HALK54.COM/Nurettin ERYILMAZ ve Fuat KOÇER'in özel haberi
Kocaali ilçesinde münferit yaşanan 2 olay bazı medya organları ile sosyal medyada “Sakarya’da fındık işçilerine ırkçı saldırı” olarak lanse edildi. İlçenin Selahiye ile  Köyyeri Mahallesi'nde yaşanan 2 asayiş olayı ırkçı saldırı gibi gösterilmeye çalışıldığı şu günlerde Hendek ilçesi Akpınar Mahallesi’nde dostluk maçı yapıldı. Her yıl bölgeye fındık toplamak için gelen işçiler ile fındık sahipleri arasında halı sahada yapılan dostluk maçının kaybedeni olmadığını belirten Akpınar Mahalle Muhtarı Ogün Gülmez, “Biz fındık işçilerimizle her zaman dostluk, bundan sonra da dost olmaya devam edeceğiz” dedi.

"YILLARDIR BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ"
Halı sahada yapılan maç öncesi konuşan Muhtar Ogün Gülmez, “ Fındık işçileriyle her yıl olduğu gibi bu yılda ilçemize fındık toplamaya geldi. Fındık işçileri burada vatandaşın ağır yükünü kaldırıyorlar. Kocaali’de fındık işçileriyle ilgili bazı konular gündeme geldi. Birileri kaos çıkartmaya uğraşıyor. Bizim fındık işçileriyle en küçük bir sorunumuz yok. Yıllardır bu bölgeye gelirler ve birlik ve beraberlik içinde çalışıyoruz” diye konuştu.

"DOSTLUK KAZANIYOR"
Şırnak, Diyarbakır, Mardin, Gaziantep, Şanlıurfa gibi bölgelerde yoğun olarak sakarya’ya fındık toplamak için gelen işçilerle dost olduklarını ve ırkçılık gibi söylemlere Sakarya’da asla izin vermeyeceklerini belirten Muhtar Gülmez, “Kocaali’deki ırkçılık söylemleriyle birlikte bizde ‘bir dostluk maçı yapalım. Fındık işçilerimizle dost olduğumuzu gösterelim’ dedik. Bizim düzenlediğimiz bu maçın kaybedeni olmaz. Kazanını var. Dostluk kazanıyor” dedi.

"HEPİMİZ ABİ-KARDEŞ GİBİ OLDUK"
Fındık işçilerinin dayı başı dediği Erdal Fidan ise, “Diyarbakır’dan geliyorum. 11 yıldan beri Hendekteyim. Bu sene 40 işçi getirdim ve burada abi-kardeş gibi çalışıyoruz. Bir sıkıntımız şu zamana kadar olmadı, inşallah bundan sonra da olmaz. İlk defa maç yapmıyoruz. Dostluk maçımızı hep yaparız. Normalde bizim oralarda fazla bir iş imkanımız sektörümüz yok, fabrikalar yok, çalışan işçiler yok. Kalabalık aileler var, geçim sıkıntısı yaşıyorlar. o yüzden 1 aylık fındık toplama suretiyle buralara geliyoruz. 35-40 gün fındık topladıktan sonra kazançlarıyla rahatlıkla kışını geçirebiliyorlar. İşverenler olsun, muhtarlar olsun sevgi ve saygı ile her şeyi yapıyorlar. Artık hepimiz abi-kardeş gibi olduk” dedi.

"5 YILDIR SAKARYA'YA GELİYORUM, BİR SOYUN ÇIKMADI"
Diyarbakır’dan gelen Murat Sert isimli işçi, “17 yaşındayım, okuyorum. Sakarya’ya 5 yıldır geliyorum. Fındık işçisiyiz, fındık topluyoruz her gün. Çok şükür 5 senedir bir sorun çıkmadı. Sabah saat 07.00 başlıyoruz, akşam 18.30 bitiriyoruz. Yevmiye şuan 100 TL, bir ay çalışırsak 3 bin TL’ye yakın para kazanacağız. Aileden annemle geldik. Kazandığım parayı bir köşeye atıp değerlendirmeye çalışacağım. Okul var bu sene lise son üniversiteye geçeceğim inşallah. Diyarbakır’da Metal Teknolojileri alanında okuyorum onun üzerinde çabalayacağım” dedi.

"KÜRT-TÜRK DİYE BİRŞEY YOK, HEPİMİZ KARDEŞİZ"
Genç fındık işçisi Murat Sert, “Şehit Ali Gaffar Okkan anlattıklarına göre emniyet müdürüymüş. Diyarbakır’ı seven bir müdürmüş, bizde onu seviyoruz. 5 senedir geliyor ve her geldiğimde mezarını ziyaretine gidiyorum. Diyarbakır halkına çok iyiymiş, biz bunları duyduk. Şehit Ali Gaffar Okkan’ın yaşadığı şehirde bize iyi davranıyorlar. Sakaryalılar da bize karışmıyor. Kürt Türk diye bir şey yoktur hepimiz kardeşiz” diye konuştu.

"11 SENEDİR HENDEK'TEYİZ, DİYARBAKIR'DAN FARKI YOK"
Fındık toplamaya gelen Muhammet Fidan, “Bu akşam Sakaryalı kardeşlerle top oynuyoruz. Fındık toplamaya geldim. Sabah fındık, akşam geliyoruz arkadaşlarla, kuzenlerle, kardeşlerle zaman geçiriyoruz. Bazen çuval taşıyorum bazen fındık topluyorum. 11 senedir Hendek’teyiz ve bizim için Diyarbakır’dan farkı yok” dedi.

"SAKARYA'DA İNSANLAR SICAK KANLI"
Fidan, “Şehit Ali Gaffar Okkan abi, babamız, her şeyimiz. Sakarya’da bazı insanlar sıcak kanlı, bazıları insanlara zulüm etmeye devam ediyor. Tek Sakarya’da değil bütün illerde öyle. İnsanların iyisi de var kötüsü de var. Kazandığım parayı okul için kışlık için hayırlısı neyse onun için kullanırım. Bizim oralarda da iş var ama Koronavirüs yüzünden her yer kapalı. Örneğin ben mobilya ustasıyım, ben bile boştayım” diye konuştu.

"AYNI BAYRAĞIN ALTINDA YAŞIYORUZ"
Mehmet Ergün, “2011 yılından beri Sakarya’ya fındık toplamaya geliyorum. Sabah 7 de başlayıp akşam 18.30’da bırakıyorum. Aileden 7 kişi geldik. Kazandığımız parayla evlenmek için birikim yapıyoruz. Burada top oynuyoruz. Arkadaşlarımızla kardeşlerimizle, dostluk maçı. Hendek’e sene de 1 kez geliyoruz. Şehit Ali Gaffar Okkan zamanında 3-4 yaşındaydım, belgeselini izledim; tüm samimiyetimle söylüyorum öyle bir insan bir daha gelemez. Ne Diyarbakır’a ne Hendek’e ne de 81 ile öyle bir insan tekrardan gelmez, bu Türkiye’ye. Hepimiz burada kardeşiz aynı bayrağın altında yaşıyoruz” dedi.