Diyanet Hak ve Adalet Sen Genel Başkanı İbrahim Kaya, 2022-2023 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin başlamasına az bir zaman kala yetkili sendikaya seslendi.

“Devletin temsilcisi ve itibarı olan memurları açlıktan ve yoksulluktan kurtarın” çağrısında bulunan Kaya, elektrik ve doğalgaza gelen zamların son üç yılda memurun aldığı zamdan %60 daha fazla olduğunu, enflasyonun yükselmesiyle birlikte kamu çalışanlarının temel ihtiyaç maddelerini temin edemeyecek hale geldiğini belirterek, memur ve emeklinin %3-4 zamma mahkûm edilmesine razı olmayın çıkışında bulundu.

Yoksulluk sınırının 12 bin lirayı geçtiği bugünkü ekonomik koşullarda kamu çalışanlarının ve emeklilerinin ağır koşullarda yaşam mücadelesi verdiklerini, enflasyonun, hayat pahalılığının tavan yaptığı bugünlerde memurun ve emeklinin yoksulluğa mahkum edilmemesini, 2021 yılı itibarıyla elektrik, doğal gaz, su, telefon ve internet harcamaları toplamının asgari ücretin dörtte birini aştığına dikkat çeken Kaya, açlıkla, yoklukla perişan olan memur ve emeklinin sıkıntılarının yok sayılamayacağını, 6. Dönem Toplu sözleşme görüşmelerinde bu sorunların çözülmesi için mücadele edilmesini istediklerini söyledi.

Toplu sözleşme masasına oturmadan önce Diyanet Hizmet Kolunda faal sendikaların önerilerinin ve taleplerinin yetkili sendika tarafından dinlenmesinin önemine değinen Kaya, “yetkili sendika, geniş kapsamlı bir dosya ile masaya oturmalıdır.” dedi. Yetkili sendikanın kamu çalışanlarını ve emeklilerini temsil ettiğini, bu nedenle sorumluluğun ve vebalinin çok ağır olduğunu ve memur ve emeklinin refaha kavuşması için mücadele edilmesini, aksi takdirde onurlarıyla çekilmeleri gerektiğini söyledi.

Kamu çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde maaş verilmesi gerektiğini söyleyen Kaya, tarafların koltuklarını ve kendi çıkarlarını değil, memurun ve emeklinin durumunu dikkate almaları gerektiğini belirterek, “yetkili sendikaysan masaya yumruğunu vurup çalışanların hakkını alacaksın. Aksi halde onurunuzla çekilin. Zira Diyanet çalışanları kimsenin siyasi kariyerinin basamağı değildir, olamazda. Bu sözleşme dönemi hepinizin sınavı olacaktır,” dedi.

Toplu Sözleşme görüşmeleri başlamadan önce taraflara seslenen İbrahim Kaya, “Ekonominin ağırlaştığı, enflasyonun yükseldiği, yoksulluk sınırının 12 bini geçtiği, kamu çalışanlarının alım gücünün hızla düştüğü, maaşlarının hızla eridiği bir dönemde vicdanlarınız rehberiniz olsun! Fısıltılarınız kulağımıza kadar gelirken; sizler, bizim aylardır çığlımızı duymuyorsunuz! Yetkili sendika, memuru ve emekliyi satma! Kamu çalışanlarının ve emeklilerinin hakkını almadan masadan kalkma! Sonra meydanlara çıkıp cüzdan çıkarma eylemi yapma! Memur %3’e mahkûm edilirken kendine %80 zam yapma! Memur Hacı Murat’ı bile alamazken kendine A6 alma! Sosyal medya da gösterdiğiniz dik duruşu masada da gösterin. O zaman bizde sizi ayakta alkışlarız. Memur olarak çalıştığınız günleri unutmayın, yarın emekli ordusuna katılacağınızı da unutmayın! Sahadan aldığınız gücü unutmayın ve memurun, emeklinin içine düştüğü bugünkü durumu da unutmayın! Memur ve emekli zor koşullarda yaşam mücadelesi verirken siyaseti ve sistem sendikacılığını bırakın ve haklarımızı korumak için mücadele edin. Sizlere hatırlatıyorum; hakkınız ödenmez deyip hakkımızı ödemediniz, haklarımızı masada bırakacaksanız meydanlarda mikrofon kabadayılığı yapmayın!”

DİYANET HAK VE ADALET SEN’İN TALEPLERİ

2022 yılı ilk 6 ayı için enflasyon+%15, ikinci 6 ayı için enflasyon+%18+ 1.000 lira seyyanen zam, 2023 yılı ilk 6 ayı için enflasyon +%22, ikinci 6 ayı için enflasyon+%25 ve 1.000 lira seyyanen zam verilmelidir.

Enflasyon farkı aylık olarak verilmelidir

Kur’an Kursu öğreticilerinin saatlik ders ücretleri %35 artırılmalıdır,

Kur’an Kursu öğreticilerinin saatlik ders ücretleri vergiden muaf olmalıdır,

Tamamı emekliliğe yansıtılmak üzere tek kalem maaş ödenmelidir,

Bayram ikramiyesi en az 1.500 lira olmalıdır,

3.600 Ek göstergenin tüm kamu çalışanları ve emeklilerini kapsayacak şekilde düzenlenmesi,

Vergi diliminin %15’te sabitlenmesi,

Vergi adaletsizliğine son verilmeli; az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması için vergi sisteminin düzenlenmesi,

EYT Mağdurları için yeni düzenleme yapılması,

Emeklilere de aile ve çocuk yardımı ödeneğinin ödenmesi,

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile Karadeniz Bölgesindeki köy, yayla, mezra vb. gibi yerleşim yerlerinde çalışan din görevlileri ve Kur’an Kursu öğreticilerine yıpranma payı verilmelidir.

Aile yardımı (eş ve çocuk) ödeneği günümüzün ekonomik şartlarına uygun olarak artırılmalıdır.

Diyanet İşleri Başkanlığında Yardımcı Hizmetli kadrosu kaldırılmalı, bu kadrolarda çalışanlar mezuniyetlerine göre uygun memur kadrolarına geçirilmelidir.

Din görevlileri ve Kur’an Kursu öğreticilerine can güvenliği tazminatı ödenmelidir,

Din görevlilerine ve Kur’an Kursu öğreticilerine şiddet uygulayanların tüm sosyal hakları 1 yıl süreyle dondurulmalı ve tedavi giderleri kendisinden alınmalıdır. Ayrıca çıkarılan şiddet yasası uygulanmalıdır.

Engelli din görevlilerinin engel durumuna göre talepleri değerlendirilmelidir,

Murakıplar, Müfettiş kadrosuna geçirilmelidir.

Toplu sözleşme görüşmeleri canlı yayınlanmalıdır.

Diyanet İşleri Başkanlığında çalışan fahri, vekil ve sözleşmeli personelin tamamı kadroya geçirilmelidir,

Diyanet İşleri Başkanlığında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı her yıl düzenli olarak yapılmalıdır,

Din görevlilerine her yıl sarık ve cübbe ödeneği verilmeli, bu ödenek günün ekonomik koşulları dikkate alınarak yapılmalıdır.

Atamalarda liyakata önem verilmelidir.