Sakarya’nın gündem programı Gazeteciler Soruyor’da bu hafta Covid-19 olan gazeteci Hakan Turhan yerine köşe yazarı Coşkun Bilir yer aldı. Usta kalemler Zafer Tokuş, Safa Polat ve Hüseyin Cumalı’nın gündeme dair gelişmeleri ele aldığı programda Sakarya gündeminden düşmeyen ve büyük tepki alan şehrin burnunun dibindeki patlayıcı depoları konuşuldu.

ENKA Termik Santrali’ndeki geçen hafta yaşanan patlamayla birlikte gündemdeki sıcaklığını koruyan Adapazarı Taşkısığı Mahallesi’ndeki patlayıcı depolarıyla ilgili Gazeteci Hüseyin Cumalı halkın büyük tedirginliğini ve korkusunu canlı yayında anlattı.

--------------------

DAHA ÖNCE NELER OLMUŞTU
Sakarya’da gündem olan üniversite alanı yerine mühimmat ve patlayıcı alanı yapılmak istenilen 400 dönümlük alanla ilgili Halk54.com Haber Merkezi skandalın izini sürdü. Bölgede bulunan bir şirket üniversite alanının imar değişikliğiyle birlikte "Mühimmat Üretim ve Depolama Tesisi" faaliyet alanı olması için başvuruda bulundu. Bu başvuru Çevre ve Şehircilik Sakarya İl Müdürlüğü tarafından üst yasıyla Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi. Büyükşehir Belediyesi gerekli çalışmayı yaptıktan sonra bu gelen resmi talebi Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne getirdi.

İŞTE O MADDE
Meclis gündemine gelen o maddede “İlimiz Adapazarı ilçesi, Taşkısığı Mahallesi sınırları dahilinde bulunan, mülkiyeti Hazineye ait 1/25000 ölçekli çevre düzeni planında "Üniversite Alanı" olarak ayrılan 4573 ada 15 parsel sayılı taşınmazın tamamının anılan şirketin faaliyet alanlarına uygun amaçlı irtifak hakkı tesis edilmesi talep edildiğinden, "Mühimmat Üretim ve Depolama Tesisi" amaçlı hazırlanan 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı teklifinin incelenerek Büyükşehir Belediye Meclisi’ne havalesi hususunda gereğinin yapılması talep edilmektedir. İlgi yazı ile tarafımıza iletilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı teklifi yazımız ekinde gönderilmekte olup, teklif plana esas kurum görüşünüzün tarafımıza gönderilmesi hususunda” dendi.

RESMEN SKANDAL
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Meclisine gelen bu madde yapılan oylama sonrasında ise komisyona havale edildi. Hazineye ait olan 400 dönümlük alan halen üniversite alanı olarak imar planlarında gözükürken, bu alanın yapılacak olan imar düzenlemesiyle "Mühimmat Üretim ve Depolama Tesisi" olarak kabul edilmesi ise kamuoyunda skandal olarak ilan edildi. Bölge halkının kesinlikle mühimmat ve patlayıcı depolarını istemediği, 11 mahalle muhtarının imzalı dilekçelerle itiraz ettiği, yine 11 mahalle muhtarı tarafından bölge halkı adına imzalanan itiraz dilekçelerinin Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem tarafından Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili yerlere iletildiği olayla ilgili şehri yönetenlerin suskunluğu ise dikkatlerden kaçmıyor.

-----------------

NASIL BAŞLADI!
Adapazarı Taşkısığı Mahallesi’nde bulunan 400 dönümlük devlet arazisine bir şirket 3 adet 10 tonluk, 1 adet 30 tonluk olmak üzere 60 tonluk Mühimmat ve patlayıcı deposu için izin aldı. Alınan izinli birlikte 400 dönümlük alanın 40 dönümüne 4  depo yapıldı. Yapılan bu depolar başta Taşkısığı Mahallesi olmak üzere çevredeki bütün mahalleleri rahatsız etti. Hendek’te yaşanan ve Sakarya, Düzce illerini sarsan büyük patlamayla birlikte halk iyice tedirgin olup gerilirken, 11 mahalle muhtarı bir araya gelip depoların kaldırılması için yazılı dilekçe imzaladı.

HALK VE MUHTARLAR AYAKTA
11 Mahalle adına muhtarlar tarafından imzalanan dilekçeler Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem’e teslim edildi. Dilekçeleri üst yazıyla birlikte Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili makamlara ileten başkan Erdal Erdem bölge halkı ile muhtarların üniversite alanı olarak ayrılan 400 dönümlük araziden mühimmat ve patlayıcı depolarının kaldırılmasını istedi. 

HALKA RAĞMEN 
Bölge halkı ve muhtarların bunca imzası ve tedirginliğine rağmen hiç kimsenin ağzını bıçak açmaz iken Hendek’te yaşanan patlamayla birlikte iyice tedirgin olan bölge sakinleri adına Taşkısığı Mahallesi Muhtarı Muharrem Bektaş yazılı bir dilekçeyle üniversite alanı olarak ayrılan alanın halka rağmen kesinlikle mühimmat ve patlayıcı alanı olarak değiştirilmemesini, çevredeki doğalgaz çevrim santrallerinin de bölgede bulunmasıyla olası bir faciayı belirten bir dilekçeyi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne iletti. 

