Medyabar.com'un haberine göre Kurban Bayramı arifesinde Karasu sahilinde akşam saatlerinde denize girenlerde görülen 'Kızarıklık ve kaşıntının' sebebi adeta bilmeceye dönüştü. Vücutlarında kaşıntı ve kızarıklıklar oluştuğu için hastaneye başvuran yaklaşık 40 tatilcinin hastanelik olmasına sebep olarak bugünde denizanası ısırması gösterildi.

Oysa bu vakaların yaşandığı aynı sahilde o gün çekilen fotoğraflarda yüzlerce tatilci denizde görüntülenmişti. Şimdi merak edilen arife günü denize girenlere neler olduğu.

Bununla ilgili olarak ta farklı iddialar gündeme gelirken, tüm bu yaşananlardan sonra Karasu sahili Bayramın 1nci günü yoğun bir gün daha geçirdi..

ÖNCE ASYA KAPLANI SİVRİSİNEĞİ
Geride bıraktığımız yıllarda 'kirlilik' nedeniyle yaz aylarında denize girmenin  zaman zaman yasaklandığı Karasu İlçesi'nde Bayram Arifesinde yaşananlar sonrası alınan su numuneleri Halk Sağlığı Laboratuvarında yapılan tahlil sonrasında temiz çıktı.

Deniz suyunun temiz çıkması sonrasında ,ısırıklara ilçede son günlerde büyük şikayet konusu olan Asya Kaplanı Sivrisineği ısırması gösterildi.

DENİZ ANASI MI?
O gün denize giren yüzlerce kişi varken vaka sayısının yaklaşık 40 kişi olması bu iddiayı sebepler arasında gösterirken, bugünde olayın sebebi olarak deniz anaları gösterildi

Denizde sahilden yaklaşık 100 metre açıkta görülen deniz analarının denize girenleri ısırarak vücutlarında  kızarıklığa neden olduğu ifade edildi.

SADECE 40 KİŞİ OLMASI AYRINTISI
Ancak bölgede bulunan aynı gün denize girenlerler ise kıyıda deniz anası görmediklerini , sadece açıklarda deniz anasını görüldüğünü söylemeleri ise, olayın yaşandığı arife günü sahilde yüzlerce kişi varken, sadece 40 kişinin kızarıklar şikayetiyle hastaneye başvurmaları karşısında büyük çelişki olarak dikkat çekiyor.

Tüm bunların yaşandığı Karasu sahillerinde bugün , TV kanallarına haber olarak gündem olan bu yaşananlar unutuldu ve tatilciler denizin keyfini çıkarttılar.

Peki Karasu sahillerinde de görülen deniz anası ısırması veya çarpması nedir? İşte cevabı;

Denize giren vatandaşların en çok korktuğu ve tedbir aldığı durumlardan biri de denizanası çarpması oldu. Ciddi sağlık sorunlarına neden olan yanma, kızarıklık, şişlik ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren denizanası çarpması bazı durumlarda tehlikeli olabiliyor. Peki, denizanası çarpması durumunda ne yapılmalı? Denizanası sokması nasıl tedavi edilir?

DENİZANASI ÇARPMASI BELİRTİLERİ
Denizanası temasında yanma, kızarıklık, şişlik ve ağrı belirtileri görülür. Birkaç saatte bu belirtiler geçebilir. Ancak zehirli olan denizanası temasında zehirleyen türün büyüklüğü, kişinin bağışıklık sistemi ve yaşına göre ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.

Genel olarak ciddi zehirlenmelerde kas krampları, karında şişlik, his kaybı, ciddi sırt ağrısı, konuşma zorluğu görülür. Deriye temas eden canlı en kısa sürede deriden uzaklaştırılarak hasta hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

DENİZANASI ÇARPMASI DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER
Denizanası çarpması özellikle yaz sezonunda tatil yapan insanlar için keyif kaçırıcı, bazen de yaşamı tehdit edici bir sorundur. Denizanası çarpmasından sonra ortaya çıkan reaksiyon kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Denizanasının çeşitli türleri dokungaçlarında zehir taşırlar. Başka bir canlının bunlarla teması halinde, denizanasının ölü olduğu durumlarda bile, zehirlenme söz konusu olabilir. Bu durum denizanası sokması olarak nitelendirilir.

Denizanası çarpması durumunda öncelikle sakin kalmaya çalışın. En önemli nokta olarak denizanası temas eden bölge asla tatlı su ile yıkanmamalıdır. Tatlı su deri üzerinde kalan denizanası parçalarının içindeki zehri açığa çıkararak daha fazla zarar verebilir. Tatlı su yerine temas edilen bölge, alkol, sirke ya da deniz suyu ile iyice yıkanmalıdır.

Ayrıca temas eden bölgeyi, bir kredi kartı ya da benzeri bir cisimle temizlemek ve kum ile ovalamakta başka tercih edilecek yöntemlerdir. Ancak ilk çarpmanın şokunu atlattıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.