Sakarya Kent Şurası, 2020 yılının ilk aylık 92’incisini toplantısını Tunatan’da üyelerin yoğun katılımıyla gerçekleştirdi. Kent Şurasının onur konukları Gagavuzya Cumhurbaşkanı İrina Vlah, Moldova Milletvekili İvanna Köksal ve Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitriy Kroytor oldu. Şura üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ak, SASKİ Genel Müdürü İlyas Demirci, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TDMMB) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ethem Yıldırım katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Kent Şurası Kurucu Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu,İzmit Caddesi üzerinde Sait Faik Abasıyanık ailesinin 10 dönümlük yerini bağışladığı yere yapılan Kültür Merkezi'nin depremde hasar gördükten sonra yıkıldığını hatırlatarak, "Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri buradayken, depremde hasar gördükten sonra yıkılan Kültür Merkezi'nin yeniden hizmet vermesi için konunun ele alınması gerektiğini belirtiyorum" diye konuştu.

Sakarya nehri ulaşım projesi
Ayrıca Sakarya Nehri'nin İzmit Körfezine bağlanması konusunda yeni projenin taslağını SASKİ Genel Müdürüne sunacağını aktaran Hacıeyüpoğlu,"Sakarya Üniversitesi'nin yıllar önce Rektör İsmail Çalı döneminde yeni ulaşım projesi kapsamında Sakarya Nehri'nin İzmit körfezine bağlanması konusunda son aylarda Sayın Cumhurbaşkanımız projelerle ilgili açıklamalar yapıyor. Bende Sakarya Nehri Projesi taslağını SASKİ Genel Müdürüne sunacağım. Bu projenin hayata geçirilmesi için görev addedilmesi gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Türk birliğini kurmamız gerek
Türk Birliği'nin kurulması gerektiğini vurgulayan Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TDMMB) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ethem Yıldırım, "Yüz yıl önce dünyada sıcak ve soğuk savaşların ardından birçok ülke demir yumruk denilen sistemle dünya ile iletişimini kesmişti. Yüz yıl sonra demokrasi ve insan hakanları kavramı ile dünyada yeni bir gelişmeler yaşandı. Güçlü ekonomiler Orta Asya'da bizim soydaşlarımız var. Dünyayı bir sermaye yönetiyorsa üzerimize büyük bir çığ geliyor. Bir tek çaremiz var; Türk birliğini kurmamız gerek. Bu Türk Birliğini nasıl kuracağız; birbirimize öteki gözüyle bakmamalıyız. Tarımda diğer meslek kollarında dernekleşmeliyiz, karşılıklı iletişim içinde olmalıyız. Asya ülkeleriyle Orta Asya ülkeleriyle çok avantajlı şartlar var. İnsani avantajlar varken Türk Birliğini kuramazsak büyük kayıp olur" dedi.

Tanrı dağlarından gelen oğuzlarız
Moldovya Türkiye Dostluk Grup Başkanı ve Gagavuzya Parlamentosu Milletvekili İvana Göksal, Elazığ'da meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremde can kayıplarının herkesin yüreğini yaktığını belirterek, ""Biz Gagavuzlar, Tanrı dağlarından gelen oğuzlarız. Kan kardeşimiz Türkiye canımızdan yüreğimizdendir. Kapınıza geldik. Bizler gerçek dostuz gerçek kardeşleriz. Türkiye’de Elazığ'da son yaşanan deprem bizlerinde yüreğini yaktı. Türkiye’nin başı sağ olsun yaralılara şifalar dilerim." dedi.

