HALK54.COM/Emre ÇATAL'ın özel haberi
İçişleri Bakanlığı il valiliklerine 2 ayrı genelge gönderdi. Son gelen genelgeyle birlikte uzun süredir şehirlerarası uçak, tren, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarında kullanılan Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulaması artık şehir içi toplu ulaşımda da uygulanacak. Yeni genelgeye göre otobüs, metro, metrobüs gibi araçları kullananlardan HES kodu uygulaması sorulacak.

OTOMATİK OLARAK ASKIYA ALINACAK
Yeni genelgeyle birlikte şehiriçi ulaşım araçlarını kullanan herkesin koronavirüse karşı sorgulanması yapılacak. Buna göre Covid-19 hastalığı tanısı konulan ya da temaslısı durumunda olan vatandaşlar toplu taşıma araçlarını kullanıyorsa belirlenecek. Yine bu kişilere ait varsa seyahat kartlarının izolasyon süresi boyunca otomatik olarak askıya alınacak. İzolasyonda olması gerektiği kendisine bildirilmesine rağmen toplu ulaşım araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgileri valilik veya kaymakamlıklara bildirilecek. 

HES UYGULAMASINA ENTEGRE
Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama genelgesi kapsamında şehir içi toplu ulaşım araçlarında kişiye özel elektronik/akıllı seyahat kart sistemleri, Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasına entegre olacak. Covid-19’un yayılmasını önlemek amacıyla Şehiriçi taşımaya getirilen HES kodu uygulamasıyla binlerce insanın kullandığı toplu taşıma araçları kontrol altına alınacak.

BÜYÜKŞEHİR ANINDA ÇALIŞMA BAŞLATTI
Bakanlık tarafından gönderilen genelge sonrasında ise Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı anında çalışma başlattı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi otobüslerinin yanı sıra il genelindeki Özel Halk Otobüsleri’nde kullanılan Kart54’ün HES kodlarının entegresi için çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi, minibüs ile taksi dolmuşlarda HES kodu uygulaması içinde ayrı çalışma başladı.

EKİPLER UYARILARDA BULUNUYOR
Alt kademe belediyelerle uyum içinde yapılan çalışmalar Büyükşehir Belediyesi nezrinde sürdürülürken, Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü Şehiriçi Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri ise şehir içindeki toplu taşıma araçlarında uyarı denetimine çıktı. Ekipler HES koduyla ilgili olarak şoför esnafına bilgi verdikten sonra önlemlerle ilgili de uyarılarda bulunuluyor.

DENETİMLER ARTTI
Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü Şehiriçi Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ile Bölge Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri HES kodu uygulaması uzun süredir uygulanan şehirlerarası yolcu taşıyan otobüslerde denetimlerini arttırdı. Ekipler, terminaller ile D-100, D-650 ve TEM Otoyollarında denetimlerini aralıksız sürdürüyor.