AK Parti Adapazarı Belediye Meclis üyesi Hasan Karagüzel, Covid aşısı ve orucu bozduğu zannedilen yanlış bilgileri kaleme aldı.

İşte Karagüzel'in o yazısı:

Birkaç gün önce (06 Nisan 2021) TV kanallarını gezerken TGRT kanalında oruç konusu üzerine söyleşi olduğunu görünce biraz bakayım dedim aman Allah, neler neler.
Yıllardan bu yana uyduruk bilgilerle insanlarımızın dini bilgilerini Hilmi Işık denen zatın aslında Felâketi Ebediyye olan ama Saadeti Ebediyye adındaki kitabıyla tarumar eden sözüm ona güya ilâhiyatçı Osman Ünlü, karşısında aynı yolun yolcusu adının başında prof.yazan Şimşirgil.
Neymiş, COVİD aşısı orucu bozarmış.
Kur'an'da neler orucu bozduğu açık seçik ortada iken (Bakara 187) ayetlerinden hiç bahsetmeyip
Mezahib-i Erbea da şöyle deniyor,
Fıkh-ı Ekberde böyle deniyor,
Falan zatın fetvası böyle... diyerek güya delil gösterme peşinde olduklarını izleyince dayanamayıp kapatmak zorunda kaldım.
Genç yaşımda özel arabça dersimizde Dürer-ül Ahkâm adlı fıkıh kitabını okurken orucu bozan bahsinde şöyle bir bilgi verilmiş, o zaman da inanmıştım bu bilgiye maalesef, neymiş:
"Oruçlu insanın vücuduna bir odun parçası saplansa,odun kıymığı vücuda tamamen girse İmam-ı Azama göre bozulur, odun kıymığının bir kısmı dışarda kalsa bozulmaz" gibi saçma saban bilgiler.
Oruç ibadetini farz kılan Yüce Kudret, belli zaman içinde nelerin orucu bozduğunu da ifade etmiş.
Yemek
İçmek
Cinsel ilişki.
Ağaç kıymığının veya aşı yaptırmanın yemek ile ne ilgisi var, gel de anlat bu insanlara.

Pek çok konuda olduğu gibi oruç konusunda da yeterli bilgiye sahip olunmadığını görüyor, bundan üzüntü duyuyorum.

Günümüzde kulaktan dolma nenemden gelme bilgilerle "Kayıt Dışı islam" hâkimdir maalesef.

Âcizane kaleme aldığım "FARKLI İLMİHAL" adlı eserimin sonunda yer alan 264 soru-cevab kısmında oruçla ilgili soru-cevabları faydalı olur inancıyla sizler için aşağıya alıyorum.

139. Soru: Cünüb olan sahura niyet edebilir mi?

Cevap: Cünüb olarak sahura niyet etmek uygun değildir. Ancak gusl ile meşgul olduğunda sahur vaktini geçirmekten endişe eden boy abdesti almadan sahur yemeği yemesinde bir mahsur yoktur.

140. Soru: Cünüb olanın orucu caiz olur mu?

Cevap: Cünüb olarak kalmak orucu bozan şeylerden değildir. Cünüb olan kişinin bir'an evvel yıkanması güzeldir. Ancak cünüb olarak oruca niyet eden veya gündüzün uyuma neticesinde cünüb olan kişi yıkanmadan orucuna devam etse oruca mani değildir ve orucu kabuldür. Ancak mümkünse yıkanmayı geciktirmemesi gerekir. Aksi olursa, namaz gibi önemli ibadeti yerine getirmemiş olur.

Erkekler için bu toleransı tanıyanlar, sıra bayanlara gelince bu tutumlarından vaz geçiyorlar. Bayanların kendi istekleri dışında gelen kandan dolayı oruçlarını bozdurup sonrada kaza etmelerini söylüyorlar.

