Konya Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Geyveli Prof.Dr. İlhami Çelik, ilk buluşunu Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ercan Durmuş ile birlikte yaptı. 

Pandemi ortamında da çalışmalarına ara vermeyen Geyveli Prof.Dr. İlhami Çelik ve  Prof.Dr. Ercan Durmuş, yaklaşık 20 yıldan beri yaptıkları araştırmalar sonucu pek çok buluşa imza attı.

Daha önce yumurta kabuğu ve kabuk zarlarından, günümüzde büyük kısmı yurt dışından ithal edilen kemik grefti, kanal dolgu malzemesi, diş jeli ve diş verniği gibi ürünleri geliştirip, bunların incelemeli patentini alan akademisyenler, yeni bir buluşun daha patentini aldılar.

Geyveli Prof.Dr. İlhami Çelik ve Prof.Dr. Ercan Durmuş, son olarak Diş Hekimliği ve Ortopedide kullanılan implantların yüzey özelliklerinin iyileştirilerek operasyon sonrası iyileşmenin hızlandırılması ve implantların yerleştirildikleri bölgeye daha erken ve daha güçlü tutunmasının sağlanması amacıyla geliştirdikleri implant yüzeyinin biyomimetik kaplama yönteminin incelemeli patentini aldılar. 

Kaplama işlemiyle vida yüzeyi, kemiğin mineral maddesi benzeri bir katmanla ve son olarak da devekuşu yumurtası kabuk zarı proteiniyle kaplanmaktadır. Bu işlem, implant sahasının daha erken iyileşmesini ve implantın daha kısa sürede yüklenmesi imkânını sağlayabilecektir.

İKİNCİ BULUŞU

Ayrıca Prof.Dr. İlhami Çelik ve oğlu Uzm.Dr. Murathan Çelik, bireysel su ısıtma sistemlerinde su ve enerji tasarrufu sağlayan bir sistemin yurtiçi incelemeli patentini  alarak bir ilke imza attılar.

Sistem, bireysel su ısıtma sistemlerinde istenen sıcaklığa ulaşıncaya kadar boşa akıtılan soğuk suyun tasarrufunu sağladığından, günümüzde ülkemizin en önemli sorunlarından olan su israfını büyük oranda önlemektedir.


Bu gelişmelerin ardından Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Metin Aksoy, buluşa imza atan akademisyenleri görev yaptığı laboratuvarlarında ziyaret ederek, tebrik etti.