Diyanet Hak ve Adalet Sen Genel Başkanı İbrahim Kaya, 28 Ekim 2020 Çarşamba gecesi idrak edilecek olan Mevlid Kandili nedeniyle basın açıklaması yaparak, gerek dünyevi, gerekse fikren karanlık zihniyetlerin üzerine güneş gibi doğan Hz. Peygamber (s.a.v.)’in insanlık için bir müjdeci, bir düşünür ve yenilikçi olarak yeryüzünü aydınlattığını söyledi.

Hz. Muhammed (s.a.v.)’in doğduğu gecenin İslam âleminde Mevlid Kandili olarak kutlandığına dikkat çeken Kaya, âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber’in doğduğu gecenin aynı zamanda Mevlid-i Nebi Haftası olarak kutlanmasının da anlamlı olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:
“Hz. Muhammed (s.a.v.) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü’l-evvel ayının on ikinci gecesi doğdu. Milâdî takvime göre 571 yılı Nisan ayının yirmisine rastlamaktadır. Müslümanlar bu mübarek geceyi “Mevlid Kandili” olarak kutlamaktadır.
Resul-ü Ekrem Aleyhisselatü ve’s Selam’ın doğduğu gecenin, O’nun örnek hayatının ve fikirlerinin anlaşılmasının önemiyle gündeme gelen Mevlid-i Nebi Haftası yani Mevlid Kandili’nin İslam Âlemi için önemi büyüktür. Çünkü insanlığın karanlık zihniyetlerin tuzağından kurtulması, dünya ve ahret hayatında mutluluğa kavuşması ancak O’nun fikirlerini anlamakla mümkün olabilecektir. Kur’an-ı Kerim’de "Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allah'ın âyetlerini okuyan, (kötülüklerden ve inkârdan) kendilerini temizleyen, kendilerine Kitap ve hikmeti öğreten bir Peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Hâlbuki  daha önce onlar apaçık bir sapıklık içinde idiler." (Âl-i İmrân, 164) buyrulmaktadır. İnsanlığı kötülüklerden alıkoyacak davranışlarda bulunan insanlığı uyaran ve sosyal hayatın düzenlenmesini sağlayan Hz. Peygamber, ümmetini cehennem ateşinden korumak için dua eden mübarek bir şahsiyettir. Hz. Peygamber Efendimizin doğumu dualarla, zikirlerle ve Kur’an okuyarak kutlanacak. Bu geceyi günahların affı için yani bağışlanmak için değerlendirelim ancak dualarımızda, okuyacağımız Kur’an-ı Kerim ve salavatlarla mübarek Peygamber Efendimizi zikredelim ve O’nun mübarek ruhlarına hediye edelim. Günahlarımızın affı için O’nun şefaatini isteyelim. Bu geceyi; hayatımızı, yaşantımızı sorgulamak için, nefis muhasebesi yapmak için fırsat gecesi olarak değerlendirelim. Bol bol tövbe edelim, Kur’an okuyarak O mübarek Efendimizi anlamaya çalışalım. Kaza ve nafile namazları kılarak bu mübarek geceyi değerlendirelim. Bu vesile ile mübarek Mevlid Kandili’nin İslam âlemine hayırlara vesile olmasını Allah’tan niyaz ediyorum. Bu mübarek gecenin tüm Müslümanların birlik ve beraberliğine vesile olmasını, Müslümanların huzuruna ve mutluluğuna yol olmasını, Rabbimin, dağılmış haldeki Müslümanları birleştirmesini Mevlâm’dan temenni ediyorum.”