Sakarya’da yayın yapan Yenisakarya, Sakarya Yenihaber, Yenigün, Bizim Sakarya, Adapostası, Adapazarı Akşam Haberleri ve Sakarya Halk Gazetelerinin patronları sık, sık bir araya gelerek gazetelerin birleşmesi yönünde toplantı yapıyor. Yaklaşık 1.5 yıl önce başlayan ekonomik dar boğaz ve kağıda gelen zamlarla birlikte yerel basının yaşadığı sıkıntıyı aşamayan gazete patronları, çareyi birleşmekte arıyor.

Yapılan toplantılarda herkes fikrini ortaya koyarken, şu ana kadar ortak bir görüşte anlaşma olmadı. Resmi ilan başta olmak üzere bir çok konuyu masaya yatıran gazete patronlarının hedefi ise 7 olan yerel gazete sayısını 2 veya 3’e indirmek olduğu gelen bilgiler arasında yer alıyor. Birleşim olur ve 2 gazete yayın hayatına devam ederse bu gazetelerin yayın politikası ise yine patronların en çok kafa yorduğu konuların başında geliyor.

Yine kentte yayın yapan 7 gazetede çalışan çok sayıdaki basın emekçisinden kimlerin birleşim sonrasında 2 gazetede çalışacağı ise önemli sorunlar arasında yer alıyor. Yerel gazetelerde görev yapan basın emekçilerinin işten çıkartıldığı takdirde tazminatları ise gündemi meşgul eden bir başka konu olarak masada konuşuluyor.

Gazete patronlarının konuştuğu bir başka konu ise birleşim olduğu takdirde 2 veya 3 gazetenin Sakarya’da mı, yoksa İstanbul’da mı basımı yapılacağı oldu. Halk54.com Genel Yönetmeni Hüseyin Cumalı’ya konuşan ve ismi açıklanmasını isteyen bir gazete patronu, “Gazetelerin birleşmesi kaçınılmaz gibi görülüyor. Çünkü ekonomik olarak herkes büyük sıkıntı yaşıyor” dedi.

Cumalı’ya konuşmasını sürdüren gazete patronu, “Ekonomik şartlar ve kağıt alımı sürekli ağırlaşıyor.  Ne yapacağımızı, nasıl yol haritası çizeceğimizi konuşuyoruz. Şu ana kadar bir çok görüş ortaya kondu. Bir de çalışanlar vs. İşten çıkartmalar olsa tazminatlar var. İşten çıkartmalar olsa haber kalitesi düşer, yeni personel alsak maddi imkanı yok. Bütün bunlar konuşuluyor” dedi.

Bu gece yapılacak olan olağanüstü toplantıyla birlikte yol haritasının bir an önce belirlenmesi için neler yapılacağının konuşulacağını belirten ismi bizde saklı gazete patronu, “Artık bu iş bitmeli ve nihai bir karar verilmelidir. Bunun için bu gece toplanıyoruz. Artık bu işin adını koymalıyız” dedi.