında meydana gelen ve yaklaşık 50 kilometre mesafeden, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda Erhan Ateş (45),  Halis Yılmaz (26), Havva Çelik (55), Muhammet Aygün (27),  Muhammet Seyfi Çanakçı (56), Ramazan Kor (42), Sabahattin Tepeçınar (46), hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı. Aynı patlama Düzce İlinden de çok net duyulmuş, patlamayı dünya televizyonları 1. haber olarak vermişti.

3 ŞEHİT VERDİK
Bu patlama sonrasında fabrikada kalan patlayıcının kontrollü imhası amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine 9 Temmuz'da saat 11.35 sularında kamyonla getirilmişti ve araçtan  indirildiği sırada meydana gelen patlamada Jandarma Astsubay Çavuş Halil Tuna Akgöz, Jandarma Uzman Çavuş Mesut Yazar ve Jandarma Uzman Onbaşı Fatih Monga Şehit olmuş, 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.