Söz konusu rapora göre iklim değişikliği uzun vadede kahve ve şeker gibi ürünlerin üretiminin yüzde 59 kadar azalmasına neden olacak. Raporda buğday üretiminin ise artabileceği belirtildi.

Raporda ABD, Çin ve Brezilya’nın küresel emtia pazarı için önemli iklim riskine sahip ülkeler olduğu, iklim değişikliğinin dünyada uzun vadeli ticaret akışını sekteye uğratacağı ve toplumsal değişikliklere yol açacağı belirtildi.

Rapora göre, 2070-2099 yılları arasında sadece ABD’de artan sıcaklıklar nedeniyle mısır üretimi yarı yarıya düşebilir. Rusya ve Kanada’da üretim sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 17 artabilir ancak bu artış diğer bölgelerde yaşanan sıkıntıları telafi etmeye yetmeyecek.

Buğday üretimi yüzde 14 artabilir, üretim de Avrupa’ya, Güney Amerika ve Asya’ya kayabilir. Rusya ve Kanada mısır, soya fasulyesi üretimini artırabilir.

Politika yapıcıları iklim değişikliğiyle mücadele için ‘sınırların ötesine bakmaya’ çağıran bu rapor, gelecek ay Glasgow’da gerçekleşecek Birleşmiş Milletler’in İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP26) öncesinde açıklandı.