//Esra Şenli//

Karasu sahilinde bulunan ve ilçenin özellikle turizm sezonunda büyük ilgi gören Lunaparkın olduğu alana Belediye tarafından AVM yapılmak istenmesi ilçede ortalığı karıştırdı. İddialara göre mevcut işletmecilerin İmar Barışı kapsamında yapı izinlerini aldığı lunapark arazisi, Belediye tarafından parselasyon ve imar değişiklikleri yapılarak boşa çıkarıldı. Yani belediye önce parsel değiştirdi sonrada imar değişikliği ile lunapark tarafından alınan imar barışını geçersiz kıldı ve lunaparka tahliye kararı gönderdi. Lunapark işletmesi ise turizm sezonunun başlangıcında yapılan bu tahliye girişimi karşısında şok oldu.

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA VERDİ AMA…
Belediyenin bu ilginç girişimi üzerine Lunapark İşletmecisi Melih Fırat Kavaklı, konuyu Sakarya İdare Mahkemesine götürdü. Mahkeme Belediyenin tahliyesi için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak bu karara rağmen belediye lunaparka sürekli farklı konularla zabıta ekiplerini göndererek tacize başladı. Belediyenin son olarak ise Karasu Kaymakamlığı üzerinden lunaparkın tahliye girişiminde bulunması bardağı taşıran son damla oldu.

YOLSUZLUK USULSÜZLÜK VE HAKSIZLIK
Yaşanan skandal süreç ile ilgili konuşan lunapark işletmecisi Melih Fırat Kavaklı, “İmar Barışı çıktığı zaman biz kapalı alanlarımız için başvuru yaptık. Yapı kayıt belgelerimiz de bu başvuru sonrası çıktı. Akabinde nasıl oldu bilmiyorum parselasyon çalışması yapılarak, bizim imar barışına soktuğumuz bu alanın parsel numarası değişti. Ama bu üç kez oldu. Daha önce de biz satışını istemiştik mesela arazi SGK’da gözüküyordu. Sonra tekrar ada pafta değişti düşüme geçti. Değişince biz tekrar satışını istedik tekrar ada pafta değiştirdiler. Şimdi tekrar istedik tekrar ada paftayı değiştiler. 50 türlü oyunlarla idare ve kurumları kandırmaya çalışıyor belediye. Yolsuzluk, usulsüzlük ve hukuksuzluk yapıyorlar. Alakasız şeyler yaşanıyor” dedi.

BELEDİYE ART NİYETLİ
Belediyenin bu süreçte art niyetli olduğunu düşündüğünü aktaran Kavaklı, “Ben belediyenin bu süreçte art niyet olduğunu düşünüyorum. Hep anlattık diyalog kuralım dedik ama İshak Sarı bey bizimle asla muhatap olmadı. Biz hukuksal olarak sürecimize devam ediyoruz. Mesela bugün Kaymakamlık üzerinden belediye için tahliye amacıyla geldiler biz ise yürütmeyi durdurma kararını gösterdik. Dün dilekçemizi verdik ve itiraz ettik. Ancak yine de bir manipülasyon var” diye konuştu.

TURİZMİ BALTALAMAK İSTİYORLAR
Turizm sezonun başladığı bugünlerde lunapark’ın tahliye edilmek istenmesine anlam veremediklerini aktaran işletmeci Kavaklı, “Sezonun ortasında girişimlerimiz vardı. Bu arkadaşlar yani Sayın İshak Sarı yanaşmadı ve lunaparkı ısrarla kaldırmak istedi. Sanırım kendisi turizmi baltalamak istiyor. Burada bir art niyet var. Sürekli tahliye kararları geliyor. Biz mahkemeye başvurarak yürütmeyi durdurma aldık ama bu karara rağmen yine baskı uygulayarak zorbalık yapıyorlar. 30 yıldır biz buradayız turizme katkı sağlıyoruz. Şu an yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen bunu yok sayarak tebligatlar göndermeye devam ediyorlar. Sürekli taciz edip zorbalık yapıyorlar. Şu an sezonun başı. Konuştuk anlattık ancak dinlemediler. Belediye bizimle diyalog yollarını kapattı. Sözler verdiler yerine getirmediler. Biz zaten zorluk çıkarmak istemiyoruz. Biz bize bir yer gösterin oraya gidelim burası turizm bölgesi turizm sektörü baltalanmasın dedik. Biz burada ışıkları açtığımızda yaz geliyor kapattığımızda yaz bitiyor” dedi.

