Karasu Belediyesi tarafından 2015 yılı sonunda İller Bankası’ndan alınan kredinin kullanımı ihalesine fesat karıştırdığı iddiasıyla 8 kişi ile birlikte 3’er yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırılan İhale Komisyonu Başkanı Cengiz Kuçhan Karasu Haber’e bir açıklama yaptı.

Kuçhan yazılı açıklamasında İshak Sarı’nın söz konusu dönemdeki görevine gönderme yaparak, “Sayın Sarı 2015’te Ak Parti ilçe başkanıydı. Madem buna karşıydı, neden grup kararıyla kredinin alınmasına engel olmadı” diye sordu. Kuçhan açıklamasında kredinin hibeye dönüşmesinin İshak Sarı tarafından engellediğini ve ihaleyi kendisinin belediye başkanlığına ulaşma amacıyla malzeme olarak kullandığını iddia etti.

‘SOMUT DELİL YOK’
Kendileri hakkında verilen kararda hukuki hatalar yapıldığını iddia eden Cengiz Kuçhan, dava dosyasında hiçbir somut delil bulunmadığını ve müfettiş incelemesinde yapılan usul dışı görüşmelerin HTS kayıtlarında mutlaka ortaya çıkaracaklarını öne sürdü. Kuçhan, “İlk derece mahkemesinden bir karar çıktı. Daha İstinaf ve daha Yargıtay boyutu var. Buradan haykırıyorum, bu kredinin de ihalenin de kanunsuz hiç bir yeri yoktur. Bu ihaleyi ve krediyi kullanıp Belediye Başkanı olan biri vardır” ifadelerini kullandı.

11 SORU
Cengiz Kuçhan’ın açıklamasında Belediye Başkanı İshak Sarı’ya yönelttiği sorular şunlar:

1.İller Bankası’ndan İspiroğlu zamanında afet ile ilgili alınan krediye karşı idiyse, ilçe başkanı iken neden gurup kararı aldırıp kredinin çekilmesine engel olmadı?

2.İspiroğlu’nun aldığı kredinin büyük kısmı afet olduğu için hibeye dönecek iken, hangi Ak Partili genel başkan yardımcısı ile ilçe başkanı olarak Ankara’ya gidip bu hibeyi neden engelledi?

3.Ak Partili genel başkan yardımcısı ile ilçe başkanı olarak, Ak Partili belediye başkanı olan İspiroğlu’nu İçişleri Bakanı ve Çevre bakanına bu ihalenin ısmarlama olduğunu iddia ederek neden şikâyet etti?

4.Dönemin Çevre Bakanı’na yaptıkları yoğun baskı ve şikâyet üzerine Çevre Bakanı tarafından ihale işlemleri ve kredi kullanımı durduruldu. Peki, Çevre Bakanı’nın yolladığı 5 kişilik müfettiş heyetin yaptığı inceleme sonrasında, ihalede eksiklik ve hata ile yapılan işlerde firmaya bırakın fazla ödemeyi, eksik ödeme yapılmıştır raporu üzerine, Çevre Bakanı krediyi serbest bırakmış ve yapım işi devem etmiş iken, neden belediye bu raporu mahkemeden gizledi, bu suç değil mi?

‘FAİZ ARTIŞIYLA VADE UZATILDI’
5.İshak Sarı ve o dönemin Ak Partili genel başkan yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, afet olmasına rağmen yine de belediye meclisinin borçlanma kararını İçişleri Bakanlığı’na yazıp izin başvurusunda bulunan İspiroğlu’nun yazısını neden engellediler?

6.İçişleri Bakanlığı’na yazılan borçlanma izin yazısının akıbeti ne oldu?

7.İshak Sarı alınan krediyi kullanarak İspiroğlu’nu itibarsızlaştırmayı başardı, kendisi aday oldu. Alınan kredinin vadesini ve faiz oranlarını değiştirtip vadeyi uzattı ve faiz oranı katlandı. Neden bunun yerine bu kredinin hibeye dönmesini ve yağmur kanalı ile ilgili Sakarya Kanalizasyon Kurumu’na kesilen alt yapı bedeli iadesini almaya uğraşmadı? Kredinin belediyeyi zarara uğratması için mi bu işlemleri yaptı?

8.İhalenin ısmarlama kredinin birilerinin hatırına çıktığını iddia eden İshak Sarı Ak Parti’ye ve Karasu’ya bu yaptıkları ile ihanet etmiş olmadı mı?

9.Geçtiğimiz günlerde belediyenin 2020 yılı ihalelerine yönelik paylaşım yaptım. İspiroğlu’nu suçlayan zihniyetin yaptığı tüm ihalelerin neredeyse şaibeli olduğunu tek tek ihaleleri anlatarak gösterdim. 2019 yılında yapılan ihalelerde de aynı durumlar söz konusu. Madem belediyeyi ve Karasu’yu bu kadar düşünüyor İshak Sarı, kendi yaptığı ihaleler ile ilgili soruşturma başlattı mı?

GRUP KARARI VE İTİRAZLAR KONUSU
10.İspiroğlu’nun afet kapsamında aldığı krediye Ak Parti ilçe başkanı iken karşı çıkmayan, gurup kararı aldırmayan, ihale bitene ve işler başlayana kadar şikâyet etmeyen İshak Sarı, bu ihaleyi ve krediyi kullanarak belediye başkanı oldu. Peki, İshak Sarı neden karşı çıkmadığı ve gurup kararı almadığı kredi ile ilgili sorumlu tutulmuyor?

11.Organize bir şekilde o dönemin Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ile beraber hareket etmiş ve İspiroğlu ve bana itibarsızlaştırma hareketi başlatan İshak Sarı, mahkemenin sadece bana ve ispiroğlu’na verdiği 3 yıl 4 ay hapis cezasını az görmüş ve belediye olarak en üst cezadan hapis cezası almamız için mahkemeye itirazda bulunmuştur. Hukukçu olan İshak Sarı maddi hiç bir delile dayanmayan somut hiç bir delile dayanmayan, ihale işlemleri yanlıştır diye tek kelime geçmeyen ve başarılı olduğu için ihaleye katılan firmaları iyi araştırması gerekirdi diyerek hapis cezası alan İhale Komisyon Başkanının cezasının en üst dereceye çıkartılmasını isterken, Madem burada belediyenin zarara uğradığını iddia ediyor, neden ceza almayıp beraat edenler içinde ceza almaları için dilekçe vermedi?