Karadeniz’de hamsilerin boyutlarının küçük çıkmasının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Karadeniz’de hamsi avlanmasını yasakladı. Tekneler Karadeniz de hamsi hariç diğer balıkların avlanması devam ederken, balıkçılarda buzhane hamsileri de satışı yapılıyor. Fakat vatandaşlar hamsinin buzhane olduğunu öğrenmelerinin ardından hamsiye rağbet düştü. Barbun ve mezgit satışları yükseldi.

“Şu anda buzhane hamsileri var”

Karadeniz’de Hamsi avlanmasının 10 gün yasaklanmasının balıkçıları değil halkı etkileyeceğini dile getiren balıkçı, “Şu anda buzhanelerde hamsi dolu zaten. Buzhanelerdeki hamsi sevkiyatı başladı. Şu anda halk yine hamsi alabiliyor. Yani buzhane olarak alıyor. Taze olarak alamıyor. Hamsilerin boyutları küçük olduğundan devletimiz bunu bir on gün yasakladı. Yani umut ediyoruz ki hamsi bu 10 günde ideal boylara gelsin. Karadeniz de şu anda hamsi var. 1-1.5 ay gibi bir sezonumuz kaldı. Bu süreç içerisinde inşallah iri hamsi vatandaşlarımıza yedireceğiz bu on günlük süreçten sonra.

Devletin aldığı bu karar daha önce alınması gerekiyordu. Yerinde bir karar ama biraz daha önce ki zamanlarda alınması gerekiyordu. Hamsi avına başlatılmaması gerekiyordu. Şu anda da vatandaşlarımız hamsi taze değil diye barbuna, mezgite yönleniyor. Balık var, balık çeşidimiz bol. Denizlerimizde balık var. Daha iyi oluyor. Çeşit gitmiş oluyor. Hamside yine satılıyor ama söylüyoruz. Buzhane olduğunu anlatıyoruz. Vatandaşlarda bilinçli haberde olsun medyada olsun takip ediyorlar. On gün balık yok diyorlar, taze balık olmaz şimdi diyorlar"