Çiftçiler, Kaynarca’da yaklaşık 6 yıldır görülen ve her yıl milyonlarca lira zarar verdiği alan genişleyen Amerikan Beyaz Kelebeği’ne karşı bölgesel mücadele verilmesini istiyorlar. Ormanlarda ilaçlama yapılmadan kökten çözüm bulunamayacağını belirten çiftçiler Orman Bölge Müdürlüğü’nün duyarsız kaldığını iddia ediyorlar.

Fındık ve meyve ağaçlarına zarar veren böceklerle bireysel olarak mücadele verdiklerini belirten Mehmet Kara, “Son yıllarda olduğu gibi bu yıl da fındıklarımızda verim düşüşüne neden olan zararlıya karşı 4 kez holderle ilaç attık, her seferinde 150 lira masrafım oldu, komşularım da aynı işlemi yaptı. Ancak Kaynarca’nın her yeri orman olduğu için biz ilaç attıktan 10 gün sonra ormandan yeniden Amerikan Kelebekleri gelerek zarar vermeye devam ediyorlar” diye konuştu. 

ORMAN BÖLGE DUYARSIZ
Bireysel mücadelenin yeterli olmadığını belirten yöre çiftçileri Orman Bölge Müdürlüğü ve ilçe Tarım Müdürlüğü’nün üstüne düşen görevi yerine getirmediklerini belirtiyorlar. Orman’da bölgesel ilaçlama yapılmadığı sürece sorunu kökünden çözemeyeceklerini belirten adının açıklanmasını istemeyen bir çiftçi, “Biz ilaçlıyoruz, ormanlardan geri geliyor, havanda su dövüyoruz. Kaynarca’nın zararı milyonlarca lira, Orman Bölge Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü işbirliği ile önlem alınmadıkça biz zarar görmeye devam edeceğiz” dedi. 

BİRLİKTE HAREKET ÖNEMLİ
Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar ise konuyla ilgili şöyle konuştu: “6 yıldır çiftçiye broşürler ve yerel basın aracılığıyla mücadele yöntemleri konusunda destek veriyoruz, nisan ayından başlayarak 3 popülasyona karşı etkili ilaçlar var ancak birlikte hareket etmek bir o kadar önemli.”