Bu, tamamen erkek fıkıhçıların kadınlara bakış tarzıdır ve İslami değildir.

oruçlu iken ay hali olan bayanın orucu bozulmaz.

orucu neler bozduğu Bakara 187.ayette açıklanır, bu da yemek, içmek, cinsel ilişkidir.

O haliyle oruç tutmak isteyen bayana mani bir durum sözkonusu değildir.

141. Soru: Oruçlu iken banyo yapılabilir mi?

Cevap: Oruçlu iken boy abdesti almak su yutmadıkça caizdir. Önemli olan dışarıdan ağız veya burundan suyun girmemesidir.

142.Soru: Serinlemek için oruçlu olan banyo yapabilir mi?

Cevap: Banyo yapmak serinlemek kast ve niyetiyle de olsa oruca mani değildir.

143. Soru: İstek dışı toz, duman gibi şeylerin yutulması orucu bozar mı?

Cevap: Rüzgârların kaldırdığı toz, yanan ocaktan çıkan duman veya elenen ve öğütülen unun yutulması oruca mani değildir. Bunlar gibi şeylerden kaçınmak zor olup umumi belva kabilindendir. Ancak kasden içilen sigara, nargile, enfiye gibi şeyler orucu bozar.

144. Soru: Kadınların ay halini önlemek için Ramazanda hap kullanmaları caiz midir, bu oruç sahih midir?

Cevap: Sağlık yönünden (tıbben) bir mahzuru yoksa caizdir.

145. Soru. Astım hastalarının kullandığı sprey orucu bozar mı?

Cevap: Sprey bir kullanımda 1/20 ml. gibi çok az bir miktar ağıza sıkılmakta olup bunun bir kısmı ağız ve nefes boruları duvarlarında (cidar) yok olmaktadır. Bundan arda kalan az bir miktarın tükrükle mideye ulaştığı bilgisi kesin değildir. Abdest alındığında ağızda kalan su bundan çok daha fazla olduğu ve mideye ulaşacağı kesin bilindiği halde orucun bozulmayacağına dair hadis mevcuttur. (Darimi Savm,21) Ayrıca ağızda kalan küçük kırıntıların ve misvak parçacıklarının oruca mani olmadığı bir durumda astımlı hastaların ağzına püskürtülen, hap gibi olmayıp bir nevi hava niteliğinde olduğundan oruca mani değildir.

146. Soru: Fitil kullanmak, lavman yaptırmak orucu bozar mı?

Cevap: Sindirim sistemi ağız, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, rektum ve anüsten ibarettir. Sindirim ince bağırsaklarda tamamlanır. Kalın bağırsaklarda ise sadece su, glikoz ve bazı tuzlar emilmektedir. Kadının ferci ile sindirim sistemleri arasında bir bağlantı yoktur. Bundan dolayı kadınların fercinden kullandıkları fitiller gıda niteliğinde olmadığı için orucu bozmaz. Makattan alınan fitiller ise sindirim ince bağırsaklarda tamamlandığı için söylendiği gibi fitiller de gıda özelliği olmadığı için oruca mani değildirler.

147. Soru: Kulak yıkattırmak, kulak damlası orucu bozar mı?

Cevap: Kulak zarı boğaza giden yolu tıkadığından su ve ilaç boğaza ulaşmaz. Bundan dolayı kulağın yıkattırılması veya kulağa damlatılan ilaç orucu bozmaz. Kulak zarı delik olsa bile damlatılan ilaç mideye ulaşmaz veya çok az bir miktar ulaşır bu da oruca zarar vermez.

148. Soru: Anestezi orucu bozar mı?

Cevap: Lokal, bölgesel ve genel anestezi olmak üzere üç çeşit anestezi vardır. Küçük ameliyatlarda az bir bölgenin uyuşturulması lokal,(sınırlı uyuşturma) daha geniş bölgenin uyuşturulması için verilen ilaçla elde edilen anesteziye bölgesel, hastanın uyutularak ağrının duyulmaması için yapılan anesteziye ise genel anestezi denir.

