Diyanet Hak ve Adalet Sen Genel Başkan Vekili Şuayip Çağman, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yaptığı açıklama da, geleceğin teminatı olan gençlerimizin sevgi, şefkat ve merhamet eğitimine muhtaç olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Evlerimize kadar giren teknolojinin; internet, akıllı telefon ve televizyonun kontrolsüz kullanımı gençlerimizi öz benliğinden uzaklaştırmış, sevgi, merhamet, yardımlaşma gibi duygulardan uzaklaşmasına neden olmuştur. Halbuki gençlerimiz, bizi millet olarak ileriye taşıyacak olanlardır. Bu nedenle ebeveynlerin dikkatli ve uyanık olmaları lazım. Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan, kötü insanlardan ve milli ve manevi şuurdan uzaklaşmalarına neden olan her türlü etkilerden korumamız gerekiyor. 

Birleşmiş Milletler’in dayatmasıyla; anne-baba ve kadın ancak çeşitli gün ve haftalar da hatırlanıyor. Gençlerimiz de milli bayramımız olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda hatırlanıyor. Milli ve manevi değerlerine bağlılığıyla bilinen, Hz. Peygamber’in izinde ve ümmet bilinciyle yetişmesi gereken gençlerimiz bu şuur ve ahlak bilincinden yoksun olarak yetişiyor. Ümmet için gençlik önemlidir ve onların yetişmeleri için hizmetlerin artırılması gerekir. Gençlere yönelik hizmetler kapsamında, onların ruh ve gönül dünyasına hitap edecek hizmetler üretilmelidir. Gençler, hem ailesine sevgiyle bağlı olacak, aile kurumunun önemiyle yetişecek, dinini iyi tanıyıp öğrenecek, hem güçsüzlere, kimsesizlere, yardıma muhtaç olanlara yardım elini uzatıp destek olacak, hem de hayvanlara karşı merhametli olacak. Günümüz gençliğinin sevgi, şefkat ve merhamet eğitimine ihtiyacı var. İşlenen suçlardaki yaş eğilimine baktığımız zaman gençlerin öne çıktığı görülüyor. Bu gerçek, toplum olarak hepimizin vicdanlarını sızlatmalıdır. Demek ki gençlerimize gereken önemi vermiyoruz. “Saldım çayıra mevlâ kayıra” misali gençlerimizi başı boş bırakıp eğitimden yoksun yetiştiriyoruz. 

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gençlerle ilgili çeşitli çalışmaları var. Gençleri camiye çekmek, kötülüklerden korumak, milli ve manevi değerlerine bağlı yetişmelerini sağlamak amacıyla eğitimler düzenleniyor. Bu çalışmaları önemsiyoruz ve destekliyoruz. Çeşitli STK’lar tarafından gençlik kampları ve yarışmalar düzenleniyor ve sportif faaliyetler yapılıyor. Bu kamplar da Kur’an okumaları ve eğitimleri veriliyor. Bu faaliyetler gençlerimizin iyi yetişmelerine katkı sağlayan çalışmalardır. 

Peygamber Efendimiz sallallahû aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Gençlerinizin en hayırlısı, (sefahetten uzak durmakta ve temkinli davranmakta) ihtiyarlara benzeyendir. Yaşlılarınızın en fenası ise, (başını gaflete sokmakta ve nefsinin arzularına uymakta) gençler gibi yaşayandır.” (Heysemî, Mecmau’z-Zevaid, 10/270; İbn Hacer, el-Metalibu’l-Aliye, 3/3). Başka bir hadisi şerifte de şöyle buyrulmuştur: “"Allah Celle ve Celalühü kötülüğe iltifat etmeyen genci, emsallerine karşı üstün tutar."  (Feyzul Kadir, 2/263, no: 1799).

19 Mayıs Atatürk’a Anma Gençlik ve Spor Bayramı bünyesinde sportif faaliyetlerin yanı sıra, milli ve manevi değerlerle yetişmenin önemine dikkat çekilmeli, şuurlu gençliğin geleceğimiz açısından ne kadar önemli olduğu vurgusu çeşitli yazılı, görsel ve etkinliklerle öne çıkarılmalıdır. Bu çerçeve de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum.”