PROSEDÜRLÜ GEÇİŞTİRME
11 Mahalle muhtarının daha önce verdiği dilekçeleri de hatırlatan Taşkısığı Mahallesi Muhtarı Muharrem Bektaş’ın dilekçesine cevap veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü prosedürü anımsattıktan sonra ilgili yazıda, “İmar planı değişikliği; plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak nitelikte, kamu yararı amaçlı, teknik ve nesnel gerekçelere dayanılarak yapılır” dendi.

-------------------

İŞTE MECLİSE GELEN O MADDE
İlgi yazı ve eki ile; …………… Patlayıcı Madencilik San. Tc. Ltd. Şti. tarafından İlimiz Adapazarı ilçesi, Taşkısığı Mahallesi sınırları dahilinde bulunan, mülkiyeti Hazineye ait 1/25000 ölçekli çevre düzeni planında "Üniversite Alanı" olarak ayrılan 4573 ada 15 parsel sayılı taşınmazın tamamının anılan şirketin faaliyet alanlarına uygun amaçlı irtifak hakkı tesis edilmesi talep edildiğinden, "Mühimmat Üretim ve Depolama Tesisi" amaçlı hazırlanan 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı teklifinin incelenerek Büyükşehir Belediye Meclisine havalesi hususunda gereğinin yapılması talep edilmektedir.

ilgi yazı ile tarafımıza iletilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı teklifi yazımız ekinde gönderilmekte olup, teklif plana esas kurum görüşünüzün tarafımıza gönderilmesi hususunda;

------------------

İŞTE O DİLEKÇE VE CEVABI

Sayın Muharrem Bektaş
Taşkısığı Mh. Muhtarı Adapazarı Sakarya
İlgi : Muharrem Bektaş’ın 04.10.2021 tarihli başvurusu
İlgi başvuru ile Sakarya ili, Adapazarı ilçesi Taşkısığı Mahallesi 4573 ada 15 parselde 1/25.000 ölçekli CDP'de "Üniversite Alanı" olarak planlı taşınmazın "Mühimmat Üretim ve Depolama Tesisi" amaçlı plan değişikliği teklifine ilişkin; 11.11.2018 tarihinde Taşkısığı Mahallesi Muhtarlığı’nca İl Müdürlüğümüze itirazların iletildiği, bölgedeki 11 mahalleye yönelik muhtarlıklarca, takribi 1 yıl önce tekrar itirazların bildirildiği belirtilerek anılan plan değişikliği yapılmasının alana yakın konumlu olan mahallelerde ve doğalgaz çevrim
 santralinde can ve mal güvenliği tehditleri yaratacağı iletilerek söz konusu plandaki kullanım kararının "Üniversite Alanı" olarak kalması talebi iletilmiştir.
Söz konusu talebe yönelik; 
30 Eylül 2017 tarih ve 30196 Sayılı Resmi Gazete ile değişik ve 14.06.2014 tarih ve 29030 Resmi Gazete ile yürürlüğe giren Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'nin "İmar planı değişiklikleri" başlığı altındaki 26. maddesinde " 

(1) 
İmar planı değişikliği; plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak nitelikte, kamu yararı amaçlı, teknik ve nesnel gerekçelere dayanılarak yapılır. 

(2) 
İmar planlarında sosyal ve teknik altyapı hizmetlerinin iyileştirilmesi esastır. Yürürlükteki imar planlarında öngörülen sosyal ve teknik altyapı standartlarım düşüren plan değişikliği yapılamaz. 

(3) 
İmar planlarında bulunan sosyal ve teknik altyapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri zorunluluk olmadıkça yapılmaz. 
(...)" hükmü haizdir. 

Anılan planlama çalışmalarının ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılması ve ilgili şikayetlerin değerlendirilerek konuya ilişkin gereğinin yapılması hususunda;
Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.

------------------------

HENDEK KABUSUNU UNUTMADILAR
Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11.15 sularında meydana gelen ve yaklaşık 50 kilometre mesafeden, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda Erhan Ateş (45),  Halis Yılmaz (26), Havva Çelik (55), Muhammet Aygün (27),  Muhammet Seyfi Çanakçı (56), Ramazan Kor (42), Sabahattin Tepeçınar (46), hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı. Aynı patlama Düzce İlinden de çok net duyulmuş, patlamayı dünya televizyonları 1. haber olarak vermişti.

3 ŞEHİT VERDİK
Bu patlama sonrasında fabrikada kalan patlayıcının kontrollü imhası amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine (o bölgede) 9 Temmuz'da saat 11.35 sularında kamyonla getirilmişti ve araçtan  indirildiği sırada meydana gelen patlamada Jandarma Astsubay Çavuş Halil Tuna Akgöz, Jandarma Uzman Çavuş Mesut Yazar ve Jandarma Uzman Onbaşı Fatih Monga Şehit olmuş, 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.