Anestezi, nefes yolu ile veya iğne ile vücuda ilaç verilerek yapılır. Bu tür anestezilerde hiçbirşey mideye ulaşmaz ve orucu bozmaz. Ancak bölgesel ve genel anestezide acil durumlarda ilaç ve sıvı vermek amacıyla damar yolundan serum vermek suretiyle olur. Sonuç olarak lokal anestezi oruca engel değildir. Bölgesel ve genel anestezi de serum verilirse oruca manidir.

149. Soru: İdrar kanalına ilaç akıtılırsa oruç bozulur mu?

Cevap: Sindirim organları ile mesane arasında herhangi bir kanal yoktur. İdrar kanallarının görüntülenmesi için idrar kanallarına giren cihazlar veya akıtılan ilaçlar orucu bozmaz.

150. Soru: Endoskopi, kolonoskopi, makat veya ferçten ultrason çektirmek orucu bozarmı?

Cevap: Mideyi görüntülemek veya mideden parça almak için mideye salınan cihaz ameliyesine endoskopi denir. İş bitince cihaz çıkarılır. Bu işlem ağız yoluyla yapılır. Bağırsak içini görüntülemek için makattan salınan cihaz ameliyesine kolonoskopi denir. Bu iki işlemde genellikle incelenecek alanın temizliğini sağlamak amacıyla cihaz içinde su verilmektedir. Eğer su-yağ verilirse oruç bozulur, verilmezse bozulmaz. Bu durumlarda makat veya ferçten ultrason çektirmek orucu bozmaz.

151. Soru. Dilaltı, orucu bozar mı?

Cevap: Dilaltı ilacı ağız içinde emilip yok olduğundan mideye bir şey ulaşmaz. Bunun içindir ki dilaltı ilacı orucu bozmaz.

152. Soru: Burun damlası oruca mani midir?

Cevap: Burun damlasının bir damlası yaklaşık 0,06 cm3 tür. Bunun bir kısmı burun çeperi (duvarı) tarafından emilip çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da mazmaza (ağız çalkalaması) da olduğu gibi af edilmiştir.

Kulak damlası da bunun gibidir. Orucu bozmaz.

153. Soru: Göz damlası oruca mani midir?

Cevap: Göze damlatılan ilaç miktarı çok az olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarı atılmakta, bir kısmı göz ile burun arasındaki kanalda kalmakta, çok az bir kısım ise sindirim kanalına ulaşma ihtimali vardır. Bu bilgiler muvacehesinde göz damlasının oruca zararlı olması mümkün değildir.

154. Soru: İğne yaptırmak, hastaya serum ve kan vermek orucu bozar mı?

Cevap: Ağrıyı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda veya keyif verici iğneler orucu bozarlar. Hastaya serum veya kan verilmesi de orucu bozar.

155. Soru: Diyalize girmek orucu bozar mı?

Cevap: Diyaliz böbrek yetmezliği hastalarına uygulanır. Periton diyaliz ve hemodiyaliz olmak üzeri iki çeşittir.

Periton diyalizi karın boşluğuna verilen özel bir solisyon aracılığı ile hastanın kendi karın zarı kullanılarak kanın zararlı maddelerden arındırılması sağlanır. Hemodiyaliz ise, kanın vücud dışında bir makine ile temizlenip tekrar vücuda verilmesidir. Kan bir iğne vasıtası ile hastanın kolundan alınır makinede bir filtreden geçirilerek zararlı maddeler alınır. Temizlenen kan ikinci bir iğne ile hastanın kanına damarla geri verilir. B işlemde bazen gıda içerikli sıvı verilmesi gerekebilir.

Buna göre her hangi bir sıvı maddesi veya gıda verilmeden yapılan diyaliz, orucu bozmaz. Gıda maddesi verilirse orucu bozulur.

