T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan bilgilere göre Sakarya genelinde 2017 adet faal dernek bulunuyor. Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de derneklerin çoğunluğunu cami yaptırma ve yaşatma dernekleri ile amatör spor kulüpleri dernekleri oluşturuyor.

Ülke ortalamasının üzerinde olan hemşehri dernekleri ve engelli derneklerinin çok olması da Sakarya'ya dair dikkat çeken bir başka detay... İrili ufaklı çok sayıda dernek olunca, denetim zorlaştığı gibi suiistimaller ya da asaya aykırı çalışmalar da sıkça görülüyor.

DERNEKLER MASAYA YATIRILDI

Edinilen bilgiye göre, Sakarya İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü, il genelindeki derneklerin faaliyetlerini kontrol altında tutabilmek için geniş kapsamlı bir çalışma başlattı.

Yaklaşık 4 ay önce Sakarya İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü olarak atanan Muradiye Ötün ve müdürlük çalışanları şehirdeki derneklerin tablosunu ortaya koyarak yapılacak çalışmaları belirledi.

TESPİTLERİ ANLATTILAR

İl genelindeki tüm derneklere, yeni dönem çalışmalarına ilişkin bilgilendirme yapmak amacıyla düzenlenen toplantı için davet gönderildi. Ancak pazartesi günü gerçekleşen toplantıya katılanların sayısı 50'yi geçmedi. İl Müdürlüğü yetkilileri, toplantıda yaptıkları sunumlar ve konuşmalarında; il genelindeki derneklerin büyük çoğunluğunda mevzuat eksikliği olduğunu belirlediklerini söyledi.

ZORUNLU EVRAKLARI BİLE YOK

Başta cami ve köy dernekleri olmak üzere özellikle küçük ölçekli derneklerin, dernek tüzüğü ve karar defteri gibi zorunlu evraklarının bile olmadığı belirlendi.

PARA TOPLUYORLAR AMA...

Bazı cami derneklerinin yardım (para) toplama faaliyetini izin almadan yaptıkları, izni olanlarınsa faaliyetlerini kayıt altına almadıkları ortaya çıktı.
Yardım toplamaya izni olan bazı derneklerin ise bu durumu suiistimal ettikleri bilgileri üzerine çok yönlü inceleme başlatılması kararı alındı.

TÜM DERNEKLER İNCELENECEK

Toplantıya katılan dernek temsilcilerinin verdiği bilgilere göre, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü söz konusu eksikler ve suiistimaller ile ilgili il genelinde geniş çaplı çalışma başlatacak.
Sakarya'daki tüm derneklerin mevzuatlara uyup uymadıkları, yardım toplama izni olanların da faaliyetleri tek tek incelenecek. (medyabar)