Diyanet Hak ve Adalet Sen Genel Başkanı İbrahim Kaya, İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 100. yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Açıklamasında, “Vatan topraklarının düşman işgaline uğradığı günlerde Anadolu’da bir meşale yandı. Bu meşale Anadolu’nun emperyalizme karşı duruşunu gösteriyordu. İstiklal Marşı, vatan sevgisinin ve bir inancın eseridir. Bu nedenle böyle bir marşın hazırlanması akla gelmiş ve ordu için yazılmasına karar verilmiştir,” dedi.

İbrahim Kaya, açıklamasına şöyle devam etti: “500 lira ödüllü yarışma düzenlenerek Türk’ün anlı şanlı zaferini ve o ruh halini anlatacak eser arandı. 734 şiir arasından ilk 6 şiir ayrıldı. Ancak bu şiirlerde aranılan o ruh yoktu. Yazılan dizeleri inceleyen Milli Eğitim Bakanlığı, Bakan Hamdullah Suphi aracılığıyla Mehmet Akif Ersoy'a yarışmaya katılması konusunda teklifte bulunmuştur. Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı karşılığında tek bir şartı vardır; ödül almamak. Mehmet Akif’in bu istediğinin kabul edilmesi üzerine şiir yazıldı ve imzasız olarak Ordu Komutanlığı’na gönderildi. Ordu’daki seçici kurul oy birliğiyle Mehmet Akif’in şiirini birinci seçtiler. 1 Mart 1921 günü Meclis’in ikinci oturumunda ele alınan şiir okunarak büyük beğeni aldı. Ancak oylama 12 Mart 1921 günkü oturumda yapıldı. Oylamada İstiklal Marşı oy çokluğuyla kabul edildi.”

İstiklâl Marşı’nın edebi bir eser olduğuna dikkat çeken Kaya, bu eserin muhtevasına karşı Türk Milletinin göstermiş olduğu saygı ve sevginin boşuna olmadığını, bu eserin önemini kavrayabilmek, muhteviyatındaki güzelliği görebilmek için milli mücadele ruhunun çok iyi analiz edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“İstiklâl Marşı’nın ruhumuza etki eden atmosferini anlayabilmek için Türk Milletinin emperyalizmin topyekun güçlerine karşı nasıl bir mücadele verdiğini, dinini ve namusunu korumak için seve seve ölüme gittiğini iyi anlaması gerekir. Vatan, millet sevgisi, bağımsızlık duygusu, millet olarak var olma düşüncesi, hak, şehitlik mertebesine ulaşma isteği, din bütünlüğünün korunması gibi duygu ve düşünceler İstiklâl Marşı’nın muhteviyatında yatan gizli gerçeklerdir. İstiklâl Marşı, Türk Milletine tarih kavramını da gösterir. Aynı zamanda Türk Milletini tarif eder. Eserin ruhu tüm dünya devletlerini etkilemiştir. Eserde; dini ve psikolojik yönü ağır basan edebi derinlikler vardır.
Bu nedenlerle, İstiklâl Marşı’nı neden Safahat’a almadığını sordukları zaman, Mehmet Akif Ersoy şu cevabı vermiştir; “O, benim değil. Bütün bir milletin malıdır.”
İstiklâl Marşı’nın kabul edilişinin 100. Yıldönümü nedeniyle coşkulu ve heyecanlıyız. Bu marşın ruhuna ilham olan vatan evlatlarının şehadetleri Rabbim tarafından cennet ile taçlandırılsın. Bu toprakları bize vatan yapan tüm kahramanlarımızı rahmet ve minnet ile anarken, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u da rahmetle anıyorum. Yazdığı eser ilelebet milletin ruhunda yaşayacaktır.”