BELEDİYE: “ÇIKIN AVM YAPACAĞIZ”
Belediyenin lunapark arazisine AVM yapmak istediğini belirten Kavaklı, “Buradan çıkılma sürecinde bize yeni yer olarak elk etapta bize eski tersane alanını gösterdiler. Biz kabul ettik. Daha sonrasında sanki bunu biz önermişiz gibi lanse ettiler yani çevirdiler söylemi. Sözlerini tutmadılar. Biz de bu sürece girdik. Biz şimdi diyoruz ki yaz başladı, sezon başladı bu sezon bitene kadar duralım burada insanlar mağdur olmasın. Yok kaldıracaksın biz buraya AVM yapacağız diyorlar. Sen AVM yapacaksın da lunapark ve eğlence merkezini nereye koyacaksın. AVM için proje yayınladılar. Buraya projeye karşılık tahsis etmişler. Ancak bizim burada yapı kayıt belgelerimiz de var. Yani burada da usulsüzlük ve sıkıntı var. Buna da itiraz ettik. Bizim talebimiz bu yılı çıkaralım. Eylül’de müzakere edelim istiyoruz. Sezon bitince bu süreci tekrar konuşuruz. Biz sorun çıkarmak niyetinde değiliz, her dam iyi niyetliyiz bu konuda. Ama bu yönetim iyi niyetimizi suiistimal etti” diye konuştu.

BİRİLERİNE PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLMEK İSTENİYOR?
İşletmeci Kavaklı son olarak ise şunları kaydetti: "Biz burada 30 yıldır kiracıyız ancak burası bizim olsun diye bir baskımız yok. Biz devletimizden buranın satış sürecinin yasal olarak tamamlanmasını talep ediyoruz. Hiç kimseden ne bir iltimas ne de başka bir şey bekliyoruz. Burasının satış sürecini belediyenin yasal olmayan yollardan engellemesine karşıyız. Burası satışa çıkar bir ihale yada süreç olur. O zaman biz yada bir başkası burayı yasal yollardan satın alır. Biz burada sürecin yasal olarak gerçekleşmesinden başka bir şey talep etmiyoruz. Burası gayri yasal yollardan kimseye peşkeş çekilmesin. Hukuki sürecin işletilmemesi, buranın birilerine peşkeş çekilmesinden midir merak ediyoruz. Belediyenin bu süreci bu kadar aceleye getirmesi, yürütmeyi durdurma kararına rağmen halen tahliye ile uğraşmasının nedenini de merak ediyor ve takdiri kamuoyuna bırakıyoruz." dedi.

ESNAF DURUMA İSYAN EDİYOR: “TURİZM SEZONUNDA BÖLGE KARARACAK”
Karasu Belediyesinin, lunaparkı tahliye etmek için turizm sezonunun başladığı bugünlerde mahkeme kararına rağmen bu kadar büyük bir seferberlik başlatması ilçede de tepki çekti. Lunaparkı araziden çıkarmak için parsel değişiklikleri yaparak hem imar barışını geçersiz kılmak hem de işletmecilerin devlet kurumlarından arazinin satışını almasını için engellemek için adeta çaba sarf eden belediyenin, bu alana yapacağı AVM konusunda dikkat çekti. Karasu’da turizm sezonunun en önemli yerlerinden biri olan lunaparkın, tatilcilerin gelmeye başladığı günlerde ısrarla kapatılmak istenmesinin nedeni merak ediliyor. Belediyenin mahkeme kararına rağmen, Haziran başında ilçenin en hareketli noktasını karartmak istemesi. Bölgedeki esnaflarında tepkisini çekiyor.