Hendek Havai Fişek Patlama Davası İzleme Komisyonu 7 kişinin yaşamını yitirdiği Havai Fişek fabrikasının Pazartesi günü yapılacak davası öncesinde açıklama yaptı. Komisyon Sakarya'da bir türlü önüne geçilemeyen iş kazaları nedeniyle yaşanan ölümlere dikkat çekti.

Havai Fişek Fabrikası nezdinde Sakarya'da iş kazaları nedeniyle ölenlerin yakınlarının yalnız olmadığını göstermek amacıyla tüm Sakaryalıları Ferizli'ye davet etti. 

İşte Hendek Havai Fişek Patlama Davası İzleme Komisyonu'nun o açıklaması;

"3 Temmuz 2020 tarihinde kentimiz, Hendek’teki Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda yaşanan patlama ile sarsıldı. 7 işçinin öldüğü, 128 işçinin ise yaralandığı bu facia ne yazık ki Sakarya’da yaşanan ilk iş cinayeti değildi. Son da olmadı.

2020 yılında 57 işçinin çalışırken hayatını kaybettiği Sakarya’da, Havai Fişek Patlama Davası’nın ilk duruşmasından bugüne, yani sadece 2 ay içerisinde:

-50 yaşındaki Ali Ç. Akyazı'da endüstriyel kazan/tank ve makine imalatı yapan bir fabrikada çalışırken fork-liftin altında kalarak ağır yaralandı, hastanede hayatını kaybetti...

-65 yaşındaki Yusuf Başaran Hendek'te çalıştığı dört katlı bina inşaatında asansör boşluğuna düştü, hayatını kaybetti...

-43 yaşındaki Tamer Karaca Akyazı’da çalıştığı fabrikada prese sıkışarak hayatını kaybetti.

 Salgın haritasında Marmara Bölgesi’nin en riskli ili gözüken Sakarya’da işçiler çalışırken hayatlarını kaybetmenin yanı sıra, yetersiz denetlenen fabrikalarda risk altında çalışmaya devam ediyorlar. Başta sağlık emekçileri, henüz aşı sırası dahi alamadığı halde yüz yüze eğitime açılan sınıflara gitmek zorunda kalan eğitim emekçileri ve binlerce kamu emekçisi salgın koşullarında görev başındalar.  

Nüfusun çoğunluğunu işçilerin oluşturduğu Sakarya’da işçilerin yaşadığı sıkıntılar, bireysel mücadele ve önlemlerle çözülebilmenin çok ötesindedir. İşçilerin daha güvenli koşullarda çalışması, bu tür faciaların bir daha yaşanmaması için, Sakarya’daki tüm sendika, emek ve meslek örgütlerinin bir araya gelerek emekçilerin yaşadığı sorunlar ile ilgili güç birliği yapması zorunludur.
 
Bu nedenle Sakarya’daki tüm sendikalar ve demokratik kitle örgütleri başta olmak üzere tüm halkımızı ‘Hendek İçin Adalet’ demeye, 15 Mart Pazartesi günü Ferizli’de gerçekleşecek duruşmayı takip ederek işçilerin yalnız olmadığını göstermeye davet ediyoruz."