Bu yılın başlarında otomotiv sektöründe patlak veren küresel çip tedarik sorunları, sıfır araçlarda sorunlara yol açtı ve vatandaşlar daha çok ikinci ele yöneldi.

Birçok galerici, sıfırdan yüksek fiyatla ikinci el otomobil satmaya başladı. Talebin yüksek olması, dolandırıcıların ekmeğine yağ sürdü.

KİLOMETRE OYUNU ARTARAK DEVAM EDİYOR

Dolandırıcıların bugünlerde en fazla kullandığı yöntem ise 'kilometre düşürme' olarak öne çıktı. "Araç temiz" demek için başvurulan yöntemlerden biri olan bu sahtecilik, ekspertiz yaptırmayan tüketicinin canını yakıyor.

Kilometresiyle oynanmış aracı satın alan tüketici, aracını muayeneden geçiremezken, bu ağır kusur sebebiyle satışta da problem yaşıyor.

YETKİ BELGELİ EKSPERTİZ ŞART

Uzmanlar, ikinci el araç almak isteyenlerin mutlaka TSE 13805 yetki belgesi olan ekspertiz kuruluşlarına, beğendikleri aracın kontrol ettirilmesini öneriyor.

Otomobillerin kilometreleriyle oynanması zaman zaman davalara konu oluyor. Yargıtay, 2018'de bu işin dolandırıcılık suçunu oluşturduğuna karar verdi ve satıcıyı sorumlu tuttu.

"ANLAMAK İMKANSIZ"

Auto King Genel Müdürü Barbaros Özkök, bir aracın kilometresiyle oynandığını kullanıcının anlamasının imkânsız olduğunu belirterek, "Maalesef ülkemizde satılan ikinci el araçların yüzde 0,4'ü, yani binde 4'ü kilometresi oynanarak satılıyor." ifadesini kullandı.

Kullanıcıların ikinci el araç almadan önce ekspertiz şirketine götürülmesini tavsiye eden Özkök, "Dolandırıcılar, kilometresi düşük modeli daha iyi fiyatla satabileceği için bu oyuna başvuruyor. Ancak söz konusu aracın muayenesi sırasında, son muayenedeki kilometreden daha düşük çıkabildiğini de görüyoruz.

Bu durumdaki araç muayeneden geçemeyeceği için dolandırıcılar, son muayeneye yakın seviyeye düşürüyor. Kilometre ile oynanıp oynanmadığını da ancak TSE 13805 belgeli kuruluşlara ekspertiz yaptırarak anlayabilirsiniz. Ayrıca bu kuruluşlarda kaporta, boya, değişen parça, lastik ömrü gibi bilgiler de elde edilebilir." dedi.