156. Soru: Anjiyo yaptırmak orucu bozar mı?

Cevap: Anjiyo operasyonu tetkik'e yönelik ve tedaviye yönelik yapılmaktadır. Anjiyografi vücud damarlarının görüntülenmesi demektir. Damar içine kontrast denilen ilaç maddesi verilerek anjiyogram adı verilen filmler elde edilir. Tedaviye yönelik olarak uygulanan anjiyonun klasik yöntemi anjiyoplastidir. Bu ise tam veya dar tıkalı damarların balon yada stent denilen özel araçlarla tekrar açılması için yapılır.

Bu bilgilere göre gerek anjiyografi gerekse anjiyoplasti operasyonlarında yemek ve içmek anlamı bulunmadığından oruç bozulmaz.

157. Soru: Biyopsi yaptırmak orucu bozar mı?

Cevap: Tahlil amacıyla vücudun herhangi bir organından parça alınması (biyopsi) orucu bozmaz.

158. Soru: Kan vermek oruca mani midir?

Cevap: Hz.Peygamberden rivayet edilen "hacamet yapanın ve yaptıranın orucu bozulur" (Ebu Davud, Sıyam 28) hadisinden hareketle bazı islam bilginleri kan vermenin orucu bozacağını söylemişlerdir. Çoğu âlim ise, Peygamberin oruçlu iken kan verdiğini (hacamet) bildiren rivayeti (Buhari, Savm, 32, Ebu Davud, sıyam 29) esas almışlar ve hacamet (kan verme)in orucu bozmayacağını söylemişlerdir. Bu iki hadis beraberce değerlendirildiğinde "Hacamet yapanı ve yaptıranın orucu bozulur" hadisinin "orucu bozulma tehlikesi ile karşı karşıyadır" şeklinde anlaşılmalıdır. Zira o zamanlar hacamet yapan kişi kanı emerek aldığı için boğazına kan kaçma ihtimali, kan verenin ise zayıf düşeceğinden, yeme içme zorunda kalma ihtimali bulunmaktadır. Nitekim Enes b. Malik de hacamet yaptırmanın oruçluyu zayıf düşüreceğinden dolayı hoş karşılanmadığını söylemiştir.(Buhari Savm 32) Bundan dolayı oruçlu iken kan vermekle oruç bozulmaz.

Kadınların özel halleri de kan vermek gibidir, vücuttan çıktığı için oruca mani değildir.
Oruca mani olan, dışarıdan vücuda kan almaktır.

159. Soru: Merhem ve ilaçlı bant orucu bozar mı?

Cevap: Deriye sürülen yağ, merhem ve benzeri emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi çok az ve yavaş olmaktadır. Ayrıca bu, yeme içme anlamına gelmez. Bundan dolayı deriye sürülen yağ, merhem veya ilaçlı bant yapıştırmakla oruç bozulmaz.

Dinimiz, kaynağından öğrenilmeli.

Kulaktan dolma bilgilere asla itibar etmeyin değerli okurlarım.

Oruçlarınızın ve diğer ibadetlerinizin makbul olması,
Asıl önemli olan, orucun sizi tutması dileklerimle.

Not: Teravih namazı nafile bir ibadettir.
Resûlüllah döneminde bu ad ile böyle bir namaz bilinmiyor, kılınmıyordu.
Hz. Ömer döneminde 8 veya daha fazla kılınmaya başlanan bu namaza teravih diye isim verilmemiş, sonradan bu adı almıştır.
Nafile ibadetler, mecbûri olmayıp fazla mesai gibidir,Yaradanı memnun eder.
Nafile olan teravih namazı salgın hastalık COVİD döneminde bu yıl, camilerde kılınacak denildiğinde karşı yazılarımı paylaşmıştım.
Neyse ki aklı selim galib geldi ve Diyanet bu hatasından dönerek bu namazın bu dönemde evde kılınabileceğini duyurdu, çok da iyi yaptı.
Yanlışa yanlış, doğruya doğru demek vazifemiz.

İnşaAllah Ramazan boyunca FARKLI fakat doğru bilgiyi hâvi yazılarla buluşmak üzere.