Türkiye'deki iş adamları Gagavuzya'ya yatırım yapsın
Türkiye'deki iş adamlarını kendi ülkelerinde yatırım yapmaya davet eden İvana Göksal, "Gagavuzyalı gençler iş için başka ülkelere çalışmaya gidiyor. Biz isteriz ki Türk iş insanları ülkemizde yatırım yapsın. Hem bizim halkımız kazansın, hem de Türk iş insanı ve halkı para kazanıp kendi ailesine baksın isteriz. Bizim göllerimiz, denizlerimiz yok. Yeraltı zenginlerimiz yok. Zengin tarım topraklarımız var, çalışkan insanlarımız var. Sakarya’da bulunduğunuz süre içinde bizleri çok iyi ağırladınız çok güzel şehriniz var. Sizlerle bir sefer buluşacağız, hep buluşacağız. Herkesi Gagavuzya’ya gelmeye davet ediyorum. İş insanlarının yatırım yapmaya davet ediyorum. Yaşasın Türkiye, yaşasın Moldovya ” diye konuştu.

Vergisiz ticaret fırsatı var
Moldovya'nın serbest ticaret anlaşmaları bulunduğunu ve anlaşmalar neticesinde Avrupa'da vergisiz ihracat yapılabileceğini belirten Gagavuzya Ankara Büyükelçisi Dmitriy Kroytor, Türk iş insanlarının bu fırsatı kaçırmaması gerektiğinin altını çizerek ,"Türk iş insanları gelip ülkemizde iş yapsınlar para kazansınlar. Çünkü kanımız bir, kültürümüz birdir. Adetlerimiz birdir, dilimiz birdir. Gelin beraber çalışalım. Moldovya’nın serbest ticaret anlaşmaları var. Rusya, Kazakistan, Ukrayna ve birde Avrupa ile anlaşmalar var. Moldovya’da bir şirket kurduğunuzda Avrupa'da vergisiz ihracat yaparsınız. Türk iş insanları bu fırsatı kaçırmasın. İş insanları ülkemize gelsin, ben karşılayacağım. Başbakanımız da karşılar yeter ki gelin beraber iş yapalım" diye konuştu.

Yüzyıl biz size yardım edelim

Zamanın Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kendilerine sahip çıkması ile bugün varolduklarını ifade eden Gagavuzya Cumhurbaşkanı İrina Vlah, "Süleyman Demirel bizlere çok yardım etti. Moldovyalılar ile Gagavuzları bir sofraya oturttu. Savaş çıkmadan sorun çözüldü. Şimdi Türkiye bize daha çok sahip çıkıyor, biz kan kardeşiz.

Biz çok zor günler geçirdik, çok çalıştık. Şimdi kardeşimiz Türkiye ile çalışmak, üretmek istiyoruz. Türkiyeli kardeşlerimizde kazansın. Sizlerle beraber yaşamak istiyoruz. Yyi yoldan sizlerle beraber gitmek, sizlerin tavsiyesiyle hareket etmek istiyoruz. Biz Türkiye'yi farklı seviyoruz, kan kardeş gibi seviyoruz. Haydi beraber iş yapalım, beraber daha ileriye çalışarak gidelim. Bugün bize yardım edin, yarın ve yüzyıl biz size yardım edelim. Bu şekilde konuya bakın." dedi.

İş kurmak için Gagavuzya iyi bir fırsat
İş kurmak isteyenler için Gagavuzya'da iyi bir fırsat olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Vlah, "Biz kan kardeşiz, Avrupa’da Türkler olsun, Türkiye Gagavuzlar olsun istiyoruz. Bizim halkımız bizim kardeşlerimiz iyi yaşasın istiyorum. Gelin Gagavuzya'ya iş kurun, çalışın, üretin. Avrupa’ya ürün satın. Vergisi yok, iyi bir fırsat var. Bunu kardeşlerim değerlendirsin. Hep beraber güzlü olalım. biz Türkler çalışkanız, bizler istersek her şeyi yaparız. 6 Mayıs'ta Hıdırellez’de hepinizi Gagavuzya'ya bekliyorum. Adetlerimizi görün, kültürümüzü görün. Türkiye'yi çok seviyoruz, Türk kardeşlerimizi çok seviyoruz ” diye konuştu.

Konuşmanın sonunda Şura Kurucu Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu, konuk Gagavuzya Cumhurbaşkanı İrina Vlah'a Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün kitabı ve şuranın logosunun bulunduğu fileme ve işlemeli vazo hediye etti. Toplantı, hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından son buldu.