HALK54.COM/Nurettin ERYILMAZ
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 21. yıldönümü öncesinde uyarıda bulundu. Gürpınar, 17 Ağustos Depremi'nde ağır hasar alan Sakarya'nın deprem gerçeğine işaret ederek, bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini yineledi.

Büyük felaketin yıldönümü öncesinde halk54.com'a açıklamalarda bulunan İMO Sakarya Şubesi Başkanı Hüsnü Gürpınar, 2013 yılından sonra depreme dayanıklı bir sistem olmadığı belirtilen asmolen döşemeli binalardan çok sayıda yapıldığını hatırlatarak, 1999 depreminden sonra özellikle Serdivan bölgesine yapılan asmolen döşemeli binaların endişe verici boyutta olduğunu belirtti.

"ASMOLEN YAPILAR BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR"
Depremin acısı geçtikten sonra belediyelerin bu tür yapılara ruhsat verdiğini belirten Gürpınar, "1999 depreminden sonra yapılmış olan yapılarımızda da sıkıntılar var. İlimiz üzerinde baktığımız zaman asmolen yapılar yapıldı. Bu asmolen yapılar bizi endişelendiriyor. Deprem davranışı sıkıntılı olan yapılara müsade edilmemeliydi, yapılmamalıydı. Ama maalesef 2013 yılından sonra depremin acıları geçtikten sonra insanlar bunları yaptılar ve belediyelerimiz de bu tür yapılara ruhsat verdi." dedi.

"2013'TEN SONRA CİDDİ ANLAMDA ASMOLEN DÖŞEMELİ BİNALAR YAPILDI"
2013 yılından sonra ciddi anlamda asmolen döşemeli binalar yapıldığını söyleyen Gürpınar, "Asmolen döşeme teknik bir terim. Neticede binaların yapımında kullanılan birşeydir. Yatay kirişler var binada, asmolen kirişler dediğimiz bir şey var. Bu asmolen kirişleri zayıf olduğu için deprem kuvveti yatay bir kuvvettir. O yatay kuvvetini diğer kirişlere aktaramadığı için binalar çöküyor. Şuanki yeni yönetmelikte bizim bu bölgemizde asmolen yasaklandı. Ama biz 2013 yılına kadar sicil durum belgesi veriyorduk. Üyelerimize sicil durum belgesi verirken asmolen döşemelere müsade etmiyorduk. 2013 yılına kadar projeleri biz kontrol ettiğimiz için Sakarya özelinde asmolen döşeme yapılmadı. Ama 2013 yılından sonra bürokrasiyi azaltmak adına çıkarılan yasalarla ve yönetmeliklerle projelerin ve üyelerin sicil tutma durumu bizim insafiyetimiz dışına çıktı. Dolayısıyla 2013 yılından sonra ciddi anlamda asmolen döşemeli binalarımız yapıldı. 1999 depreminden sonra yapılan asmolen döşemeli binalar bizi endişelendiriyor." diye konuştu.

"YIKILAN HİÇBİR BİNA GÜZEL DEĞİLDİR"
Asmolen döşemenin yapım kolaylığından dolayı tercih edildiğini söyleyen Gürpınar, "Asmolen döşemede kiriş sarkmaları olmuyor. Binanın içinde bölmeler daha kolay oluyor gibi artıları var. Ama ben şunu söylüyorum; yıkılan hiçbir bina güzel değildir. Dolayısıyla bizim bu bölgemizde zaten bu saatten sonra biraz yapımı zorlaştı. Ama 2013 ve 2020 yılları arasında ciddi anlamda özellikle Serdivan bölgesinde asmolen döşemeli binalar yapıldı. Bunlar bizi endişelendiriyor. 

"EV VEYA KİRAYA ÇIKARKEN MUTLAKA BAKTIRIN"
Asmolen yapıların dışardan anlaşılmasının mümkün olmadığını belirten Gürpınar, ev alan veya kiralayanlara uyarıda bulunarak, "Vatandaşlarımız ev alırken veya kiralarken evin makyajına bakmasın. Boyasına, fayansına, kartonpiyerine, süsüne bakmasın. Güzelliğinin dışında depreme dayanıklı mı değil mi ona baktırsın. Bunun etütü de güvendiği, konusunda uzman yetkin bir inşaat mühendisiyle bir araştırma yapsınlar. Dışardan bakmayla asmolen yapının anlaşılması mümkün değildir." dedi.